Tuesday, December 7, 2010


Στήριξη από Στρος Καν

smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Stros_Kan_Papoulias
Δείτε το video

Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους έχει σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Νωρίς το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδεχόμενος τον επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες και εξέφρασε την ελπίδα «να βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή». «Θα σας ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί χθες συνέβησαν αρκετά πράγματα, γιατί η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια της», είπε ο κ. Παπούλιας. Από την πλευρά του ο κ. Στρος Καν τόνισε ότι σκοπός του Ταμείου είναι να μην πλήττονται βαρύτατα τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά να δοθεί και βάρος στην είσπραξη φόρων από τις πιο εύρωστες κοινωνικές ομάδες. «Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα αναγνωρίζεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του ΔΝΤ, ενώ από την πλευρά του ο Στρος Καν δήλωσε «έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης της ανάπτυξης.

«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά»

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησαν για το σχέδιο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Σταθερότητας. Στη συνέχεια προέβησαν σε κοινές δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στη συνέχεια παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας.

Στις κοινές τους δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα δρόμο συνεπή που μας δίνειαυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», επισημαίνοντας ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού.

Τόνισε χαρακτηριστικά «αν το 2010 λάβαμε επώδυνα μέτρα άμεσης απόδοσης, το 2011 θα δοθεί ένταση στις διαρθρωτικές αλλαγές, για μια άλλη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης, για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας».

Επίσης, χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα για το 2011 τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο τηςΠαιδείας.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων ως «έναν μικρό άθλο» και συμπλήρωσε «καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες ΑΕΠ».

Στήριξη απ' όλα τα κόμματα και συμβολή των κοινωνικών εταίρων για την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για την ελληνική οικονομία ζήτησε ο Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι σημαντική για τη χώρα.

Όπως τόνισε, την επόμενη περίοδο και ειδικά το 2011 απομένουν να γίνουν πολλά και σημαντικά που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, η οποία είναι και η μόνη λύση για την κρίση χρέους.

Εκτίμησε ότι στο τέλος του 2011 η Ελλάδα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά λέγοντας ότι «μόνο όταν πετάξετε με τα δικά σας φτερά θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Δήλωσε αισιόδοξος για το ελληνικό ζήτημα και εν γένει για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα με βάση και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αλλά και με τη στάση του ελληνικού λαού, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος.

Ο κ. Στρος Καν τόνισε χαρακτηριστικά στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής των βαρών ότι θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν με τους εύπορους να έχουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης και πρέπει να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να το πράξει: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευράείμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Ερωτηθείς ο κ. Στρος Καν για την κατάσταση στην ΕΕ και την ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή», προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη, ενώ σε ότι αφορά τις συζητήσεις στο Eurogroup είπε ότι συζητήθηκαν πολλά, τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη πρέπει να βρει περιεκτική και ολοκληρωμένη λύση, και όχι λύση για κάθε χώρα χωριστά».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «το υψηλό χρέος ορισμένων χωρών δεν είναι τεράστιο πρόβλημα για την ευρωζώνη» και επανέλαβε την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης λύσης, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία ώστε να αντιμετωπιστεί και το σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης».

Ερωτηθέντες αμφότεροι, αν στην Ελλάδα ήρθε ο επικεφαλής του ΔΝΤ ή ο σοσιαλιστής φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο μεν πρωθυπουργός είπε ότι «έχουν έρθει και οι δύο, είναι χαρά μου να συζητώ μαζί του», ο δε Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι «έχω χροιά και σοσιαλιστική και συντηρητική, μην σας εκπλήσσει που έχω πολλούς φίλους».

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε σήμερα -μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin- στις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνσητου χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.


Αντιδράσεις κομμάτων

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για όσους, προς στιγμήν, πίστεψαν ότι η εξέλιξη του Ιρλανδικού προβλήματος «αθωώνει» τους κάκιστους κυβερνητικούς χειρισμούς με το Μνημόνιο, ήρθε ήδη η απάντηση: Η Ιρλανδία έκανε εκείνο που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου: Διαπραγματεύθηκε! Πέτυχε έτσι μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής απ' ότι η Ελλάδα και, κυρίως, διατήρησε το παραδοσιακό αναπτυξιακό της όπλο, που είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Την ώρα που στην Ελλάδα οι φόροι ανεβαίνουν συνεχώς και η λέξη «ανάπτυξη» δεν υπάρχει στο πολιτικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης».

«Αντί η ΝΔ να προκαλεί με τις εμμονές της για δήθεν “μη διαπραγμάτευση του μνημονίου” και να μας υποδεικνύει άλλες χώρες ως πρότυπα, καλό θα ήταν να αναλογιστεί, επιτέλους, ποια κυβέρνηση μας έφτασε στην κατάσταση να χρειαζόμαστε μνημόνιο για να μην πτωχεύσουμε και να σιωπά. Ίσως θα ήταν η μόνη θετική συνεισφορά της μέχρι σήμερα»,απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ενάντια στην επίσκεψη του Στρος Καν υπογραμμίζει: «Τα χρονικά όρια αρχίζουν και στενεύουν. Εδώ και τώρα κατά μέτωπο αντεπίθεση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα, που μας την έφερε στην Ελλάδα. Έχουμε δυνατότητες να ανατρέψουμε τα πράγματα στην πορεία. Ούτε ένα λεπτό χαμένο».

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το οικονομικό δίκτυο Bloomberg ερωτά τον κ. Στρος Καν για την ύπαρξη δύο επιστολών στις οποίες καταγράφονται σημαντικά πράγματα για την Ελλάδα. Ο διευθυντής του ΔΝΤ αρνείται επίμονα να απαντήσει συγκαλύπτοντας έτσι το περιεχόμενο. Ελπίζουμε να είναι πιο σαφής και αποκαλυπτικός στη Βουλή των Ελλήνων».

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπραςγια την επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στο Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του περασμένου Μαΐου έχει κλείσει τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία για τους εκπροσώπους του λαού, που είχαν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να επικυρώνουν ή να απορρίπτουν τις συμφωνίες της με την τρόικα, σήμερα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να μας κάνουν διάλεξη οι επιτηρητές μας». Και συμπληρώνει: «η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε με την παρουσία της να νομιμοποιήσει μια διαδικασία υποβάθμισης των Βουλευτών και του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προκειμένου να ανατραπεί το μνημόνιο της υποτέλειας και της χρεοκοπίας και να υπάρξει προοπτική ελπίδας για τον ελληνικό λαό».

Δήλωση για την οικονομία έκανε και η αρχηγός του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τον εύκολο δρόμο για να μειώσει τα ελλείμματα, δηλαδή περικόπτει αδιακρίτως μισθούς και συντάξεις και υπερφορολογεί τον ιδιωτικό τομέα και αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν. «Και όλα αυτά για να θίξει κατά το δυνατόν λιγότερο τα «κομματικά της σπλάχνα», το κομματικό και πελατειακό κράτος. Πρόκειται για μια πολιτική που στραγγαλίζει την πιθανότητα εξόδου από την κρίση», αναφέρει. Από την άλλη επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία για αναξιόπιστη οικονομική πολιτική, λέγοντας ότι «έχει μόνο αντιμνημονιακές κορώνες τις οποίες τώρα εγκαταλείπει, δεν προτείνει καν πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων».

«Ο ελληνικός λαός δίνει μεγάλη μάχη»

Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και εξέφρασε την ελπίδα να βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή.

Επίσης, ευχαρίστησε τον επισκέπτη του για την κατανόηση που επιδεικνύει για το μεγάλο πρόβλημα που περνάει η Ελλάδα.

«Θα σας ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί χθες συνέβησαν αρκετά πράγματα, γιατί η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια της», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απαντώντας ο κ. Στρος Καν στον Κάρολο Παπούλια επεσήμανε ότι βασικός στόχος του Ταμείου είναι να προσπαθεί να βοηθήσει τα μέλη του, αλλά -όπως συμπλήρωσε- αυτό δεν είναι πάντα εμφανές, γιατί το Ταμείο παρεμβαίνει σε δύσκολους καιρούς, όταν δηλαδή η εν λόγω χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, άρα είναι και επώδυνο.

«Έχετε όμως απόλυτο δίκιο κ. Πρόεδρε όταν λέτε ότι βασικό μέλημά μας θα πρέπει να είναι να μην πλήττουμε βαρύτατα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό αφού θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η κοινωνία. Από την άλλη μας ενδιαφέρει η είσπραξη των φόρων, μεταξύ άλλων και άρα τα πλουσιότερα και εύρωστα κοινωνικά στρώματα είναι εκείνα που περιμένουμε να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν περισσότερο. Βεβαίως έχετε δίκιο και όταν λέτε ότι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό», τόνισε ο κ. Στρος Καν.

Το απόγευμα ο Στρος Καν θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου δεν θα παραστούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ και στις 7.30 το απόγευμαθα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή.

Συλλαλητήρια κατά της επίσκεψης του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ

Συλλαλητήρια κατά της επίσκεψης του Στρος Καν στη χώρα μας οργανώνουν αυτή την ώρα η ΑΔΕΔΥ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Κλαυθμώνος, και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment