Tuesday, October 20, 2009

Ισχυρό δολάριο επιθυμούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 09:51
Τελευταία Ενημέρωση : 20/10/2009 10:01

Την έντονη ανησυχία τους για τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος εξέφρασαν οι ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ε.Ε., ενώ στήριξαν τη δέσμευση των ΗΠΑ να αποτρέψουν μια μεγάλη διολίσθηση του δολαρίου, μετά την αναρρίχηση του ευρώ σε υψηλά 14 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ζ.Κ. Τρισέ - Χ. Αλμούνια

«Είχαμε εκτενείς συζητήσεις όσον αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αργά χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μας απασχολεί», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν με προσοχή όλες τις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών αναφορικά με τη στήριξή τους στο ισχυρό δολάριο. Επανέλαβε, παράλληλα τη δήλωση των G7 ότι «η εκτεταμένη αστάθεια και οι μη οργανωμένες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν αρνητικές για την οικονομική ανάπτυξη».

«Επιθυμούμε ένα ισχυρό δολάριο, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δολάριο», επεσήμανε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθιστώντας τις εξαγωγές της Ευρωζώνης πιο ακριβές στις χώρες του εξωτερικού και απειλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε δηλώσεις πως είναι «πολύ σημαντικό» για τις ΗΠΑ να έχουν ένα ισχυρό δολάριο.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο ίδιος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα μεταβούν στην Κίνα πριν από τα τέλη του έτους, μαζί με τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των ισοτιμιών.

Όσον αφορά στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αυξηθούν τα επιτόκια και να αποσυρθούν τα κρατικά προγράμματα στήριξης. «Υπάρχουν σαφή σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια ισορροπία μεταξύ των θετικών και των αρνητικών ενδείξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Bloomberg

No comments:

Post a Comment