Tuesday, December 14, 2010

Επιστήμη | 14.12.2010

Ένας νέος μετρητής αίματος

Σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις οι αναλύσεις αίματος πρέπει να γίνονται με μικροσκόπιο. Μια διόλου εύκολη και επίπονη διαδικασία, η οποία τώρα μπορεί να γίνει ευκολότερη μέσω ενός ειδικού μετρητή

Το δείγμα αίματος που στέλνει ο γιατρός στο εργαστήριο για να γίνει μια εξέταση καταλήγει σε ειδικούς μετρητές, οι οποίοι αναλύουν τις διάφορες παραμέτρους. Μέσα σε δευτερόλεπτα μόνο μπορούν να κατατάξουν χιλιάδες αιμοσφαίρια. Σε δύσκολες όμως ασθένειες τα μηχανήματα συναντούν εμπόδια και οι δυνατότητές τους είναι πεπερασμένες. Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα τα αιμοσφαίρια. Ο Κρίστιαν Βάιγκαντ ασχολείται με την κατασκευή τέτοιων ειδικών μετρητών για το αίμα και λέει: «Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία μέσα στο αίμα. Σε περιπτώσεις όμως όπως, για παράδειγμα, στη λευχαιμία, τα κύτταρα αλλοιώνονται και οι μετρητές αυτοί δεν είναι πάντα ασφαλείς. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες παρεμβαίνουν με το χέρι για να κοιτάξουν καλύτερα».

Ο Κρίστιαν Βάινγκαντ στέκεται μπροστά σε ένα μικροσκόπιο. Στη βάση του βρίσκεται μια σταγόνα αίματος. Ένα υλικό σε χρώμα βιολετί χρωματίζει τα λευκά αιμοσφαίρια. Το εξασκημένο μάτι των επιστημόνων μπορεί να ξεχωρίσει με τη βοήθεια του χρωματισμού εάν το κύτταρο είναι υγιές ή όχι. Εάν υπάρχει μια αλλοίωση στην εικόνα, τότε πολύ πιθανόν να υπάρχει μια μόλυνση, μια ασθένεια του αίματος. Ο αιματολόγος εξετάζει περίπου 200 κύτταρα σε κάθε εξέταση, μια ιδιαίτερα επίπονη εξέταση:

«Αυτή η κατηγοριοποίηση με το χέρι είναι πολύ δύσκολη. Σκεφτείτε ότι κάθετε κανείς μπροστά από ένα μικροσκόπιο και μετράει με το χέρι σε κάθε εξέταση 200 κύτταρα. Είναι πολύ κουραστικό για το μάτι, αλλά και για τη στάση του σώματος. Το σώμα πρέπει να κυρτώνει και δεν είναι οπωσδήποτε ευχάριστο».

8 διαφορετικές αναλύσεις σε 25 λεπτά

Ο Κρίστιαν Βάιγκαντ και οι συνάδελφοί του έχουν εξοπλίσει για τις ανάγκες της εξέτασης το συνηθισμένο μικροσκόπιο με μια ψηφιακή κάμερα και μια οθόνη πλάσμα. Επιπρόσθετα δημιούργησαν μια τράπεζα δεδομένων που αφορά τα αιμοσφαίρια και στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να συγκρίνει τις μετρήσεις που κάνουν με το χέρι με τα στοιχεία στην τράπεζα δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι ότι έφτιαξαν ένα σύστημα ανάλυσης το οποίο κατηγοριοποιεί πιο εύκολα τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία δείχνουν τις μολύνσεις και τις τυχόν ασθένειες και διευκολύνουν τη δουλειά των αιματολόγων.

«Μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος που χρειάζεται ένας αιματολόγος για να κάνει την εξέταση επειδή το σύστημα δουλεύει αυτόματα», λέει ο Κρίστιαν Βάινγκαντ.

HEMACAM λέγεται ο νέος μετρητής που κατασκεύασαν οι επιστήμονες σε συνεργασία με έναν ειδικό κατασκευαστή ιατρικών μηχανημάτων. Από τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφορεί στην αγορά και μέσα σε 25 λεπτά μπορεί να κάνει 8 διαφορετικές αναλύσεις αίματος.

Ralf Krauter / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments:

Post a Comment