Επισκόπηση τύπου | 06.10.2009
Η Ελλάδα δεν αντέχει πια το "βολικό λήθαργο"
‘Η Ελλάδα και η Ευρώπη’, επιγράφει πρωτοσέλιδο σχόλιό της η συντηρητική FrankfurterAllgemeine Zeitung και διερωτάται: ‘Τι είδους κράτος είναι αυτό, στο οποίο η ΕΕ πληρώνει διατροφή εδώ και 25 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα;’. Το άρθρο αναφέρεται στην κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις παχυλές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ για τις συνθήκες οικονομικών επενδύσεων στη χώρα σημειώνει: «Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για 180 χώρες του πλανήτη σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ οι συνθήκες για επενδύσεις δεν είναι τόσο κακές όσο στην Ελλάδα. Στην έκθεση, στην οποία μελετώνται η γραφειοκρατία αλλά και η προστασία των επενδυτών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 96η θέση ανάμεσα στην Παπούα-Νέα Γουινέα και στη Δομινικανή Δημοκρατία.»
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Το ότι ειδικά τώρα το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει ή θα θελήσει να αλλάξει κάτι σε αυτή την άθλια κατάσταση είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Διότι είναι το ΠΑΣΟΚ του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου που καλλιέργησε βαθιά τις πελατειακές σχέσεις στο πολιτικό σκηνικό».
Αλλαγή φρουράς ...Η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου TAZ αφιερώνει σε τρεις σελίδες της δημοσιεύματα για τις εκλογές στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως το 60% του εκλογικού σώματος ψήφισε αριστερά. Το σχόλιό της έχει τίτλο 'Το μικρότερο κακό’ και ο Νιλς Καντρίτσκε επισημαίνει: «Η στροφή των ψηφοφόρων προς το αριστερό λαϊκό κόμμα ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα τα είχε κάνει πολύ διαφορετικά από ότι τα έκανε η παλιά κυβέρνηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση για την πάταξη της διαφθοράς, όπως υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στον προεκλογικό του αγώνα. Η εκλογική του νίκη επισκιάζει προσωρινά τη δυσπιστία που διακατέχει τους Έλληνες απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ δείχνει μόνο ότι ο φόβος μπροστά στην οικονομική κρίση είναι μεγαλύτερος από αυτή τη δυσπιστία».
Ολοσέλιδο αφιέρωμα έχει στη δεύτερη σελίδα της η Süddeutsche Zeitung, το οποίο συνοδεύει και με μια μεγάλη φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου με τους ψηφοφόρους του μετά τη νίκη της Κυριακής. ‘Κινητικότητα σε μια παραλυμένη χώρα'
είναι ο τίτλος αφιερώματος και το άρθρο διαπιστώνει ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά στο χείλος του γκρεμού, η διαφθορά έχει υποσκάψει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική τους ηγεσία. Τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου ως νέος πρωθυπουργός υπόσχεται το ξεκίνημα για μια καλύτερη εποχή. Υπάρχει πραγματικά ελπίδα;».
Στην ανάλυσή της η Christiane Schlötzer σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται ότι θα φέρει την ηθική και τον εκσυγχρονισμό στη χώρα, αλλά πρώτα από όλα θα πρέπει να χαλιναγωγήσει το ίδιο του το κόμμα. «Ο Παπανδρέου μετετράπη στον ενσαρκωτή της ελπίδας για τη χώρα, αλλά ο ενθουσιασμός θα μπορούσε να ξεφουσκώσει γρήγορα, εάν ο Παπανδρέου δεν κατορθώσει να χαλιναγωγήσει τους πόθους μέσα στο ίδιο του το κόμμα».
Μεγάλες οι προσδοκίες από το νέο πρωθυπουργόH Welt του Βερολίνου αφιερώνει επίσης εκτενές ρεπορτάζ για τις εκλογές στην Ελλάδα ενώ στο σχόλιό της συμπεραίνει πως "ο Καραμανλής δικαίως έχασε τις εκλογές. Όποιος υπόσχεται τόσες μεταρρυθμίσεις και κάνει τόσο λίγα και όποιου η κυβέρνηση είναι αναμεμειγμένη σε τόσα σκάνδαλα θα πρέπει να τιμωρηθεί". Η εφημερίδα καταλήγει: «Η Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη θάρρους τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών. Όμως αυτό τον τόσο βολικό λήθαργο δεν τον αντέχει πλέον η Ελλάδα. Ο Παπανδρέου θα έπρεπε να αλλάξει εκ θεμελίων τον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Εάν το βλαστάρι μιας πολιτικής δυναστείας είναι πράγματι ο κατάλληλος είναι μάλλον αμφίβολο».
H Frankfurter Rundschau επιγράφει την ανάλυση του Γκερντ Χέλερ «Ο Γιώργος στο τέλμα των Ελλήνων». Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση ότι «διστάζει λίγο κανείς να συγχαρεί τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική του νίκη. Οφείλεται λιγότερο στη δική του δύναμη και περισσότερο στην αδυναμία του ηττημένου Κώστα Καραμανλή. Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός έχασε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, την οποία μένει τώρα να κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου». Η ανάλυση της FR επισημαίνει πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο μια και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης ενώ και το πολιτικό σύστημα νοσεί. Παρόλο που για τον Παπανδρέου δεν θα είναι εύκολο να διαχειριστεί τη συνολικότερη κρίση εμπιστοσύνης, ο Γκέρντ Χέλερ πιστεύει πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις: «Ο Παπανδρέου θέλει να διαχωρίσει τα κομματικά από τα κυβερνητικά πόστα. Αυστηρότεροι κανόνες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων θα περιορίσουν την επιρροή των επιχειρηματιών στην πολιτική. Και ο Παπανδρέου σχεδιάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα μειώσει την πελατειακή εξάρτηση μεταξύ ψηφοφόρων και βουλευτών. Ο νικητής των εκλογών έχει σχεδιάσει να κάνει πολλά. Και θα πρέπει να δράσει γρήγορα. Αυτό άλλωστε εξάγεται και ως συμπέρασμα από την ήττα του οκνηρού Καραμανλή».
Εκτενές ρεπορτάζ για τις εκλογές καθώς και πορτρέτο του Γιώργου Παπανδρέου φιλοξενεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, η οποία επισημαίνει πως «Η θριαμβευτική νίκη του Παπανδρέου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαλλαγεί από το υποκοριστικό του ‘Γιωργάκη’. Η αντιπολιτευόμενη συντηρητική εφημερίδα «Καθημερινή» τον χαρακτηρίζει ήδη ‘ως έναν κοσμοπολίτη με νέες ιδέες και δύναμη επιβολής’».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment