Monday, December 6, 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ /ta NEA

καΤ’ ΙΔΙαΝ ΣυΝαΝΤΗΣεΙΣ Με ΣΤρόΣ καΝ καΙ όΛΙ ρεΝ ΜεΣα ΣΤΗΝ εΒΔόΜαΔα

Χαµηλώνει για λίγο τους τόνους για το Μνηµόνιο ο Σαµαράς

ρεπορταζ: Διονύσης Νασόπουλος , nasopoulos@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Με «ευρωπαϊκό κοστούµι» θα επιδιώξει να εµφανιστεί ο Αντώνης Σαµαράς στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, στα µέσα της εβδοµάδας, µε τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντοµινίκ Στρος-Καν και τον κοινοτικό επίτροπο ΟλιΡεν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιµείνει ότι το Μνηµόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο την ελληνική οικονοµία, αλλά θα κινηθεί σε χαµηλούς τόνους. Και θα ζητήσει, ουσιαστικά, επαναδιαπραγµάτευση των όρων της αρχικής συµφωνίας µε την τρόικα, µε στόχο να αλλάξουν οι αντιαναπτυξιακές πτυχές της.

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι οι συναντήσεις µε τους κ.κ. Στρος-Καν και Ρεν, την προσεχή Τετάρτη και Πέµπτη, αντίστοιχα, παρέχουν την ευκαιρία στον κ. Σαµαράνα προβάλει την πρόταση της Ν.Δ. γιατην αντιµετώπιση της κρίσης, βάζοντας φρένο και στις επικρίσεις που δέχεται η αξιωµατική αντιπολίτευση, εντός κι εκτός συνόρων, ότι διολισθαίνεισε µια αντιευρωπαϊκή τροχιά. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. υποστήριζαν χθες ότι τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο ΔΝΤ έχουν αντιληφθεί πλέονότι οι αρχικές προβλέψεις του Μνηµονίου, κυρίως γιατην ύφεση, έχουν πέσει έξω και είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονοµία στον δρόµο της ανάπτυξης.

Ο κ. Σαµαράς αναµένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην επιµονή της Ιρλανδίας να µην αυξήσει το ποσοστό φορολόγησης τωνεπιχειρηµατικών κερδών (βρίσκεται στο 12%), παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για τηδική της υπαγωγή στον µηχανισµόστήριξης, καθώς θα έχανε ένα σηµαντικό όπλο στην προσπάθειά της να προσελκύσει επενδύσεις. Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., η χώρα µας δεν είχε το ίδιο χρονικό περιθώριο να διαπραγµατευθεί τους όρους της συµφωνίας και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την τρόικα, ώστε να µπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τον «φαύλο κύκλο της ύφεσης»,όπως τονίζει σε συνοµιλητές του.

Είναι προφανές ότι ο κ.Σαµαράς θα επιχειρήσει να εκπέµψει ένα «φιλελεύθερο» πολιτικό στίγµα µε στόχο να υπερκεράσει και τις προτάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επίσης εισηγείται γενναία µείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων, ως µοχλό ανάπτυξης. Θα εµφανιστεί, όµως, ιδιαίτερα επιφυλακτικός µε τις προτάσεις για απολύσεις και περικοπές µισθών στον ιδιωτικό τοµέα.

No comments:

Post a Comment