Monday, November 15, 2010

Επιδείνωση της κατάστασης των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα βλέπει η SEEMO

Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Μοιραστείτε το

SEEMO: «Η φετινή χρονιά έχει αποδειχτεί εξαιρετικά σκοτεινή για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα»

H δημοσιογραφική οργάνωση νότιας και ανατολικής Ευρώπης, γνωστή ως SEEMO, που αποτελεί και παρακλάδι του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου(IPI), εξέφρασε ανησυχία για την επίθεση από δυνάμεις ασφάλειας κατά φωτορεπόρτερ και ξένων δημοσιογράφων στη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά απ’ την Ακρόπολη, στις 14 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η SEEMO, το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, η αστυνομία εκλήθη να διαλύσει το πλήθος συμβασιούχων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, που είχε προκαλέσει το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Σύμφωνα με την SEEMO οι αστυνομικοί άρχισαν λέγοντας στους δημοσιογράφους να «απομακρυνθούν για να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους», αλλά στη συνέχεια όταν πέρασαν μέσα απ’ τον διαχωριστικό φράχτη, οι αστυνομικοί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους φωτορεπόρτερ που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά απ’ τον φράχτη, προσπαθώντας να αποθανατίσουν το γεγονός για τους σταθμούς τους.

Ο γενικός γραμματέας της δημοσιογραφικής οργάνωσης νότιας και ανατολικής Ευρώπης, Όλιβερ Βούγιοβιτς, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά η επιδείνωση της κατάστασης των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα παράγει πραγματικά αποκρουστικές εξελίξεις. Με το να αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους σαν εμπόδιο που θα πρέπει να παραγκωνιστεί “για να κάνει τη δουλειά της”, η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται να πιστεύει πως το δικαίωμα στην πληροφόρηση εξαρτάται από τις διαθέσεις των ισχυρών. Είναι θέμα τύχης το γεγονός ότι κανείς δεν τραυματίστηκε», αναφέρει η έκθεση της SEEMO και προσθέτει ότι «Με το να επιτίθεται σε δημοσιογράφους η Ελληνική Αστυνομία έχει ξεπεράσει τα όρια εξουσίας της. Ελπίζουμε ότι τα άτομα που ευθύνονται για το εν λόγω γεγονός θα τιμωρηθούν με παραδειγματικό τρόπο, έτσι ώστε ο κόσμος να συνεχίσει να πιστεύει ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες, όχι να φιμώνει όσους εργάζονται στον τομέα της πληροφόρησης».

«Η φετινή χρονιά έχει αποδειχτεί εξαιρετικά σκοτεινή για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα», επισημαίνει η δημοσιογραφική οργάνωση νότιας και ανατολικής Ευρώπης «με τον αριθμό των επιθέσεων σε βάρος δημοσιογράφων να αυξάνονται δραστικά. Η SEEMO ζητά απ’ τις ελληνικές αρχές να στείλουν το μήνυμα ότι θεωρούν το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν το επάγγελμα τους, ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού συστήματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

No comments:

Post a Comment