Sunday, November 14, 2010

Οικονομία | 14.11.2010

Επιμένουν οι φήμες για την Ιρλανδία

Στον ρυθμό της έντονης φημολογίας που θέλει την Ιρλανδία να προσφεύγει σύντομα στον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Στήριξης δονείται η Ευρώπη, παρά τις διαψεύσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Το πακέτο βοήθειας που συζητείται θα έχει ύψος 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Welt am Sonntag επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το ύψος της βοήθειας θα κυμαίνεται από 45 έως 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το αν εάν η Ιρλανδία χρειαστεί υποστήριξη για το τραπεζικό της σύστημα.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δηλώνει στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, APEC, ότι η Ιρλανδία μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την άσχημη οικονομική της κατάσταση, αλλά διευκρινίζει ότι αν χρειαστεί ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος για να προφέρει τη βοήθειά του. Στο μεταξύ και παρά τις διαψεύσεις βρετανικά μέσα υποστηρίζουν ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει.

Η ανταποκρίτριά της Deutsche Welle στο Λονδίνο Μαρία Καστρισιανάκη μεταδίδει:

Πολύ κοντά στον μηχανισμό στήριξης η ΙρλανδίαΠολύ κοντά στον μηχανισμό στήριξης η ΙρλανδίαΣτην τελική ευθεία για δανειοδοτική στήριξη από την ΕΕ βρίσκεται η Ιρλανδία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Οι Financial Times αναφέρουν ότι σήμερα στις Βρυξέλες διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Oικονομικών της ΕΕ για το πρόβλημα ένταξης της Ιρλανδίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η ανησυχία των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, που σημειώθηκε την Παρασκευή, θα είναι προσωρινή, αποτέλεσμα των διαβεβαιώσεων των ευρωπαίων ηγετών ότι θα στηρίξουν την Ιρλανδία, αλλά από αύριο τα επιτόκια θα αρχίσουν εκ νέου την ανοδική πορεία τους, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει άμεση λύση στο ιρλανδικό πρόβλημα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας, η ηγεσία των Βρυξελλών είναι εξαιρετικά ενοχλημένη με την καθυστέρηση του Δουβλίνου σε ότι αφορά την αναμόρφωση του τραπεζικού του συστήματος αλλά και την αναποτελεσματικότητα του σταθεροποιητικού προγράμματος που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν. Πολλοί μάλιστα ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως μέχρι την κατάθεση του νέου ιρλανδικού προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου, η κατάσταση με τις αγορές θα έχει γίνει ανεξέλεγκτη με θύματα σίγουρα την Πορτογαλία, αλλά ενδεχομένως και την Ισπανία που παρασύρονται από την περιδίνηση της Ιρλανδίας.

«Η Ιρλανδία θα δανειοδοτηθεί με 60 δισ. ευρώ από ίδιους πόρους της ΕΕ»

Διαψεύδει ο Μπράιαν ΚάουελΔιαψεύδει ο Μπράιαν ΚάουελΕπικαλούμενοι αξιόπιστη πηγή της Κομισιόν, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι κατ΄ αρχάς η Ιρλανδία θα δανειοδοτηθεί με 60 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από ίδιους πόρους της ΕΕ, επειδή κατ΄αυτό τον τρόπο απαιτείται μόνο η σχετική και όχι η απόλυτη πλειοψηφία των χωρών –μελών προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Πάντως παρά τις αρνήσεις ένθεν κακείθεν ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ιρλανδία, το BBC αποκαλύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εξετάζουν όχι το εάν αλλά το πότε θα ανακοινωθεί αυτή η εξέλιξη, με πιθανότερες ημερομηνίες την 6η και 7η Δεκεμβρίου όταν συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments:

Post a Comment