Thursday, December 2, 2010

Ενημέρωση Ευρωπαίων από Σαμαρά
Για τις θέσεις της Ν.Δ. περί αλλαγής μείγματος οικονομικής πολιτικής

Των Ελλης Tριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη .kathimerini

Να μεταδώσει, χωρίς... παρεμβολές, τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη άμεσης αλλαγής του μείγματος οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας και ταυτοχρόνως να μην κινδυνεύσει να διαρραγεί ο κοινωνικός της ιστός, θα επιχειρήσει σήμερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά το γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η βελγική προεδρία προς τιμήν του, παρουσία 26 πρεσβευτών της Ε.Ε., και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων πρεσβευτών θα διευκολύνει την κατανόηση της οικονομικής πρότασης της Ν.Δ. και θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την κριτική που δέχεται το κόμμα αλλά και ο ίδιος για την επιλογή καταψήφισης του Μνημονίου. Προς επίρρωσιν, συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν χθες στην «Κ» ότι, μετά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο τη Δευτέρα, τρεις από τους παριστάμενους διπλωματικούς έσπευσαν να δηλώσουν κατ’ ιδίαν το ενδιαφέρον τους για την οικονομική ανάλυση που έκανε ο αρχηγός της Ν.Δ., κάνοντας εκ παραλλήλου λόγο για στρεβλή εικόνα που είχαν μέχρι πρότινος.

Κωδικοποίηση προτάσεων

Στη σύντομη εισήγηση που θα κάνει πριν από τον διάλογο ο οποίος θα ακολουθήσει, ο κ. Σαμαράς θα εξηγήσει γιατί το κόμμα του πιστεύει ότι αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής, η χώρα δεν πρόκειται να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, και θα κωδικοποιήσει τις βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση. Ακόμη, θα διατυπώσει τις απόψεις του για την πορεία της Ευρώπης σε σχέση με τις αγορές και για την κρίση του ευρώ, ενώ θα μιλήσει για τις σχέσεις Βορρά - Νότου και τα προβλήματα των χωρών του Νότου. Ο αρχηγός της Ν.Δ. θα ρίξει βάρος και στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Από την πλευρά των διπλωματών, αναμένεται να τεθούν και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την τρομοκρατία.

Στη Ρηγίλλης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξελίξεις περί την οικονομία αλλά και στην πολιτική μάχη που έπεται στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ενταθεί και προς τούτο τόσο οι επιτελείς του κόμματος όσο και οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο κ. Δ. Σταμάτης, υποστήριξαν χθες πως, σε κάθε περίπτωση, η συνεννόηση προϋποθέτει αλλαγή οικονομικής πολιτικής, καθιστώντας σαφές ότι η Ν.Δ. δεν θα έλθει να δώσει συγχωροχάρτι σε όσα έπραξε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, δεν απουσιάζουν και οι εσωτερικές τριβές. Ο βουλευτής Χαλκιδικής του κόμματος Γ. Βαγιωνάς άσκησε κριτική, χθες, μέσω του skai.gr. Με άρθρο του κάνει λόγο για «ορισμένους που μέσα στο ίδιο το κόμμα της Ν.Δ. βλέπουν αόρατους εχθρούς, διχάζουν με πολιτική και προσωπική ιδιοτέλεια τη βάση της παράταξης, βάζουν “ταμπέλες” υποθηκεύοντας έτσι στην πράξη την ενότητα, τη συλλογικότητα και τη σύμπνοια που έχει ανάγκη τούτες τις στιγμές η Ν.Δ. για να προχωρήσει μπροστά».

Την ίδια στιγμή, από τη Βουλή, ο διαγραφείς βουλευτής Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στον, όπως είπε, «προσωρινό πρόεδρο της Ν.Δ. ο οποίος έχει καταφέρει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κόμματος στην ιστορία του». Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και αυταρχική τη διαγραφή του, καταλήγοντας ότι «η νέα γενιά χρειάζεται σύγχρονους και όχι μονόχνοτους ηγέτες».

No comments:

Post a Comment