Wednesday, November 17, 2010

Πολιτική | 17.11.2010

Τον Ιανουάριο η 3η δόση του ευρωδανείου προς την Ελλάδα

Για τεχνικούς λόγους αναβάλλεται τελικά η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Γεγονός που ήταν όμως ήδη γνωστό στους κοινοτικούς κύκλους και στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες Νίκο Μπέλλο δεν υπάρχει «καθυστέρηση στη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου, η εκταμίευσή της ήταν προγραμματισμένη ούτως ή άλλως για τον Ιανουάριο, ενώ η απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο με βάση την αξιολόγηση που θα κάνει η τρόικα μετά τους ελέγχους που διεξάγει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.»

Οι λόγοι συνεπώς είναι τεχνικοί, διότι, όπως επιβεβαίωσαν και κοινοτικοί παράγοντες η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων διαρκεί δέκα εργάσιμες ημέρες και καθώς η συνεδρίαση του Ecofin είναι το Δεκέμβριο λόγω των αργιών δεν υπάρχει η πρακτική δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Γι’ αυτό παρατείνεται για τον Ιανουάριο ή μάλλον «ήταν εξ αρχής προγραμματισμένη για αρχές Ιανουαρίου» σύμφωνα και με τον Αμαντέου Αλταφάιγ Τάρντι, εκπρόσωπο του αρμόδιου επιτρόπου για τα οικονομικά Όλι Ρεν.

Γ. Παπακωνσταντίνου - δεσμεύθηκε να εντάξει τα μέταρ για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό 2011Γ. Παπακωνσταντίνου - δεσμεύθηκε να εντάξει τα μέταρ για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό 2011Επίσης στην χθεσινή συζήτηση του Eurogroup η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει μια πιο ελαστική προσαρμογή όσον αφορά τους στόχους για το έλλειμμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε σημαντικές αντιστάσεις. Όπως μεταδίδει ο Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες ο υπΟικ Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup, υπάρχει και σχετική ανακοίνωση, ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος όχι εντός δύο ή τριών ετών, όπως σχεδίαζε αρχικά, αλλά φέτος. Δηλαδή τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2011, σχέδιο του οποίου θα καταθέσει προς έγκριση αύριο Πέμπτη ο υπΟικ στη βουλή.

Να σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι τη στιγμή της επιβεβαίωσης από το γραφείο του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι ρεν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Προλ «για αναβολή της χορήγησης της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τους στόχους που αφορούν στα φορολογικά έσοδα», είχαν δημιουργήσει σενάρια τρόμου που αναπαρήγαγαν και οι ιστοσελίδες των εφημερίδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι δηλώσεις αυτές στόχευαν στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα.

DPA / Νίκος Μπέλλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

1 comment:

  1. Εμπλογή!!!! , ¨η είναι η αθυροστομία του πρωθ/ργού που υποδεικνύει στην Ευρώπη σοσιαλιστικές μεθόδους αντιμετώπισης της κρίσης;

    ReplyDelete