Tuesday, November 30, 2010

Ευρώπη | 29.11.2010

Η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα και η ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ η Ελλάδα είναι "ο δρόμος για την Ευρώπη" της πλειοψηφίας των λαθρομεταναστών. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ήταν το θέμα ημερίδας της Ένωσης Ελληνογερμανικών Εταιρειών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη νομοθεσίας ασύλου, υποστήριξε στην ημερίδα της Ένωσης Ελληνογερμανικών Εταιρειών ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μια τέτοια νομοθεσία, αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου, θα έπρεπε οπωσδήποτε να προβλέπει: «μια υπηρεσία ανεξάρτητη από την αστυνομία και από τις εντολές της διοίκησης, που να είναι σε θέση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από μια δίκαιη εξέταση των αιτημάτων, να χορηγεί σε όλους, όσους το δικαιούνται, καθεστώς προστασίας.»

Η λαθρομετανάστευση είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα

Έλκε Φέρνερ: περισσότερα κονδύλια στην Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομών Έλκε Φέρνερ: περισσότερα κονδύλια στην Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομώνΩς θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Τσαρμπόπουλος το γεγονός, ότι προβλέπεται υπηρεσία ασύλου στο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, που πρόκειται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη βουλή. Επειδή όμως η χώρα είναι η «κύρια πύλη εισόδου προσφύγων στην ΕΕ», η όποια προσπάθεια της, δεν πρόκειται να ευοδωθεί , εάν το πρόβλημα των προσφύγων δεν αντιμετωπιστεί από τους εταίρους ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα. Την άποψη αυτή στήριξε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης «η Ευρώπη αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το 90% των παρανόμων που μπαίνουν και ψάχνουν μια στέγη, έρχονται από τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να βρούμε λύσεις.»

Συμφωνών και επαυξάνων, αλλά χωρίς οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, εμφανίστηκε και ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ: «Αυτό που θα βοηθούσε την Ελλάδα περισσότερο από κάθε οτιδήποτε άλλο, θα ήταν η ενιαία πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο. Εδώ θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ως ΕΕ. Στο ένα ή στο άλλο σημείο υπάρχουν ήδη όμως και δυνατότητες για διμερή συνεργασία. Βλέπω πχ. ότι η δραστηριοποίηση της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μεγάλη βοήθεια για την Ελλάδα. Επομένως σε ότι αφορά την πρακτική συνεργασία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.»

Ανθρωπιστικές ρήτρες για παροχή ασύλου και από άλλες χώρες

Μαρία Τζεφεράκου: Μαρία Τζεφεράκου: "δεν υπάρχει πολιτική βούληση"Με μια άμεση βοήθεια, που σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελούσε τη λύση του προβλήματος, συμφώνησε και η Μαρία Τζεφεράκου, μέλος της ‘Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών’ στην Αθήνα: «Ακόμα και μέσα στον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ υπάρχουν ρήτρες, τις οποίες οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να τις είχαν εφαρμόσει. Υπάρχουν ανθρωπιστικές ρήτρες, που δίνουν τη δυνατότητα σε άλλες χώρες να δέχονται για κάποιος συγκεκριμένους λόγους, άτομα που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Ας γίνει τουλάχιστον αυτό. Αλλά ούτε αυτό δεν έχει γίνει, και είναι ενδεικτικό της πολιτικής βούλησης.»

Την αναγκαιότητα βοήθειας προς την Ελλάδας, βλέπει και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Έλκε Φέρνερ. Κατά την άποψη της η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει άμεσα οικονομικά κονδύλια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα όπως επίσης και για την μέριμνα τους, δηλαδή για διερμηνείς, γιατρούς, νομικούς, ψυχολόγους.

Ειδικά για τους ανήλικους πρόσφυγες, η κ. Φέρνερ, ανακοίνωσε πρωτοβουλία του κόμματός της, ώστε ως τα Χριστούγεννα να επέλθει συμφωνία στην ΕΕ, τα παιδιά να κατανεμηθούν στα κράτη - μέλη. Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν όμως μόνον το πρώτο βήμα κατά την άποψη της κ. Φέρνερ. Η πραγματική λύση, υποστηρίζει η σοσιαλδημοκράτις πολιτικός, είναι η δρομολόγηση κοινής διαχείρισης του προβλήματος και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ανάμεσα σε όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Στην ερώτηση μας, πόσο ρεαλιστική είναι μια αλλαγή του κανονισμού, η κ. Φέρνερ εξέφρασε την απαισιοδοξία της: «Όταν πρόκειται για ένα τέτοιο ζήτημα, κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση υπολογίζει τις πιθανές αντιδράσεις και συνέπειες στη δική της χώρα. Εάν όμως η ΕΕ αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια κοινότητα που διέπεται από αξίες, τότε δεν μπορεί να μοιράζεται μόνο τις χαρές, αλλά και τα βάρη. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου dw

Επισκόπηση τύπου | 30.11.2010

Το Wikileaks πλήττει την εχεμύθεια ή ενισχύει τη διαφάνεια;

Οι αποκαλύψεις του Wikileaks κυριαρχούν σήμερα σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο. Στο επίκεντρο των σχολίων και των αναλύσεων ο ρόλος του και κυρίως οι ανακατατάξεις που προκαλεί στον κόσμο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Οι αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας Wikileaks κυριαρχούν σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο.

Οι βρετανικοί The Times γράφουν: «Το Wikileaks περιφρονεί μόνιμα την εχεμύθεια της διπλωματίας. Το σημαντικό συμπέρασμα από αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες είναι ότι η Αμερική διαφυλάσσει άριστα την ισχύ της, τον ρόλο της στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά όχι τα απόρρητα δεδομένα της.»

Η γαλλική Le Figaro υπογραμμίζει ότι τα κριτήρια επιλογής της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι περίεργα: «Γιατί έχει πάντα στο στόχαστρο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της; Γιατί δεν προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες από την Τεχεράνη ή το Πεκίνο; Θα αποκτήσουν έτσι μεγαλύτερη αξιοπιστία οι πληροφοριοδότες της.»

Και καταλήγει: «Οι αποκαλύψεις δεν πρόκειται να ταρακουνήσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά είναι αλήθεια ότι ο όγκος και οι λεπτομέρειες των εγγράφων και των ντοκουμένων φέρνουν σε πραγματική αμηχανία την αμερικανική ηγεσία.»

Η ιταλική Corriere della Sera: «Η προστασία απόρρητων ή ιδιωτικών στοιχείων είναι δουλειά των κυβερνήσεων και όχι των δημοσιογράφων. Το Wikileaks είναι η απόδειξη ότι το περίφημο ηλεκτρονικό απόρρητο συνιστά αντίφαση, δεν υπάρχει. Σήμερα που η διαρροή εγγράφων και ντοκουμέντων μετατράπηκε σε καταρράκτη αποκαλύψεων δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι τις αγνοούμε.»

Πέραν του καλού και του κακού ή μόνον κακό;

Και στις γερμανικές εφημερίδες οι αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας κυριαρχούν.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Γιατί τόση φασαρία; Τους χαρακτηρισμούς για τους Γερμανούς πολιτικούς που έχουν τα έγγραφα του Wikileaks θα μπορούσαν να τους έχουν πει τα υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής σκηνής μας. Δεν γράφει μόνον η αμερικανική διπλωματία χαρακτηρισμούς για το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας, αλλά και οι ίδιοι οι Γερμανοί πολιτικοί σκέπτονται και συζητούν στο κύκλο τους για τους συναδέλφους τους και τους προϊσταμένους τους.»

Süddeutsche Zeitung: «Η δημοσίευση της λείας του Wikileaks καταστρέφει τον συνδετικό ιστό των διακρατικών σχέσεων, την εμπιστοσύνη και την εχεμύθεια. Διότι χωρίς εχεμύθεια δεν δίδονται πληροφορίες, δεν υπάρχει το δούναι και λαβείν, κλείνουν τα στόματα και οι πηγές πληροφοριών. Χωρίς πληροφορίες όμως έχεις άγνοια και δεν μπορείς να εξάγεις σωστά συμπεράσματα, ούτε να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Το Wikileaks αναδεικνύεται σε όπλο μαζικής καταστροφής και για τα τελευταία ψιχία εμπιστοσύνης.»

Tageszeitung: «Παρ’ όλα τα αρνητικά οι αποκαλύψεις του Wikileaks καλώς έγιναν. Διότι αναγκάζουν τους δημοσιογράφους να πάρουν σοβαρά τον ρόλο τους. Έτσι οι καθιερωμένες διασυνδέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, σε αυτούς που διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη, γίνονται τώρα προβληματικές.

Πέρασαν οι καιροί που μόνον λίγοι εκλεκτοί, οι οποίοι κινούνταν στους κύκλους της διεθνούς και εθνικής ελίτ, κατείχαν το όπλο της πληροφορίας και αποφάσιζαν πότε και ποιες πληροφορίες θα αποκαλύψουν.»

Κανκούν: με μικρά βήματα μπροστά;

Τέλος η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται σήμερα στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν: «Οι πληγές της Κοπεγχάγης δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Οι δύο μεγάλοι καταστροφείς του περιβάλλοντος, ΗΠΑ και Κίνα, παραμένουν δέσμιοι της αντιπαλότητάς τους και στο ζήτημα της προστασίας του κλίματος και η πληττόμενη από την ευρωκρίση ΕΕ δεν είναι τώρα πια σε θέση να επιβάλει τις θέσεις της. Οι κυβερνήσεις οφείλουν επομένως να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να δρομολογήσουν έστω επιμέρους βήματα, εφ’ όσον φαίνεται ότι δεν πρόκειται να προκύψει μια δεσμευτική απόφαση. Το Κανκούν δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια μάταιη και περιττή διάσκεψη.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Πολιτική | 30.11.2010

«H εμπιστοσύνη κλονίστηκε»

Σάλος έχει προκληθεί και στη Γερμανία από τη δημοσιοποίηση των αμερικανικών εγγράφων μέσω της Wikileaks. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο πολλοί πιστεύουν πως η εμπιστοσύνη προς τους Αμερικανούς κλονίστηκε.

Διαρκής είναι από χθες στη Γερμανία η ροή ειδήσεων, ρεπορτάζ και σχολίων για τις αποκαλύψεις μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Wikileaks. Αιχμηροί χαρακτηρισμοί και για τους Γερμανούς πολιτικούς. Άνγκελα Μέρκελ, η άτολμη, Γκίντο Βέστεβελε, ο επιθετικός, Όσκαρ Λαφοντέν, η μυστηριώδης κόκκινη σφίγγα, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο τεχνοκράτης. Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε πάντως να κρατήσει χαμηλούς τόνους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε:

«Οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις είναι ώριμες και με τα χρόνια έχουν γίνει μια βαθιά φιλία. Βασίζονται σε κοινές αξίες και εξαιτίας αυτών των δημοσιευμάτων δεν θα πληγούν σοβαρά. Η δημοσίευση ωστόσο είναι λυπηρό γεγονός».

Πώς αντιδρούν όμως οι ίδιοι οι θιγόμενοι, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Ντιρκ Νίμπελ, ο οποίος αναφέρεται ως ‘παράξενη επιλογή’:

«Το θεωρώ χωρίς σημασία. Αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν και βλέπουμε τώρα πόσο σημαντική είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Από την άλλη πλευρά δεν θεωρώ πως είναι μεγάλης σημασίας τι γράφει σε ένα σημείωμα ένας πρέσβης και το στέλνει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν πρέσβη να ερευνά καλύτερα από ότι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι».

Οι Γερμανοί μιλάνε εύκολα …

Είναι όμως πράγματι τόσο απλά τα πράγματα; Οι πρεσβευτές πολλές φορές έχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες. Ο Αμερικανός Τζον Κόρνμπλουμ, διακεκριμένος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον, διετέλεσε πρεσβευτής στο Βερολίνο:

«Ένας λόγος για τον οποίο ένας διπλωμάτης εργάζεται ευχαρίστως στη Γερμανία είναι ότι οι Γερμανοί μιλάνε εύκολα. Μπορεί κανείς να μάθει πολλά, ό,τι χρειάζεται, αρκεί να είναι λίγο φιλικός και καλός ακροατής. Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουνα στο Βερολίνο έχω ακούσει ατελείωτα μυστικά».

Ruprecht PolenzRuprecht PolenzΜπορεί όμως πράγματι να υπάρξει και πάλι πραγματική εμπιστοσύνη μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν; Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Ρούπρεχτ Πόλεντζ ήταν σαφής:

«Νομίζω πως η ζημιά είναι μεγάλη. Οι εταίροι των ΗΠΑ προϋποθέτουν ότι οι συνομιλίες που διεξάγουν παραμένουν μυστικές και ότι μεταξύ τους μπορούν να μιλούν ανοιχτά για θέματα στρατηγικής. Προς τα πού δηλαδή θέλουμε να πάμε και πως το επιτυγχάνουμε; Και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν τώρα αμφιβολίες. Και αυτές τις αμφιβολίες μόνο οι Αμερικανοί μπορούν να τις διαλύσουν. Διαφορετικά οι σύμμαχοι τους δεν θα τους μιλούν πλέον ανοιχτά».

Heiner Kiesel / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Medvedev sees arms race if missile shield not agreed

Russian President Dmitry Medvedev makes his annual state-of-the-nation address in the Kremlin, 30 November It was Mr Medvedev's third state-of-the-nation address

Related stories

Russian President Dmitry Medvedev has said a new arms race could begin in the next decade if Nato and Moscow fail to agree on a joint missile shield.

In his annual speech to the nation, he said he had advocated a "fully fledged joint mechanism of co-operation" at a recent Nato-Russia summit.

On domestic issues, Mr Medvedev argued for families of three children or more to stem Russia's population decline.

Confounding expectations, he did not talk about his own political future.

With less than two years to the next presidential ballot, many believe his powerful predecessor, Vladimir Putin, will seek to return to the Kremlin in his place.

Mr Putin, who was among the audience for the speech, has been serving as prime minister since leaving office in 2008.

Just a few days before the speech, in his video blog, Mr Medvedev warned Russia was in danger of "political stagnation" if it did not create a more level playing field for opposition parties.

Analysts have been wondering if this was a deliberate criticism of the political system largely built by Mr Putin while president.

'Combined potentials'

After the Nato-Russia summit in Lisbon earlier this month, Nato chief Anders Fogh Rasmussen announced that Russia had agreed to co-operate on Nato's programme to defend against ballistic missile attacks.

"For the first time the two sides will be co-operating to defend themselves," he said.

On Tuesday, President Medvedev said a joint shield would combine "the potentials of Russia and Nato and ensure the protection of all European countries from missile threats".

"I would like to say openly in this hall that over the next decade we are facing the following alternative: either we reach an agreement on missile defence and create a fully fledged joint mechanism of co-operation or, if we fail to reach a constructive agreement, a new round of the arms race will start and we shall have to take decisions on the deployment of new strike equipment," he said.

"It is quite obvious that this scenario would be very difficult."

Experts say Russia wants to be fully integrated in any missile shield, not on the margins, the BBC's Richard Galpin reports from Moscow.

The question is how far Nato is prepared to share information and command and control systems, our correspondent notes.

Three children or more

Warning that the demographic crisis of the 1990s was a challenge to the nation, Mr Medvedev said action should be taken to encourage larger families.

Start Quote

A good way to get over the demographic crisis is to radically increase the number of families with three or more children”

Dmitry MedvedevRussian president

"In the next 15 years we will feel the demographic effects of the 1990s when the birth rate was low," he said.

"This is a serious threat. It is a challenge to our whole nation. According to experts, a good way to get over the demographic crisis is to radically increase the number of families with three or more children."

He proposed awarding a plot of land for building a house to each family on the birth of their third child.

On education, he said it was unacceptable for teachers to lag behind their own pupils in their knowledge of information technology.

Russia's ongoing struggle with corruption was also addressed by Mr Medvedev who said law enforcement agencies and other government bodies had, on occasion, been linked directly to organised crime.

Fines, he said, might be a more effective way of fighting bribe-takers than jail sentences.

"Experience shows that even the threat of imprisonment for up to 12 years does not deter bribe-takers," he noted.

Economy 'complicated'
Russian Prime Minister Vladimir Putin arrives for President Medvedev's speech, 30 NovemberPrime Minister Putin was there to hear the speech

Mr Medvedev said Russia's budget deficit needed to be lowered if the country was to develop effectively.

Russia is running a budget deficit of 2.1% of GDP though the figure is expected to rise to 4.6%, the Associated Press news agency reports.

Mr Medvedev said the aim was to reduce annual inflation to 4-5% over three years. It currently stands at 7.4%.

While the economic situation was "complicated", Mr Medvedev said there were encouraging signs.

Unemployment had fallen from seven million people to five since "the peak of the crisis" and the country's sovereign debt was "minimal in size", he said.

People's real income had also risen by 5% over the past year.

The Russian leader also talked up technological advances, saying that there were now 11 Russian systems in the world's Top 500 supercomputer rankings.

The performance of Russia's Lomonosov computer would, he said, increase by 2.5 times next year, making it "the most powerful machine in the world".

China currently leads the Top 500 list, followed closely by the US, Japan and EU states. BBC

Monday, November 29, 2010

POROSNEWS: Ο Δημοσιογράφος ΣΑΚΗΣ ΒΟΥΤΟΣ , απέκτησε το δικό του blog στο διαδίκτυο.

POROSNEWS: Ο Δημοσιογράφος ΣΑΚΗΣ ΒΟΥΤΟΣ , απέκτησε το δικό του blog στο διαδίκτυο.

Το ταξείδι του 8/βρη του 2008. Απόγιομα στο αεροδρόμιο του ΠΗΡΣΟΝ περιμέναμε της Ολυμπιακής την άφιξη. Περάσαμε τα διαδικαστικά και σιγά-σιγά άρχισε η επιβίβαση στο σκάφος. Κατάπληξη προξένησε η θέση μας που συνόρευε με τα WC,αλλά πέραν αυτού τα δυό τελευταία καθίσματα δεν επέτρεπαν την κλίση προς τα πίσω, ώστε η ράχη του επιβάτη νάχει την ανάλογη ανάπαυση. Ζητήθηκε από την αεροσυνοδο μια κουβέρτα, την οποία ποτέ δεν μας δώσανε. Μάλλον όταν κάποιος γέρος μιλά σε νέα υπάλληλο, ο πολιτισμός στην Ελλάδα επιβάλει την ακαταδεξιά και την άγνοια. Ετσι χωρίς άνεση περιμέναμε την απογείωση,μια απογείωση που καθυστέρησε τουλάχιστον 30 λεπτά ,περιμένοντας την επιβίβαση μιας μάλλον προνομιούχου οικογένειας. Κάπως έτσι έδειξε μια πετραμελής παρουσία .Τελικά πετάξαμε για Μοντρεάλ. Εκεί το σκάφος γέμισε με συνέπεια να αναχωρήσουμε με καθυστέρηση για την Αθήνα και σε χρόνο που κόντευε την ώρα. Μια ανακοίνωση του πιλότου μας ενημέρωνε για τον χρόνο πτήσης και άφιξης που συντόμευε το ταξείδι κατά περίπου μιάμυσι ώρα. Ειλικρινά για 1η φορά χάρηκα την συνέπεια του. Κουράστηκα πολύ στο διάστημα τούτο, από το αποπνικτικό της ατμόσφαιρας του σκάφους μα και από τις ευωδιές ,αυτές τις λίγες ευωδιές λόγω της θέσης που είχαμε. Χαρήκαμε την παρουσία του Γιάννη μας στο Βενιζέλος,διασκεδάσαμε το ταξείδι μέχρι το σπίτι αναφέρομενοι στα δικά μας νοιώσαμε την απλωσιά την θαλπωρή την άνεση μα και την ζεστή φιλοξενία που τα παιδιά μας πρόσφεραν. Ιδιαίτερη χαρά μας περιέλουσε σαν η Νατάσα μας παρουσίασε τον κανακάρη της, που άκουε στό όνομα του υποφαινόμενου παππού του. Ενα παιδάκι τρισχαριτωμένο κοσμούμενο ευγένεια και εξυπνάδα με κινήσεις και κουβεντούλες που σαγήνευαν.Αξιαγάπητο το εγγονάκι άφισε την φάτσα του ζωγραφιστή μεσα στην ψυχή μου.Δεν αμφιβάλω πως και στον Σπύρο μας άφισε όμορφες-μπρίλιαντ εντυπώσεις..Μιάμυσι μέρα πέρασε για να πετάξουμε προς Αργοστόλι.Καιρός κακός με πτήση που δεν έπρεπε να γίνει, μα σαν φτάσαμε στου νησιού τον εναέριο χώρο μη δυνάμενος ο κυβερνήτης να προσγειωθεί , λόγω καταιγίδας ,επιστρέψαμε Αθήνα. Ταλαιπωρία αφάνταστη που ποτέ στην ζωή δεν έζησα.Επιστροφή στου Γιάννη μας το σπιτικό για λίγη ξεκούραση και ξανά πάλιν αεροδρόμιο για κεφαλονιά. Φτάσαμε μες του θεού το χάραμα στο πατρικό.μας. Με τον Σπύρο συντροφιά μείναμε στο νησί πέντε μέρες, μα κυρίαρχο συναίσθημα ήταν η απογοήτευση από το όλον περιβάλλον.Νότα χαράς ο Νιόνιος που οι περίπατοι με το κάρο του μας έδωκαν την αίσθηση της υπαίθρου ,μια αίσθηση πρωτόγνωρη στην άναρχη ανάπτυξη του νησιού. Πάντα είχα και εξακολουθώ να διατηρώ την άποψη πως η κατεύθυνση της ανάπτυξης ήταν μεγάλο λάθος,σκεπτόμενος λογικά μια αντιστροφή των παγκοσμίων πραγμάτων ,μια ύφεση, να το σταμάτημα της ανάπτυξης, ένα χρημματοοικονομικό ανακάτωμα. Πόσα δεν έχουν συμβεί στο παρελθόν?.Σε μια τέτοια περίπτωση το νησί θάχε οικονομική καταστροφή.Επρεπε η ανάπτυξη να είχε μοιραστεί και σε παραγωγικούς τομείς ,έπρεπε το νησί να είναι εξαρτημένο από την πρόοδο που σημειώνεται παγκόσμια σε δραστηριότητες πέραν του τουρισμού. Το κατ’εμέ δεν υπήρξε σχεδιασμός και ιδέα. Κι’αυτά πληρώνονται τώρα και αργότερα . Υπάρχει όμως ένα φως στο τούνελ για σωτηρία Τούτο ίσως είναι η τοποθεσία της Ιθάκης του Ομήρου. Αν η Κεφαλονιά είναι τυχερή τότες θάχει και μέλλον. Αλλά να ,τώρα νάμαστε εδώ στην Αθήνα με συντροφιά καταδικούς μας ανθρώπους ,νέους κλαδιά της ρίζας μας και τον ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΜΟΣΧΟΝΑ τον Τζούνιορ να πιλατεύει με ρωτήματα την μάννα του κι’ όλους εμάς ικανοποιώντας την περιέργειά του. Ολα τούτα στον χρόνο περιμένοντας την επάνοδο στο Τορόντο και στα καθ’ημάς.- λορνιόν

Οικονομία | 29.11.2010

Εξαγωγές και κατανάλωση οι πυλώνες της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης

Επί δεκαετίες οι εξαγωγές είναι η κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες όμως αναπτύσσεται και η εσωτερική ζήτηση, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Το 2010 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,5%, ενώ για την επόμενη χρονιά τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%. Το καινούργιο στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι παράλληλα με τις εξαγωγές την ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας κινεί πλέον και η εσωτερική ζήτηση. Ο Αντρέας Ρέες αναλυτής της τράπεζας Unicredit δηλώνει σχετικά: «Η ανοδική πορεία της οικονομίας οφείλεται πλέον και στη αυξημένη κατανάλωση, αλλά και τις επενδύσεις. Ιδίως η κατανάλωση των νοικοκυριών έδωσε σημαντική ώθηση στο διάστημα Ιουλίου–Σεπτεμβρίου. Συνεπώς η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται πλέον σε δύο πυλώνες: την εσωτερική ζήτηση και τις εξαγωγές».

Όταν οι εξαγωγές πάνε καλά αυξάνεται και η κατανάλωση

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ ΚρέμερΟι θετικές εξελίξεις οφείλονται κατά την άποψη του Γερμανού αναλυτή στην αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται από την ανεργία και κατά συνέπεια αυξάνουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες. Ας σημειωθεί ότι η ανεργία στη Γερμανία σήμερα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 18 ετών. Αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων είναι ότι η εσωτερική ζήτηση συνέβαλε το 3ο τρίμηνο του 2010 στο 60% της ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρόνου θα συμβάλλει κατά 90%! Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εσωτερική ζήτηση συμβάλλει στην ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας. Όμως εκείνη οφείλεται πρωτίστως στις εξαγωγές. Διότι αν οι εξαγωγές πάνε καλά η γερμανική βιομηχανία επενδύει περισσότερα στο εσωτερικό και εμείς τότε συνυπολογίζουμε την θετική αυτή εξέλιξη στην εσωτερική κατανάλωση. Πιστεύω ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί την ερχόμενη χρονιά κατά 1%, ποσοστό που αρκεί για να βγει από την στασιμότητα. Όμως αυτό δεν αλλάζει κατά την άποψή μου το γεγονός ότι η δύναμη της γερμανική οικονομίας παραμένουν οι εξαγωγές».

Οικονομική ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις μισθών…

Αυξάνεται η εγχώρια κατανάλωσηΑυξάνεται η εγχώρια κατανάλωσηΠαρά τις θετικές εξελίξεις οι οικονομολόγοι πιστεύουν ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις. Και αυτό διότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το 2009 κατά 4,5% και ακόμα δεν έχει φθάσει στο επίπεδο που είχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης: «Υπάρχουν κάποια περιθώρια για αυξήσεις μισθών, τα οποία όμως είναι στενά, πιστεύει ο αναλυτής της τράπεζας Unicredit Αντρέας Ρέες. Τα όρια αυτά δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν διότι έχουμε ακόμα 3 εκ. ανέργους. Η πολιτική των σταθερών μισθών που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια απέδωσε. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκαν οι εξαγωγές και κατά συνέπεια μειώθηκε η ανεργία».

Insa Wrede / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw