Thursday, October 15, 2009


H κρίσιμη κίνηση της Oλυμπίας Σνόου

A.P, Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μεγάλη νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζεται η προχθεσινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με την οποία εγκρίθηκε προσχέδιο νόμου για τη ριζική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Η θετική εισήγηση της πανίσχυρης Επιτροπής κατέστη δυνατή χάρη στην καθοριστική συμβολή της Ελληνοαμερικανίδας Γερουσιαστού, Ολυμπίας Σνόου, η οποία είναι μέχρι στιγμής και το μοναδικό στέλεχος της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης που τάχθηκε υπέρ της καθολικής υγειονομικής ασφάλισης. Σημειώνεται πάντως, ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για την ίδρυση κρατικού ασφαλιστικού φορέα, ούτε υποχρεώνει τους εργοδότες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους. Εντούτοις, καθιστά υποχρεωτική την ιδιωτική ασφάλιση και προβλέπει διευκολύνσεις και φοροελαφρύνσεις, ώστε να είναι σε θέση να ασφαλιστούν ακόμη και οι μη προνομιούχοι πολίτες. Αντιθέτως, το προσχέδιο που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Εργασιακών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων της Γερουσίας θεσπίζει κρατικό φορέα ασφάλισης και υποχρεώνει τους εργοδότες να καλύπτουν μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και το προσχέδιο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εν ολίγοις, ο δρόμος προς τη μεταρρύθμιση της Υγείας προμηνύεται δύσκολος, καθώς τα ηγετικά στελέχη της κυβερνώσας Δημοκρατικής παράταξης καλούνται να βρουν μία συμβιβαστική λύση, που θα εξασφαλίζει τη στήριξη όλων των νομοθετών της συμπολίτευσης και ενός έστω γερουσιαστή της αντιπολίτευσης, πιθανότατα της κυρίας Σνόου. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μάλιστα, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαβουλεύσεις και να τεθεί το τελικό κείμενο προς ψήφιση στην ολομέλεια του σώματος τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ήδη αμέσως μετά τη θετική ψηφοφορία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Aσάφεια για το μέλλον

Από την πλευρά της, η κυρία Σνόου δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις μελλοντικές της προθέσεις. Μολονότι χαρακτήρισε «ιστορικό της χρέος» τη θετική ψήφο που έδωσε προχθές, παραμένει ασαφές αν θα συναινέσει στις πιέσεις των Δημοκρατικών για ίδρυση δημόσιου ασφαλιστικού ιδρύματος. Η συγκατάθεσή της, όπως άλλωστε και κάθε ψήφος της αντιπολίτευσης, είναι απαραίτητη, αφού το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι προς το παρόν διχασμένο.KATHIMERINI.-


No comments:

Post a Comment