Saturday, October 10, 2009


«Kαρφιά» κατά του Τόνι Μπλερ από τον Αυστριακό καγκελάριο
Για την υποψηφιότητα του Βρετανού στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φέιμαν τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου διορισμού του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ στην θέση του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λόγω των σχέσεων του με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζόρτζ Μπους.

«Έχουμε ανάγκη ενός υποψηφίου που να μην είναι υπέρ του Μπούς αλλά υπέρ του Ομπάμα», δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPO) στο Ζελ Αμ Σι.

Την περίοδο της πρωθυπουργίας του (1997-2007) ο Τόνι Μπλέρ είχε συχνά προσφέρει την υποστήριξή του στην πολιτική του Τζόρτζ Μπους, κυρίως για την εισβολή στο Ιράκ όπου η Βρετανία προσέφερε πολλές χιλιάδες στρατιώτες.

Κρίνοντας ότι δεν έχει τις «ικανότητες» το Λουξεμβούργο επέκρινε την εβδομάδα αυτή τον ενδεχόμενο διορισμό του κ. Μπλέρ σε ένα αξίωμα που δημιουργήθηκε από την συνθήκη της Λισαβόνας, που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης.

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο παρουσίασαν την εβδομάδα αυτή μια κοινή νότα που προσδιορίζει το προφίλ που πρέπει να έχει ο ιδανικός υποψήφιος. θα πρέπει να έχει δείξει την ευρωπαϊκή του δέσμευση και να έχει αναπτύξει ένα όραμα για το σύνολο των πολιτικών της Ένωσης», αναφέρεται στο κείμενο, που ερμηνεύεται από διπλωματική πηγή ως ένας ευγενικός τρόπος να λεχθεί στον Τόνι Μπλέρ ότι δεν είναι ο καλύτερος από τους πιθανούς υποψηφίους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment