Friday, October 30, 2009

30/10/09 12:14
Διαβουλεύσεις για τα αξιώματα
«Όχι» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον Τόνι Μπλερ για την προεδρία της ΕΕ

ΑΠΕ
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για τα δύο κορυφαία αξιώματα της ΕΕ
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Βρετανός τέως πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ το αξίωμα του προέδρου της ΕΕ, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την Πέμπτη να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει Σοσιαλιστής το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, σε αντάλλαγμα για τη θέση του προέδρου, που αναμένεται να καταληφθεί από προσωπικότητα προερχόμενη από τους κόλπους του Λαικού Κόμματος.

Επιπλέον, για τη θέση του προέδρου της ΕΕ συζητούνται εναλλακτικές λύσεις, όπως μία γυναικεία υποψηφιότητα ή ακόμα και υποψηφιότητα ενός τεχνοκράτη.

Την ιδέα για γυναικεία υποψηφιότητα προωθεί η Γαλλία, η οποία παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον Τόνι Μπλερ, υπενθυμίζοντας τη στάση του στον πόλεμο του Ιράκ, καθώς και τη σθεναρή αντίσταση στο να υιοθετήσει η Βρετανία το Ευρώ.

Οι γυναίκες που πληρούν τις «προδιαγραφές» για την προεδρία της ΕΕ φαίνεται πως είναι η πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βάικ Φρεϊμπέργκα και η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον.

Παντώς, οι πιο ισχυρές υποψηφιότητες παραμένουν αυτές του Ολλανδού πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν.

Οι υποψηφιότητες αυτές είναι άτυπες, καθώς κανένας δεν έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του. Αλλωστε, ο ακριβής ρόλος του προέδρου της ΕΕ δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το βέβαιο είναι ότι θα κληθεί να εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διεθνή σκηνή, καθώς και να ενισχύσει τη συνοχή στο εσωτερικό της Ένωσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


No comments:

Post a Comment