Ως σημαντικό επίτευγμα της επιστημονικής έρευνας χαρακτηρίζεται από το βρετανικό Τύπο η επιστημονική ανακάλυψη σύμφωνα με την οποία η εσφαλμένη δράση, ή η απουσία, ενός γονιδίου ενοχοποιείται για τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού. Το συγκεκριμένο γονίδιο διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου, που προστάτη, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
Σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, κάθε άνθρωπος γεννιέται με το ανέπαφο γονίδιο NRGI, το οποίο όμως με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανόν να γίνει ελαττωματικό, αφήνοντας έτσι τον δρόμο ελεύθερο στα καρκινικά κύτταρα.
Τα καρκινικά κύτταρα δεν εμφανίζονται πάνω στο χρωμόσωμα 8, καθώς το γονίδιο NRGI ανακόπτει την εξάπλωσή τους. Αν όμως το γονίδιο είναι ελαττωματικό ή απόν, τότε οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό το χρωμόσωμα.
«Πιστεύω ότι η ανακάλυψη του NRGI ίσως είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 20 χρόνων όσον αφορά ένα γονίδιο που καταστέλλει τον καρκίνο, διότι μας δίνει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για ένα νέο μηχανισμό που προκαλεί τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο δρ. Πολ Εντουαρντς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη.
Η ανακάλυψη αυτή εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο σε μία νέα στρατηγική για τη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου.
Tuesday, October 6, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment