Saturday, November 20, 2010

Αρον άρον αλλαγή τακτικής στον ΛΑΟΣ

Σημείο ισορροπίας ενόψει των εξελίξεων στην οικονομία αλλά και των κοινωνικών - πολιτικών ζητημάτων που εγείρονται σε περιβάλλον κρίσης αναζητεί η ηγεσία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Οι χαμηλές πτήσεις των υποψηφίων του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές αποτέλεσαν σαφές δείγμα για την αντίδραση σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων στις επιλογές της ηγεσίας, με κυρίαρχη αυτήν της υπερψήφισης του Μνημονίου. Και πλέον αναζητείται νέα τακτική.

Παρά τη φαινομενική νηνεμία, μέσω της δημόσιας αποκατάστασης σχέσεων μεταξύ του κ. Γ. Καρατζαφέρη και του βουλευτή κ. Μ. Βορίδη, οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ειδικά επί της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, είναι συχνά θυελλώδεις, με τη φιλελεύθερη πτέρυγα να έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με βουλευτές που ισχυρίζονται ότι ο λόγος του κόμματος θα πρέπει να είναι περισσότερο ευχάριστος. Οι θέσεις βουλευτών, όπως οι Μ. Βορίδης, Θαν. Πλεύρης, Αδ. Γεωργιάδης, που δεν αποκλείουν ακόμη και την ανάγκη απολύσεων υπεράριθμου προσωπικού στις ΔΕΚΟ, προκαλούν την οξεία αντίδραση στελεχών όπως οι Κυρ. Βελόπουλος, Α. Ροντούλης και Π. Μαρκάκης, που επιμένουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να διαρρήξει τους δεσμούς του με τη λαϊκή βάση και, βεβαίως, τα συνδικάτα του Δημοσίου.

Η ιδεολογική και πολιτική διελκυστίνδα, βέβαια, δεν περιορίζεται στην οικονομία. Ενδεικτικά, τις θέσεις Καρατζαφέρη και Γεωργιάδη για το τζαμί αποφεύγουν να στηρίξουν δημοσίως αρκετοί βουλευτές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη χώρων όπου θα προσεύχονται οι μουσουλμάνοι της Αθήνας. Εν μέσω αυτών, ο κ. Καρατζαφέρης αναλαμβάνει ρόλο ισορροπιστή και επιχειρεί να συγκεράσει τη στήριξη που παρείχε μέχρι πρότινος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Ρηγίλλης να τον καταγγέλλει ως πράσινο δεκανίκι, με την ανάγκη διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική αλλά και από τα κόμματα του κ. Φώτη Κουβέλη και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Η ανάγκη εκλογικής επιβίωσης του κόμματος, λοιπόν, οδηγεί και σε κλιμάκωση των τόνων κριτικής προς την κυβέρνηση. «Ενα χρόνο αχθοφορήσαμε μερίδιο ευθύνης που δεν μας αναλογεί» σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπενθυμίζοντας, ως ευθεία βολή προς την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ότι ουδείς από το κόμμα του είχε ποτέ κυβερνητική ευθύνη. Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, όχι όμως με συναινετική διάθεση. Ο κ. Καρατζαφέρης θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένα νέο οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε οικονομική ανάκαμψη. «Στηρίξαμε το Μνημόνιο με την ελπίδα ότι, εκτός των δημοσιονομικών μέτρων, θα αναλαμβάνονταν πρωτοβουλίες ανάπτυξης... αντ’ αυτών παρατηρούμε μεγαλύτερη ύφεση» σημειώνουν στενοί του συνεργάτες.

No comments:

Post a Comment