Wednesday, November 10, 2010

Πολιτική | 10.11.2010

Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Βαρέλι χωρίς πάτο;

Τεράστια ποσά από τον κοινοτικό προυπολιγισμό του 2009 έχουν διακινηθεί στις χώρες-μέλη επί τη βάσει λανθασμένων στοιχείων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Ευρωπαικό Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχετική έκθεση.

Σοκ έχει προκαλέσει η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2009 «έφυγαν» ποσά που βασίζονταν σε εσφαλμένα στοιχεία. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα ποσά αυτά κυμαίνονται ανάμεσα στο 2%και 4% των συνολικών κοινοτικών κονδυλίων, και σε αριθμούς ανάμεσα στα 2.3 με 5.9 δις ευρώ.

Μεγαλύτερα χωράφια

Οι γεωργοί Οι γεωργοί "μεγάλωσαν" τα χωράφια τουςΤα περισσότερα χρήματα που δαπανήθηκαν εσφαλμένα προέρχονται από το Ταμείο Σύγκλισης, από όπου στηρίζονται φτωχές χώρες της Ε.Ε. με προβλήματα υποδομών και απασχόλησης. Από τα 35,5 δις ευρώ δόθηκε ένα ποσοστό της τάξης του 5% επί τη βάσει λανθασμένων στοιχείων. Ένας από τους μεγαλύτερους τομείς δαπανών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι ο αγροτικός με προϋπολογισμό γύρω στα 56,3 δις ευρώ. Εδώ το ποσοστό λάθους, όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές, φτάνει και μέχρι το 5% και είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του περασμένου έτους. Προφανώς, αναφέρεται στην σχετική έκθεση, οι γεωργοί έδωσαν λανθασμένα στοιχεία για τις εκτάσεις των χωραφιών τους για να πάρουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Λάθη παρατηρήθηκαν και στον τομέα δαπανών που έχει να κάνει με την αναπτυξιακή βοήθεια και τη διεύρυνση. Ο μόνος τομέας, στον οποίο δεν καταγράφηκαν ουσιώδη λάθη, ήταν ο τομέας διοίκησης της Ε.Ε, όπου το σύστημα ελέγχου φαίνεται ότι λειτούργησε.

«Πολλά λάθη θα είχαν προληφθεί»…

118, 4 δις ευρώ δόθηκαν το 2009 118, 4 δις ευρώ δόθηκαν το 2009 "εσφαλμένα"Εκείνο πάντως που προκάλεσε την κατάπληξη των ελεγκτών είναι τα ανακριβή στοιχεία στις τράπεζες δεδομένων, οι ελλιπείς έλεγχοι και οι σημαντικές παραλήψεις από τις εθνικές αρχές, τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μάνουελ ντα Σίλβα Καλντέιρα. «Πολλά από τα λάθη θα είχαν προληφθεί, αν υπήρχε καλύτερο σύστημα διαχείρισης και κυρίως καλύτερο σύστημα επιστροφής των κονδυλίων που δόθηκαν με λανθασμένο τρόπο και στον τομέα αυτό επιθυμητή θα ήταν η απλοποίηση των κανόνων και των νομικών διατάξεων», πρόσθεσε. Συγκεκριμένοι υπαίτιοι δεν αναφέρθηκαν, παρά μόνο η ευχή προς τις εθνικές αρχές να αυξήσουν την προσοχή τους.

dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment