Sunday, December 5, 2010

Κοινωνία | 05.12.2010

Γερμανικά πανεπιστήμια: γεμάτες αίθουσες, άδεια ταμεία

Ο αριθμός των φοιτητών στη Γερμανία αυξάνεται. Πέρυσι 443.000 νέοι άνθρωποι ξεκίνησαν να σπουδάζουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,2 εκ. φοιτητές. Αυτό όμως συνεπάγεται και μια μεγάλη επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και τα κρατίδια ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να σπουδάσουν. Είχαν προβλέψει πως για το χρονικό διάστημα 2007 έως 2010 θα εγγράφονταν επιπλέον 91.000 φοιτητές. Στην πραγματικότητα όμως ήταν 156.000. Αυτό επέφερε αύξηση των εξόδων. Το ομοσπονδιακό κράτος θα πρέπει να διαθέσει ένα δις ευρώ επιπλέον από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα υπολογίζεται ότι τα κρατίδια θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν με ένα παρόμοιο ποσό, όπως λέει η πρόεδρος των πρυτάνεων των γερμανικών ανώτατων σχολών, Μάργκρετ Βίντερμαντελ:

«Υπολογίζουμε ότι με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, 40.000 έως 50.000 περισσότεροι νέοι θα σπουδάσουν. Εάν υπολογίσουμε ότι το κόστος για τον κάθε φοιτητή ανέρχεται στα 6.500 ευρώ το χρόνο, τότε φθάνουμε στα 260 εκατομμύρια ευρώ»

Πού θα βρεθούν τα χρήματα;

Που θα βρεθούν όμως τόσα χρήματα; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς. Ούτως ή άλλως η κατάσταση στα γερμανικά πανεπιστήμια ήταν ήδη δύσκολη. Παρόλο που ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται, οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται. Οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων στα πανεπιστήμια πρέπει επίσης να καλυφθούν από ιδίους πόρους χωρίς να αυξάνεται ο προϋπολογισμός τους. Επίσης η μείωση ή και η κατάργηση των διδάκτρων επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας τα δίδακτρα μειώθηκαν. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εσόδων της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά η πρωθυπουργός του κρατιδίου διαβεβαίωσε πως δεν θα θιγούν τα πανεπιστήμια:

«Ακούσαμε την κυρία Κραφτ να λέει ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στα πανεπιστήμια. Είμαστε περίεργοι να δούμε πως θα τα καταφέρει, αλλά το υποσχέθηκε».

Το ερώτημα,"ποιος όμως είναι αρμόδιος να πληρώσει", συνεχίζει να διχάζει. Σύμφωνα με το σύνταγμα κατά βάση τα κρατίδια είναι υπεύθυνα για ζητήματα παιδείας. Αυτά όμως από την πλευρά τους διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχουν την δέουσα οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση. Εάν οι δυο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο μέλλον όσον αφορά την κατανομή των ευθυνών, τότε τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των φοιτητών που θα δέχονται:

«Εάν δεν υπάρχει η προθυμία για χρηματοδότηση τότε τα πανεπιστήμια θα κάνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια εισαγωγής στα πανεπιστήμια και θα πουν... δεν πάει άλλο».

Jürgen König / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments:

Post a Comment