Friday, November 12, 2010

Επισκόπηση τύπου | 12.11.2010

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διεκδικούν αναντίρρητα τον ρόλο της υπερδύναμης

«Η Μέρκελ εναντιώθηκε στον Ομπάμα», «Η Μέρκελ ρυθμιστής του παιχνιδιού», «Απώλεια του κύρους του Ομπάμα», είναι ο απόηχος της συνόδου κορυφής στη Σεούλ σε τίτλους μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Ομαδική φωτογραφία των 20 στη ΣεούλΟμαδική φωτογραφία των 20 στη ΣεούλΗ οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblattδιατυπώνει με σαφήνεια τα συμπεράσματά της: «Έστω και αν είναι υπερβολικό να μιλάμε για απομόνωση των ΗΠΑ στη σύνοδο των 20, είναι οφθαλμοφανές πως η άλλοτε υπερδύναμη καταφέρνει πια να συσπειρώνει ελάχιστα τους εταίρους της.

Στη σύνοδο κορυφής της Σεούλ οι εταίροι των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές, σε φιλικό τόνο, ότι μπορεί οι Αμερικανοί να έχουν κάποια άποψη για τα μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, αλλά υπάρχουν και άλλες απόψεις. Πρόκειται για νέο ύφος που αντικατοπτρίζει την μετατόπιση του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων.

Μετά τη Σεούλ οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να διεκδικούν αναντίρρητα τον ρόλο της μοναδικής υπερδύναμης.»

Η Μέρκελ κατάφερε να επιβληθεί

Η Γερμανίδα καγκελάριος στη σύνοδο κορυφής της ΣεούλΗ Γερμανίδα καγκελάριος στη σύνοδο κορυφής της ΣεούλΗ ιταλική La Stampa με τίτλο «Η Μέρκελ ρυθμιστής του παιχνιδιού» σημειώνει: «Είναι όντως επιδέξια η κ. Μέρκελ; Ασφαλώς τη συγκεκριμένη στιγμή παίζει καθοριστικό ρόλο και η συγκυρία. Αλλά η κ. Μέρκελ έχει την απαιτούμενη ισχύ για να επιβληθεί και το γνωρίζει.

Η Γερμανία είναι ένας ισορροπημένος γίγαντας: έχει τακτοποιημένα τα ταμεία της και έχει ανακάμψει οικονομικά από τις αναταράξεις της επανένωσης. Επίσης η γερμανική διοίκηση είναι μια μηχανή που τα γρανάζια της λειτουργούν καλά. Tο ίδιο και η γερμανική διπλωματία, έστω και αν δεν διαθέτει ιδιαίτερη φαντασία, λειτουργεί αποτελεσματικά και ρεαλιστικά, όταν αναζητούνται ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί στα παρασκήνια των συνόδων. Και η Γερμανία δεν θέλει να παραιτηθεί απ' αυτή την πρωτοκαθεδρία, έστω κι αν βλάπτει τον 'ιερό' ευρωκεντρισμό που υιοθέτησε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Η γαλλική Le Figaro υπογραμμίζει: «Στη σύνοδο κορυφής των 20 οι ΗΠΑ ήταν περιέργως απομονωμένες. Η Ουάσιγκτον κατάφερε να προκαλέσει ανησυχίες σε όλους τους σημαντικούς της εταίρους. Η ιστορία άρχισε με την αμερικανική κεντρική τράπεζα που αποφάσισε να διοχετεύσει φθηνό χρήμα στην αγορά. Αυτή η απόφαση ερμηνεύθηκε από όλους σαν πρόθεση υποτίμησης του δολαρίου και επομένως σαν έναυσμα για έναν νέο πόλεμο νομισματικών ισοτιμιών.

Φαίνεται δηλαδή σαν να αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στραφούν εναντίον όλων των υπολοίπων χωρών του κόσμου. Και στη Σεούλ έδωσαν την εντύπωση ότι έχασαν την αδιαμφισβήτητη αυθεντία τους.»

Επιδείνωση της ανεργίας στην Ελλάδα

Τέλος οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην υψηλή ανεργία στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η είδηση της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel: «Κρίση στις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας ανεβαίνουν, η κυβέρνηση συνεχίζει τις περικοπές όπου μπορεί, και οι επιπτώσεις όλων αυτών προκαλούν σοβαρή κρίση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία έφθασε στο 12,2% τον Αύγουστο, 9% ήταν πέρσι τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ τα χειρότερα έπονται. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ανεργία να ξεπεράσει το 20%. Το Εμπορικό Επιμελητήριο ερμηνεύει την αύξηση της ανεργίας με την εκτίναξη των έμμεσων φόρων, την αύξηση του ΦΠΑ και τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Τη Δευτέρα η Eurostat θα ανακοινώσει τους ακριβείς αριθμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος.»

Πρώτοι στα θανατηφόρα ατυχήματα οι δρόμοι της Πελοποννήσου

«Οι ελληνικοί δρόμοι είναι οι πιο επικίνδυνοι», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδα Kleine Zeitung που αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία αυτοκινητιστικών ατυχημάτων: «Διακοπές, ήλιος, θάλασσα και συγκοινωνιακό χάος. Αυτό εισέπρατταν οι ξένοι τουρίστες όταν κατέβαιναν με το αυτοκίνητό τους στην Ελλάδα. Τώρα η Eurostat επιβεβαιώνει αυτή την υποκειμενική προσλαμβάνουσα: τα υψηλότερα ποσοστά δυστυχημάτων στην ΕΕ κατέχει η Ελλάδα. Ειδικά τρεις περιοχές, η Πελοπόννησος και η Κεντρική και Δυτική Ελλάδα κατέχουν τα σκήπτρα στα ατυχήματα. Στην Πελοπόννησο με ένα εκατομμύριο κατοίκους έγιναν 251 θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ η Βιέννη και το Βερολίνο θεωρούνται οι περιοχές με τα πιο λίγα ατυχήματα στην ΕΕ.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment