Wednesday, October 28, 2009

Σύγχρονα προβλήματα μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελλάδας


27-10-2009

[insert caption here]
Louis Markos
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στις μέρες μας, από τις οικονομικές δυσκολίες και τα συνεχώς αυξανόμενα δημόσια χρέη μέχρι τις κάθε λογής προκλήσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, δεν είναι πρωτοφανή. Τα ίδια κατά βάση προβλήματα συχνά-πυκνά απασχολούσαν και τους προγόνους μας στην κλασσική Ελλάδα. Πως όμως τα αντιμετώπιζαν στην αρχαιότητα οι πατέρες των δημοκρατικών θεσμών και τι μαθήματα αντλούνται από τους χειρισμούς τους για μας τους σύγχρονους;

Τα ερωτήματα αυτά ανέλαβε να απαντήσει ο καθηγητής Louis Markos από το πανεπιστήμιο Houston Baptist University του Τέξας στα πλαίσια μιας ειδικής εκδήλωσης υπό την αιγίδα και την ενεργό σύμπραξη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο (Congressional Hellenic Caucus). Στην διοργάνωση της σχετικής διάλεξης του καθηγητού Μάρκου, με θέμα «Οι Κληρονόμοι της Αθήνας: Ο Σύγχρονος Κόσμος μέσα από το Πρίσμα της Κλασσικής Ελλάδας», συνέβαλαν επίσης η λεγόμενη Εθνική Ελληνική Εταιρεία (National Hellenic Society), το περιοδικό Odyssey Magazine και το Ίδρυμα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον (American Hellenic Institute Foundation).

Gus Bilirakis
Gus Bilirakis
Ήταν η πρώτη μιας σειράς διαλέξεων και συζητήσεων που διοργάνωσαν από κοινού οι τέσσαρες αυτοί φορείς στον Λόφο του Καπιτωλίου κι απέβλεπε στο να δημιουργήσει στην σκέψη των νομοθετών που την παρακολούθησαν έναν άρρηκτο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα ως λίκνου της δημοκρατίας και την σύγχρονη Αμερική, που είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία του σημερινού κόσμου.

Η διάλεξη και η συζήτηση που επακολούθησε πρόσφεραν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ελάχιστα γνωστές στα περισσότερα μέλη του ακροατηρίου, σε σχέση με την αρχαιοελληνική κοινωνία, μέσα πάντα από το πρίσμα της εξέτασης σύγχρονων θεμάτων και προκλήσεων.

Ο καθηγητής Louis Markos, τον οποίον υποδέχτηκε θερμά ο ομογενής βουλευτής και συμπρόεδρος της ομάδας προώθησηςΕλληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο Gus Bilirakis, μίλησε σε μια αίθουσα γεμάτη από Αμερικανούς νομοθέτες και υψηλόβαθμα επιτελικά στελέχη των γραφείων τους, διπλωματικούς εκπροσώπους όπως ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακουρής, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας Συνταγματάρχης Ταξιάρχης Σαρδέλλης, η Ακόλουθος Τύπου της Ελλάδας Μάγδα Χατζοπούλου, προσωπικότητες της ομογένειας όπως ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού ΙνστιτούτουNick Larigakis και ο Διευθυντής της Εθνικής Ελληνικής ΕταιρείαςTim Maniatis καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Carolyn Maloney
Carolyn Maloney
Μιλώντας μετά την εκδήλωση, ο Tim Maniatis εξέφρασε μεγάλη χαρά για την ευκαιρία που δόθηκε στους διοργανωτές «να προβάλουν στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και μάλιστα κατά έναν τόσο άμεσο και σημαντικό τρόπο».Στην συνέχεια ο κύριος Maniatis είπε ότι η εκδήλωση έδωσε και την ευκαιρία να τονιστεί πως «Δημοκρατία σημαίνει μια κοινωνία διαφάνειας η οποία επιτρέπει να αποκαλύπτονται τα προβλήματα και να τίθενται υπόψη των πολιτών για να μπορούμε να τα λύνουμε και να αποτρέπουμε να επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος».

Η ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, επίσημα γνωστή ως Congressional Hellenic Caucus, απαρτίζεται από 141 φιλέλληνες βουλευτές, περιλαμβανομένων των συμπροέδρων της, Carolyn Maloney, Δημοκρατικής από την Νέα Υόρκη, και Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανού από την Φλόριντα.

National Hellenic Society
Η Εθνική Ελληνική Εταιρεία (National Hellenic Society) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνοαμερικανών παραγόντων που ενδιαφέρονται για την διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για οργάνωση ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργούν και διάφορες άλλες ομάδες με παρόμοιους στόχους και ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα για τις νέες γενεές ελληνοαμερικανών.

Odyssey
Το Odyssey Magazine είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο Αγγλόφωνο περιοδικό που ασχολείται με τον Ελληνισμό της διασποράς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δημοσιεύει άρθρα για την Ελλάδα του παρελθόντος και του σήμερα στα οποία επίσης προβάλλονται τουριστικοί προορισμοί, καλά ξενοδοχεία και εστιατόρια κι επίσης ήθη κι έθιμα της Ελλάδας. Τα άρθρα συνοδεύονται από αρίστης ποιότητας καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Πρόκειται για περιοδικό που κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση. Στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του προβάλλεται μια υπέροχη φωτογραφία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

[insert caption here]
Το Ίδρυμα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute Foundation) είναι παράρτημα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εστιάζει την δράση του στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της έρευνας σε σχέση πάντα με τα θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα ή προβληματίζουν την μεγάλη Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

No comments:

Post a Comment