Tuesday, December 14, 2010

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Vouli_polinomosxedio
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Υπερ ψήφισαν 156 βουλευτές και κατά 130.

Με επιστολή του οπρος το προεδρείο της Βουλής, ο πρωθυπουργός, έκανε γνωστό ότι έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το βουλευτή Πρέβεζας Ευάγγελο Παπαχρήστο, διότι καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ακολούθησε η συζήτηση, επί των άρθρων του νομοσχεδίου, με νέο κύκλο εισηγητών. Στην ομιλία του στο δεύτερο κύκλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο κόσμος δεν βλέπει τόσο πολύ αν κάποιος βουλευτής διαφοροποιήθηκε, αλλά αν όλα αυτά που γίνονται, στο τέλος θα βγάλουν τη χώρα όρθια, ζωντανή και ακέραιη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι αποσύρει μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, το άρθρο που προέβλεπε τη διαγραφή χρεών συνολικού ύψους 24 δις ευρώ, ως ανεπίδεκτα είσπραξης και θα επανακαταθέσει σχετική ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει την τελική ευθύνη για τη διαγραφή, αφού πρώτα γίνει αξιολόγηση των χρεών από τις υπηρεσίες του υπουργείου και δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των οφειλετών στο διαδίκτυο. Παράλληλα, θα δημοσιοποιηθεί η λίστα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στην ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβέρνηση αντλεί τη νομιμοποιητική βάση της από την ψήφο των τελευταίων εκλογών και την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της και κρίνεται για αυτά τα οποία νομοθετεί, με βάση τι παρέλαβε και τι παραδίδει στις επόμενες εκλογές. Oι αλλαγές που επέρχονται θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά ουδείς τολμούσε να πάρει το πολιτικό κόστος. Αλλά δε απολογηθεί η κυβέρνηση αυτή για το ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και γιατί άνοιξε πολλά μέτωπα για να κάνει αλλαγές. Ούτε επίσης θα απολογηθεί για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, όταν όλα αυτά που φέρνουμε ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνία ξέρει καλά τι γίνεται και δεν θέλει εργατοπατέρες αλλά κανόνες και διαδικασίες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι προωθούνται στοχευμένες πολιτικές, όπως και η σοβαρή πολιτική προσλήψεων στο δημόσιο με επίκληση του κανόνα «μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

Τέλος αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι: «δεν ήταν δυνατόν να κρύψουμε και πάλι το κεφάλι στην άμμο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσες αποδοχές που προσβάλουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Είναι μία κίνηση δικαίου που προσπαθεί να μειώσει κατά 1,5 δισ. το έλλειμμα των επιχειρήσεων αυτών, όταν έχουμε πέντε ζημιογόνες ΔΕΚΟ στις οποίες οι μισθοί υπερβαίνουν τα έσοδα. Θέλουμε, να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν είπαμε ότι είναι εύκολο, ούτε σε ένα χρόνο, αλλά είπαμε ότι θέλουμε συμμάχους όλους τους 'Ελληνες και μην αμφιβάλλετε για τη βούληση να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

«Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες» τόνισε στην ομιλία της η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Συνεχίζοντας είπε ότι: «Οι ρυθμίσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ούτε αρκούν για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι το μισθολογικό, είναι η τεράστια γραφειοκρατία, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, και οι ελλείψεις των επιχειρήσεων σε καινοτομία, δικτύωση, κοινωνική αποτελεσματικότητα».

Σκληρή κριτική έκανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας: «Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του προβλήματος της εξουσίας».

Όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα: «Είναι αδύνατον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει διέξοδος απ’ την κρίση και αντιμετώπιση του χρέους με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για κάθε χώρα. Αύριο μπορεί να δεσμευτούν και καταθέσεις. Ο δρόμος είναι ανοικτός, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, θα χρεοκοπήσει - και βεβαίως, ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγουν πιο δυνατές, με το λαό συντρίμμια. Η διαπάλη που είναι οξύτατη, είναι στο επίπεδο του ποιος θα υποστεί την μικρότερη καταστροφή κεφαλαίου ποδοπατώντας τους εργαζόμενους».

Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι: «το Μνημόνιο υπεγράφη για έναν συγκεκριμένο λόγο: Να είναι ο μπαμπούλας για να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - όπως πολύ σωστά είπε ο κος Παπανδρέου, ότι «η κρίση είναι ευκαιρία να πάρουμε μέτρα που δεν παίρναμε επί 25 χρόνια». Ρεαλισμός, με τον σημερινό συσχετισμό δύναμης, σημαίνει ισοπέδωση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής, θα πρέπει να μιλήσει για αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε., που συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης και να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά, δεν υπάρχει μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και, αν δεν μπορεί, να σηκωθεί να φύγει γιατί οδηγεί τη χώρα σε παρακμή. Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ποιός αγοράζει σήμερα διαμέρισμα 200 χιλιάδων για πρώτη φορά; Ο μισθοσυντήρητος, ο φουκαράς. Αν θέλετε να μπουν στην αγορά τα ανενεργά χρήματα, θα δώσετε την δυνατότητα σε όποιον θέλει, να επενδύσει στην οικοδομή για δύο χρόνια. Αυτομάτως, από χρήματα που δεν έχετε καμία συμμετοχή, θα πάρετε το 23%. Υπάρχουν 300 χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα. Αν πουληθούν, εσείς παίρνετε εικοστριάρια. Δεν το κάνατε. Αν βρείτε το θάρρος να πείτε πως «μαζεύω όλα μου τα δάνεια και τα δίνω σε ένα ομόλογο του ’20», αυτό είναι η λύση για να ρίξετε τη φορολογία. Σας είπαμε, να κάνετε μια επιμήκυνση των διοδίων και να πείτε στις εταιρείες με αυτό το συμβόλαιο να πάνε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να πάρουν χρήματα και να κάνουν 15 δισεκατομμύρια δημόσια έργα. Σας τα έχω έτοιμα - να ενωθεί η Ελευσίνα με την Θήβα, ώστε η διακίνηση των προϊόντων να μην περνά μέσα απ’ την πρωτεύουσα. Να ενώσουμε το Καρπενήσι με την Άρτα. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, στην κρίση μείωσε τον ΦΠΑ. Λέγαμε πως όσο αυξάνεται ο ΦΠΑ, μειώνει ο τζίρος. Ευνόητο είναι».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο, ως «Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης», λέγοντας ότι «Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος».

Αναφερόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη, δήλωσε ότι «συγκροτούν μια κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας, μια κυβέρνηση «μεταφραστών του Μνημονίου. Ξηλώνετε βήμα-βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως: «Είναι ψέμα το δίλημμα «νομοσχέδιο ή απολύσεις», όταν στο ίδιο το νομοσχέδιό σας διευκολύνετε τις απολύσεις, αφού οι αποζημιώσεις εξαφανίζονται. Ο ισχυρισμός της υπουργού Εργασίας, πως θα απαιτείται για την μείωση των μισθών, η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου είναι για γέλια: Υπό την απειλή της απόλυσης, οι εργοδότες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι εκδότες και οι καναλάρχες είναι οι μόνοι φυσικοί σύμμαχοι που σας έχουν απομείνει. Ο μόνος νόμος άλλωστε που βρήκατε να αναστείλετε, είναι το 20% που πρέπει να πληρώνουν οι καναλάρχες κάθε χρόνο».

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο«Βαρύτατο χτύπημα στην καρδιά του κοινωνικού κράτους», λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται αποσαρθρώνουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. «Λειτουργείτε πέραν του Μνημονίου και δεν αντιλαμβάνεστε ότι η καθήλωση της αμοιβής εργασίας και η αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων θα οδηγήσει σε μια κοινωνία τεμαχισμένη. Σε μια κοινωνία, η οποία θα βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και δεν θα μπορεί να εγερθεί για να αντιμετωπίσει υπαρκτά προβλήματα, τα οποία το δικομματικό πολιτικό σύστημα, συντροφιά με το πελατειακό κράτος χρόνια ολόκληρα έχει δημιουργήσει και έχει διαμορφώσει την οικονομία με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες σε όλη την Ευρώπη.
Συλλήβδην, με οριζόντια περικοπή αποδοχών, αναφέρεστε και στις 54 ΔΕΚΟ, ενώ θα έπρεπε για την κάθε ΔΕΚΟ να είχατε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βεβαίως στο πλαίσιο της κάθε ΔΕΚΟ να δούμε και ακρότητες που υπάρχουν. Αλλά συλλήβδην, με μια οριζόντια παρέμβαση και με περικοπές των αποδοχών, χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση, έρχεστε για να υποσχεθείτε ότι στο μέλλον θα φέρετε τα επιχειρησιακά σχέδια», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

No comments:

Post a Comment