Tuesday, October 20, 2009

δεν αποδεχόμαστε την διχοτόμηση

Γ.Παπανδρέου: "Δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση"

Μαρίνα Κουτσούμπα - Στείλτε e-mail στον συντάκτηΔημοσίευση : 20/10/2009 20:11 - Τελ. ανανέωση : 20/10/2009 20:21
μοιραστείτε το στο


Στη δήλωση πως "η Ελλάδα, όπως και ο Κυπριακός Ελληνισμός, δεν αποδεχόμαστε την διχοτόμηση", προέβη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


"Θα επιμείνουμε να εκπληρώσει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της, που έχουμε συμφωνήσει στην ΕΕ, ως τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνει η αξιολόγησή της -και πρέπει να γίνει η αξιολόγησή της τότε - από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Τρίτη (20/10) σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής.

Ως συνέχεια μίας παράδοσης που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον κυπριακό λαό από το βήμα της Κυπριακής Βουλής στις 28 Φεβρουαρίου 1982, χαρακτήρισε την ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή, ο πρωθυπουργός, ΓιώργοςΠαπανδρέου.

Υπογράμμισε πως μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αποτροπή της νομιμοποίησης και η ανατροπή των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο το 1974. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι σταθερός και ο στόχος για τη νέα εποχή συνεργασίας που επιθυμεί να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

"Θέλω να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση του νησιού. Η Ελλάδα, όπως και ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν αποδεχόμαστε την διχοτόμηση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες Χριστόφια-Ταλάτ, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας και του συντονισμού με την κυπριακή κυβέρνηση και τον κ. Χριστόφια και δεν θα παραμείνει απλός θεατής αυτής της προσπάθειας.

Επιπροσθέτως, τόνισε πως "είναι δεδομένη η ετοιμότητά μας να παράσχουμε την όποια βοήθεια μας ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι στην ΕΕ "αναδεικνύουμε το δικό της ζωτικό συμφέρον για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε να μην επανέλθει το Κυπριακό πρόβλημα υπό νέα μορφή, που είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργικότητα της ίδιας της ΕΕ".

"Η Τουρκία οφείλει να αφήσει ελεύθερο τον Κυπριακό λαό και οφείλει να δεχθεί ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η αποδοχή και η αναγνώριση της Κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας", υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέες δυνατότητες για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της και προσφέρει την ευκαιρία σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απαλλαγούν "όχι από την εθνική ιστορική κληρονομιά και συνείδησή τους, αλλά από αναχρονιστικά, διχαστικά και αδιέξοδα σύνδρομα εξαρτήσεων, ή από την αναγκαστική πολλές φορές εξάρτηση, από τις μητέρες πατρίδες".

Aπό την άλλη πλευρά η συμμετοχή στην ΕΕ θα δώσει στους τουρκοκύπριους τη δυνατότητα, μετά από συμπεφωνημένη επανένωση της νήσου, να απολαύσουν πλήρως τα αγαθά που απορρέουν από την συμμετοχή τους στην ΕΕ.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παρατήρησε πως αποτελεί δική της ευθύνη, τονίζοντας πως «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματα και στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα».

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας, αναφέροντας πως "στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται και δεν μπορούν να καθορίζονται από την στρατιωτική μας ισχύ ή απειλή, αλλά από το σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αμοιβαίων υποχρεώσεων και τα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα εγγυάται η ίδια η ΕΕ και καμία στρατιωτική δύναμη".

"Πιστεύω ότι η υπόθεση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για την επανένωση της κοινής σας πατρίδας μπορεί και πρέπει να δικαιωθεί για το καλό της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ευρύτερης περιοχής μας και της Ευρώπης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τέλος, επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση και "είμαι βέβαιος το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου" θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες του κυπριακού ελληνισμού και σταθεροί σύμμαχοι της Κύπρου στη διεθνή αρένα, τονίζοντας ότι "σήμερα στο Κυπριακό κοινοβούλιο δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα κάθε πρόκληση του κοινού μας μέλλοντος".

1 comment: