Friday, November 26, 2010

Πολιτική | 28.06.2008

Βάση για νέα στρατηγική συνεργασία EE-Ρωσίας

Στη σύνοδο του Χάντι Μανσίισκ ΕΕ και Ρωσία έθεσαν τις βάσεις για ένα νέο σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας. Η πρώτη σύνοδος με το νέο πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μετνβέντεφ διεξήχθη σε αρμονικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Η εγκάρδια υποδοχή στη σιβηρική πόλη Χάντι Μανσίισκ συνοδεύτηκε από εξίσου θερμές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για τη σύνοδο κορυφής. Μίλησε για ανοιχτή ατμόσφαιρα συνεργασίας και για άνοιγμα νέων οριζόντων. Επισήμως ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο εταιρικό σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο καιρό τώρα κρατούν μπλοκαρισμένο οι Πολωνία και η Λιθουανία. "Το μελλοντικό σύμφωνο θα είναι ένα εργαλείο πραγματικής προσέγγισης ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία», είπε ο κ. Μεντβέντεφ. Θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές: ισοτιμία, ρεαλισμός, σεβασμός των συμφερόντων των δύο πλευρών και κοινή οπτική για τα κομβικά προβλήματα της ασφάλειας".

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα για τη ρωσική πλευρά που πρέπει να διευθετηθεί με το νέο σύμφωνο συνεργασίας είναι το θέμα της βίζας. "Η νέα προοπτική για διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας ανοίγει στο πλαίσιο των συνομιλιών μας για εσωτερική ασφάλεια. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στο στόχο της κατάργησης της βίζας", είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

To Χάντι Μανσίισκ της δυτικής Σιβηρίας φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΡωσίαςTo Χάντι Μανσίισκ της δυτικής Σιβηρίας φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

Δεν έλειψε και η κριτική εκ μέρους του Μεντβέντεφ. Η ΕΕ είπε ασπάζεται τις θέσεις μεμονωμένων μελών σε διμερή τους προβλήματα με τη Ρωσία. Παράδειγμα η απόφαση της Λιθουανίας να θέσει σε ίση μοίρα τα σύμβολα της ναζιστικής και της σοβιετικής περιόδου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν άφησε την κριτική αναπάντητη. "Η θέση της ΕΕ, της Κομισιόν και των χωρών μελών είναι καθαρή. απορρίπτουν κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, συμπεριλαμβανομένου και του σοβιετικού ολοκληρωτισμού. Αυτό δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, είναι μία στάση υπέρ της δημοκρατίας".

Και ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για εποικοδομητική και καλή συνάντηση και δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα της ενέργειας, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να κάνει αναφορά. "Η Ρωσία θα παραμείνει ο βασικός προμηθευτής της ΕΕ και η ΕΕ η σημαντικότερη αγορά εξαγωγών για τη Ρωσία. Με άλλα λόγια υπάρχει αλληλεξάρτηση που θα ενταθεί. Ο κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι να φτάσουμε σε μία κατάσταση ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές. Ένα τέτοιο σύμφωνο θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της ενεργειακής χάρτας, την οποία συμφωνήσαμε στη σύνοδο της ομάδας των οχτώ (G8) στην Αγ. Πετρούπολη".

Η Ρωσία αρνείται μέχρι τώρα να επικυρώσει τη χάρτα. Και αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Στην ημερήσια διάταξη παραμένουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ήταν εμφανές ότι άλλαξε το κλίμα ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ. Στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν χωρίς τον Πούτιν οι ευρω-ρωσικές σχέσεις θα γίνουν καλύτερες ο Μεντβέντεφ απάντησε ότι δεν θα πρέπει να προσωποποιούνται οι διμερείς σχέσεις. Την άποψη συμμερίστηκε και ο Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει η μακροπρόθεσμη, στρατηγική σχέση ΕΕ-Ρωσίας.

Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment