Thursday, December 9, 2010

Οικονομία | 07.12.2010

«Θα πρέπει να εξεταστεί η έκδοση ευρωομολόγου»

Η υπαγωγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης δεν δείχνει να καθησυχάζει τις διεθνείς αγορές. Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Ο Γερμανός οικονομολόγος Νόρμπερτ Βάλτερ μίλησε επ΄ αυτού στην τηλεόραση της DW.

Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις: επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, έκδοση ευρωομολόγου και αύξηση των πόρων για τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ποιά στρατηγική είναι η καλύτερη; Ένας συνδυασμός των προτάσεων ή μήπως τίποτα από όλα αυτά; Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της DW ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και νυν σύμβουλος Νόρμπερτ Βάλτερ τόνισε: «Θα ευχόμουν να μην έπρεπε να επιλέξουμε καμία από τις προτάσεις αυτές, διότι όλες εμπεριέχουν δηλητήριο και παρενέργειες, τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία. Νομίζω όμως ότι εν τέλει θα καταλήξουμε σε ένα συνδυασμό. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Το σημαντικότερο είναι ωστόσο, κατά την άποψή μου, να βρεθεί κάποια λύση έτσι ώστε οι κεντρικές τράπεζες να μην αναγκαστούν να τυπώσουν χρήμα θέτοντας σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο τυπωμένο χαρτονόμισμα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που έχω σήμερα».

Τα υψηλά επιτόκια επιβάλλονται από τις αγορές

Μεγάλος ο κίδυνος για τις χώρες που καταβάλλουν υψηλά επιτόκιαΜεγάλος ο κίδυνος για τις χώρες που καταβάλλουν υψηλά επιτόκιαΟι οικονομικοί αναλυτές δεν δείχνουν να συμφωνούν για το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και ενδεχομένως και το Βέλγιο. Ο Γερμανός οικονομολόγος Νόρμπερτ Βάλτερ αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία, στην οποία βρίσκεται σήμερα η ευρωζώνη: «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Τα επιτόκια που πληρώνουν σήμερα ορισμένες χώρες δεν σχετίζονται με τις οικονομικές τους δυσκολίες, αλλά με τα υπερβολικά σενάρια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγου για να αμβλυνθεί το υπερβολικά υψηλό ρίσκο των επιτοκίων. Το ζήτημα όμως αυτό δεν είναι τόσο υπόθεση των κεντρικών τραπεζών, όσο των εθνικών κοινοβουλίων.

Κάθε μέρα και διαφορετικό σενάριο

Quo vadis ευρώ;Quo vadis ευρώ;Η μετέωρη κατάσταση, στην οποία δείχνουν να βρίσκονται ορισμένες οικονομίες στην ευρωζώνη επηρεάζει την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Ο Νόρμπερτ Βάλτερ μίλησε και για την πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος: «Υποθέτω ότι επειδή η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επιλύσει σύντομα τα οικονομικά της προβλήματα, και επειδή ούτε η κρίση στις ΗΠΑ θα ξεπεραστεί γρήγορα, είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά νέα δεδομένα. Τη μια μέρα ένα αδύναμο δολάριο, λόγω της πληθωριστικής πολιτικής των Αμερικανών, και την άλλη ανησυχία για τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μεγάλων διακυμάνσεων χωρίς να διαφαίνεται κάποια συγκεκριμένη τάση», κατέληξε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

DW-TV / Olaf Krieger / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

1 comment:

  1. το ευρω'ομόλογο είναι μια ανακούφιση για την περιφέρεια της ΕΕ.Το θέμα του σωστού χειρισμού του είναι το κλειδί της επιτυχίας του .Να κάποιος συντονισμός και έλεγχος πριν την εκδοση και την χρησιμοποίησή του.

    ReplyDelete