Επισκόπηση τύπου | 08.12.2010
Ναι στην έκδοση ευρωομολόγου
«Μη αγαπητό, αλλά θαυμάσιο» χαρακτηρίζει το ευρώ ο Πέτερ Μπόφιγκερ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι γνωστό και ως οι 'πέντε σοφοί της οικονομίας', σε ανάλυσή του στη Süddeutsche Zeitung: «Η γερμανική οικονομία πάει καλά μόνον επειδή υπάρχει το ευρώ. Τώρα πρέπει να το σώσουμε και ένα από τα μέσα διάσωσης είναι τα ευρωομόλογα.
Οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αποσαφηνίσουν τη σημασία του ευρώ για την εθνική μας οικονομία. Πρέπει να πουν ξεκάθαρα ότι το χρειαζόμαστε. Τότε θα καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί έτσι η βοήθεια προς τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, ώστε να είναι πραγματική στήριξη και όχι τιμωρία.
Το πόσο αναγκαίο είναι αυτό το βήμα φάνηκε από την ανήσυχη αντίδραση των αγορών στην πολιτική του Βερολίνου. Διότι το Βερολίνο δεν ζήτησε μόνον δραστικά προγράμματα εξυγίανσης, αλλά και αρνητικά επιτόκια στην παροχή οικονομικής βοήθειας. Έτσι οι αγορές άρχισαν αναπόφευκτα να αμφισβητούν την επιτυχία της συνολικής στρατηγικής. Επίσης από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση έκανε λόγο για συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα πακέτα στήριξης έθεσε υπό αμφισβήτηση βασικούς κανόνες των κεφαλαιαγορών. Η απόφαση της ΕΕ ότι θα ζητηθεί συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ‘κατά περίπτωση’ δεν βοηθά καθόλου, διότι στις αγορές η αβεβαιότητα αποπληρωμής οδηγεί σε κρίση.»
Ευρωομόλογα και εθνικοί προϋπολογισμοί
«Πώς είναι δυνατόν να βοηθούν τελικά οι προβληματικές χώρες της ευρωζώνης; Κατ’ αρχήν όσο εφαρμόζουν δραστικά προγράμματα εξυγίανσης δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουν και αρνητικό επιτόκιο. Επιπλέον πρέπει να αποσαφηνιστεί στους επενδυτές ότι τα ομόλογα θα αποπληρωθούν στην ονομαστική τους αξία. Με την διαβεβαίωση αυτή δεν ενισχύονται οι κερδοσκόποι -που αγόρασαν ομόλογα με υψηλά ‘καπέλα’ επικινδυνότητας- γιατί η πλειοψηφία των επενδυτών έχει αγοράσει ομόλογα μεταξύ 1999 και 2009, τότε δηλαδή που τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας ήταν χαμηλά. Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν με την έκδοση ευρωομολόγων. Διότι τα ευρωομόλογα προσφέρουν το πλεονέκτημα να μπορούν όλες οι χώρες να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια.»
«Αναμφίβολα τα ευρωομόλογα προϋποθέτουν μεγαλύτερη οικονομική σύγκλιση. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν επαρκεί πλέον το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, αλλά θα πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να εγκρίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»
Ποιός έκανε απαραίτητη την πλατφόρμα Wikileaks;
Περιμένοντας τον Τζούλιαν ΑσάνζΑπό χθες ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ είναι προφυλακιστέος. Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει.
Η Die Welt του Βερολίνου γράφει: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημιούργησε στο διαδίκτυο μια σφαίρα επιρροής που δεν θέλει να υπόκειται στο ισχύον δίκαιο. Αυτή η συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο διαδίκτυο. Προφανώς ο Ασάνζ υπέθεσε ότι η ανυπαρξία δικαίου και νόμων στο ίντερνετ ισχύει και στην πραγματική ζωή. Έπεσε όμως έξω. Έτσι η σύλληψή του συνιστά απόδειξη ότι οι αρχές του κράτους δικαίου ισχύουν όντως στην πραγματική ζωή.»
Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει: «Ο κ. Ασάνζ δεν χρειάζεται τον οίκτο μας, αλλά δεν έχει ούτε το δικαίωμα να θέσει δικούς του κανόνες στην ανακριτική διαδικασία. Χρειάζεται όμως μια δίκαιη διαδικασία και οφείλει να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την παρέμβαση του κράτους δικαίου.
Και εδώ έγκειται ένα άλλο πρόβλημα στην περίπτωση Ασάνζ: οι δημοσιεύσεις του στο όνομα της ελευθερίας προκαλούν ζημία. Καταστρέφουν πολιτικές, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή όμως δεν είναι δυνατή η τιμωρία της της πλατφόρμας Wikileaks δεν μπορεί να προκαλέσει την τιμωρία. Η αποκάλυψη απόρρητων στοιχείων είναι διώκεται, αλλά όχι ο 'μεταφορέας' των μυστικών εγγράφων, τουλάχιστον αυτό ισχύει στις δημοκρατίες, που ο Ασάνζ λαμβάνει υπ’ όψιν του στην δουλειά του.»
Διαδικτυακή πλατφόρμα WikileaksΗ εναλλακτική Tageszeitung με τίτλο «Η Wikileaks είναι κάτι παραπάνω από τον σταρ της» υπογραμμίζει: «Ουδείς γνωρίζει εάν ο Ασάνζ είναι ένοχος ή όχι. Το ζητούμενο όμως δεν είναι ο σταρ Ασάνζ, αλλά πως προέκυψε η πλατφόρμα Wikileaks.
Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας οι ΗΠΑ και οι δημοκρατίες της Ευρώπης προσπάθησαν να περιορίσουν τις αστικές και ατομικές ελευθερίες του πολίτη. Έτσι προκάλεσαν μία ασύμμετρη σύγκρουση και δημιούργησαν την αναγκαιότητα της διαδικτυακής πλατφόρμας Wikileaks.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο σταρ της πλατφόρμας Wikileaks. Αλλά η ανάγκη της πλατφόρμας του είναι ισχυρότερη από το πρόσωπό του. Εάν το Wikileaks δεν καταφέρει να επιβιώσει των σημερινών επιθέσεων, θα εμφανιστούν στο διαδίκτυο παρόμοιες πλατφόρμες. Και αυτό θα συμβαίνει όσο υπάρχει η αίσθηση ότι περιορίζονται οι ελευθερίες του πολίτη.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
No comments:
Post a Comment