Πολιτική | 30.10.2009
«Ο πρόεδρος της ΕΕ θα πρέπει να προέρχεται από μικρή χώρα»
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών είναι η πρώτη στην οποία λαμβάνει μέρος ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια συγκρατημένη εμφάνιση όταν αναφέρονται στις πρώτες επαφές του νέου υπουργού με τους ομολόγους του και τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών των «27».
Μακρύς ο δρόμος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας
Ο απερχόμενος υπΕξ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο διάδοχός του Γκίντο ΒέστερβελεΟ προκάτοχος του κυρίου Βεστερβέλε Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μετά από μια 4ετία στο υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε μόλις προ ολίγων ημέρων τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Όμως η προσοχή του βρίσκεται στραμμένη στις Βρυξέλλες από τη στιγμή που καθόλη τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες που δρομολόγησαν τελικά την επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του DLF ο πρώην υπουργός δείχνει ικανοποιημένος από τις εξελίξεις: «Άκουσα τον πρόεδρο της Κομισιόν που μιλούσε χθες για μαραθώνιο μετ΄ εμποδίων. Ήταν πράγματι μακρύς ο δρόμος από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στην Συνθήκη της Λισαβόνας. Χαίρομαι ωστόσο διότι συμβάλλαμε ως χώρα στο ξεπέρασμα κάποιων εμποδίων. Χαίρομαι επίσης διότι με το «ναι» του Τσέχου προέδρου ανοίγει τώρα ο δρόμος για την επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης. Θεωρώ επίσης θετικό ότι η σουηδική προεδρία βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τα διατάγματα Μπένες μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμου».
Αξιόλογοι οι κ. Γιούνκερ, Μπάλκεντε και Σίσελ
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις προτιμήσεις και εκτιμήσεις του για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εκείνη του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ: «Οι σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί αποφάσισαν μετά από μακρές διαπραγματεύσεις χθες και προχθές να ζητήσουν ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική να προέρχεται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Αναμένουμε τώρα την απόφαση των συντηρητικών ως προς το πρόσωπο του προέδρου. Οι κύριοι Γιούνκερ, Μπάλκενεντε και Σίσελ είναι χωρίς αμφιβολία αξιόλογοι. Η απόφαση ωστόσο βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων συντηρητικών. Μετά από τις πολλές συζητήσεις γύρω από τη Συνθήκη της Λισαβόνας στις οποίες έλαβα μέρος εκτιμώ πάντως ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να προέρχεται από μικρή χώρα.
DLF/Jochen Sprengler/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment