Πολιτική | 02.11.2010
Εκλογές 2010: Ομπάμα ή ακυβερνησία;
Με την ύστατη προειδοποίηση του Μπάρακ Ομπάμα ότι σε περίπτωση που επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι περιμένουν την οικονομία της χώρας δύσκολοι καιροί, οδεύουν σήμερα στις κάλπες οι Αμερικανοί. Δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική είσοδό του στο Λευκό Οίκο, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για το Κογκρέσο αφήνει στον Ομπάμα γεύση ήττας που μπορεί να λάβει ακόμη και ιστορικές διαστάσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέβαλε προσπάθειες σε έναν ασυνήθιστο προεκλογικό μαραθώνιο να αναστρέψει το κλίμα αφήνοντας μάλιστα στο τέλος το Οχάιο, που από το αποτέλεσμα του κρίνεται συνήθως και η έκβαση των εκλογών τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως η ατμόσφαιρα εκεί δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη πριν από δύο χρόνια, όταν ο Ομπάμα είχε τη φρεσκάδα του νεόφερτου πολιτικού, τη ζωντάνια της αλλαγής
Ο δρόμος προς τους Ρεπουμπλικάνους
Σκηνή από άλλες πιο ευτυχισμένες εκλογικά στιγμές...Όρθιοι στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστήμιου του Κλίβελαντ οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν το γνωστό σύνθημα Yes, we can, αλλά οι καιροί δεν είναι ίδιοι. Εδώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζων Κάσις έχει το προβάδισμα έναντι του αντίπαλου του Τεντ Στρίκλαντ των Δημοκρατικών. Όπως και στις εκλογές του 2008, έτσι και σήμερα το Οχάιο δείχνει το δρόμο. Αυτή τη φορά ο δρόμος οδηγεί όμως στους Ρεπουμπλικάνους και τους λόγους τους εξηγεί ο ‘Αντι Πάπας, 44 χρόνων, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου.
«Κάθε πρωί σηκώνομαι στις 6 και γυρνώ το βράδυ στις 7», λέει. «Έχω εβδομάδα 6 ημερών. Και ξαφνικά ο πρόεδρος των ΗΠA ισχυρίζεται ότι είμαι πλούσιος; Δεν αισθάνομαι πλούσιος, διότι αν ήμουν, τη δουλειά θα την έκανε άλλος και θα καθόμουν σπίτι για να εισπράττω τα λεφτά».
Ο ‘Αντι Πάπας θέλει να συνεχιστούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εισήγαγε ο Τζορτζ Μπους, και μάλιστα για εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων το χρόνο. Θεωρεί τον εαυτό του μικροεπιχειρηματία που πρέπει να πληρώνει υπαλλήλους και να καλύπτει άλλα έξοδα. Άνθρωποι σαν κι αυτόν είναι ευπρόσδεκτοι στο λαϊκιστικό κίνημα πολιτών Tea Party. Τα αιτήματά τους είναι λιγότερο κράτος, λιγότεροι φόροι και λιγότερες κρατικές δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι στο κίνημα αυτό προσελκύονται όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι.
«Πηγαίνετε να ψηφίσετε»!
"Θα τα αλλάξουμε όλα"! Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜπένερΌπως το προεκλογικό σύστημα Ομπάμα πριν από δύο χρόνια, έτσι και τώρα το Tea Party προσπαθεί στον πολιτικό αντίποδα να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους και να τους παρακινήσει να ενδιαφερθούν για τις εκλογές. Σύμφωνα με τελευταία γκάλοπ το 49% των Ρεπουμπλικάνων θα πάει να ψηφίσει, αντίθετα από τους Δημοκρατικούς θα πάει το 45%. Όποιος είναι ικανοποιημένος με τον Ομπάμα θα καθίσει σπίτι του, έδειξε μια πρόσφατη έρευνα. Το ίδιο το κόμμα το ξέρει, και ο πρόεδρος από το Κλίβελαντ κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν.
«Εάν κάθε ψηφοφόρος, που το 2008 πολέμησε για την αλλαγή, πάει και το 2010 να ψηφίσει, θα κερδίσουμε την εκλογική μάχη, είμαι πεπεισμένος», τόνισε στην ομιλία του.
Αλλά η προτροπή δεν συμπίπτει με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα, όπως την περιγράφουν οι Τάιμς της Ν. Υόρκης λέει, ότι καταγράφεται μεγάλη διαρροή από τις τάξεις των 'ομάδων' του Ομπάμα, στις οποίες στηρίζονταν οι Δημοκρατικοί πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για τις γυναίκες, τους ανεξάρτητους, τους καθολικούς και τους ψηφοφόροι ανάμεσα στα 30 με 40, που φέτος έχουν προσχωρήσει στους Ρεπουμπλικάνους.
Ο λόγος αναζητείται στην οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ με τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ανέργων. Ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι εξήγγειλαν ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης θα ανατρέψουν ριζικά την μέχρι τώρα πολιτική Ομπάμα και θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη. «Αν κερδίσουμε την πλειοψηφία», λέει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ, «θα περικόψουμε τις δαπάνες, θα αναζωογονήσουμε την οικονομία και θα πάρουμε πίσω τη μεταρρύθμιση στην υγεία».
Το δίλημμα λοιπόν παραμένει: Ομπάμα ή ακυβερνησία;
Christina Bergmann/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment