«Δεν έκλεισαν οι υποψηφιότητες»
«Οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν αφορούν μόνο την εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. μέσω του έκτακτου συνεδρίου», δηλώνει ο Α. Σπηλιωτόπουλος. Αφήνει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις μνηστήρων της ηγεσίας όταν ξεκαθαριστούν οι κανόνες εκλογής από τη βάση.
**Ο πρώην υπουργός αμφισβητεί πάντως τη δικαιοδοσία του έκτακτου συνεδρίου να αλλάξει το καταστατικό και τις διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού κι επισημαίνει ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται σύγκληση τακτικού συνεδρίου.
**Για τη Ν.Δ. τονίζει ότι χρειάζεται «ριζική ανακαίνιση», ενώ χαρακτηρίζει «άριστες επικοινωνιακά» τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Προσθέτει, όμως, ότι είναι ανήσυχος για την πολιτική που αυτή θα ακολουθήσει.
* Οι υποψηφιότητες έκλεισαν. Τελικά δεν είστε ανάμεσα στους διεκδικητές της αρχηγίας της Ν.Δ.
- Δεν θα αναφερθώ στο πρόσωπό μου ούτε θα μιλήσω προσωπικά. Και το διευκρινίζω αυτό για να μην παρεξηγηθώ. Πώς βγάζετε όμως το συμπέρασμα ότι ήδη γνωρίζετε το σύνολο των υποψηφίων; Οι υποψηφιότητες που έληξαν αφορούσαν τους προηγούμενους κανόνες, δηλαδή την εκλογή μέσω του κλειστού έκτακτου συνεδρίου. Ομως, οι κανόνες διαρκώς αλλάζουν. Οσο ανοιγόμαστε στην κοινωνία, ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι. Δεν είναι λογικό να γνωρίζει κανείς το παιχνίδι πριν αποφασίσει; Είναι σαν να προσκαλείς κάποιον να συμμετέχει σε ένα τουρνουά χωρίς να του εξηγείς αν θα παίξει τένις, βόλεϊ ή σκάκι. Σε ό,τι με αφορά, είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός με τη διαδικασία όπως αυτή διαμορφώνεται έως σήμερα. Κυρίως επειδή δεν προκρίνει την πολιτική έναντι των προσώπων.
* Αρα, τώρα που θα γίνει εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος πρέπει να ανοίξει νέος κατάλογος;
- Κοιτάξτε, για να γίνει αυτό, απαιτείται αλλαγή καταστατικού. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει στο εκτακτο συνέδριο. Μόνο στο τακτικό. Γι' αυτό είχα πει ότι η μόνη καταστατική λύση είναι το τακτικό συνέδριο. Με προσυνεδριακές συζητήσεις, με συμμετοχή των μελών μας, με πολιτική συζήτηση. Και εκεί, αν αποφασιζόταν η σχετική επιλογή, τότε να αλλάζαμε καταστατικό και να είχαμε εκλογή από τη βάση, όπως προτείνω. Θεωρώ ότι θα ήταν δικαιότερο. Και εφόσον «ανοίγει» το παιχνίδι, ας μπουν και παραπάνω παίκτες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τη συμμετοχή. Η αποχή θα ήταν πρόβλημα, όχι η συμμετοχή.
* Εσείς, τελικά, θα είστε υποψήφιος;
- Δεν έχει σημασία αν θα προστεθεί μία ακόμα υποψηφιότητα. Σημασία έχει να δούμε την ουσία. Και η ουσία δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές. Τι λέμε και όχι ποιος το λέει. Τι προτείνουμε για την ανασύσταση και την αναγέννηση της παράταξης. Να συναντήσουμε τα περιβαλλοντικά, εθελοντικά και κοινωνικά κινήματα. Να εμπνεύσουμε τους νέους και πάλι. Να δώσουμε χαμόγελο και προοπτική με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Αλλιώς θα διχαστούμε στη βάση προσωπικών διαδρομών που απορρέουν από το παρελθόν. Και αυτό δεν το συγχωρεί ο κόσμος της Ν.Δ.
* Από τι θα εξαρτηθεί;
- Σας απάντησα. Δεν φιλοδοξώ να δώσω εγώ ρόλο στον εαυτό μου. Επιθυμία μου είναι να είμαι χρήσιμος και να βοηθήσω να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Και αυτό γίνεται με προτάσεις. Αυτές τις κάνω. Και για την πολιτική φυσιογνωμία και για τον προγραμματικό λόγο. Και για τη δομή και για την οργάνωση. Να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.
* Σε περίπτωση που δεν είστε προσωπικά υποψήφιος, θα στηρίξετε Ντόρα, Αβραμόπουλο ή Σαμαρά;
- Δεν υποστηρίζω πρόσωπα αλλά πολιτικές προτάσεις. Σας το ξαναλέω: δεν στέκομαι στα πρόσωπα, είτε είναι λαμπερά, είτε είναι δημοφιλή. Στέκομαι στις πολιτικές που εκφράζει ο καθένας μας. Αυτό έχει αξία όταν επιλέγεις αρχηγό. Να ξέρεις προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να οδηγήσει το καράβι.
* Η διαδικασία πάντως που ακολουθείται, με διαβουλεύσεις μεταξύ υποψηφίων, δεν θυμίζει οργανωμένο κόμμα, αλλά άθροισμα παραγόντων.
- Καταλαβαίνω τις ενστάσεις σας. Και ίσως να δίνουμε μια τέτοια εικόνα η οποία όμως μας αδικεί. Γιατί η Ν.Δ. δεν είναι απλώς ένα μωσαϊκό προσωπικοτήτων. Εχει ιδεολογία, κατεύθυνση και όραμα. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε στην ανάλυσή μας ότι είναι μια παράταξη που υπέστη μια βαριά ήττα και θα χρειαστεί σαφώς το χρόνο της για να ξαναβρεί το βηματισμό της. Είναι χρέος μας να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά αυτόν το χρόνο προκειμένου να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και να επαναπροσδιορίσουμε τη μορφή που θέλουμε να δώσουμε σε μια σύγχρονη, ανοιχτή, δημοκρατική παράταξη. Να μιλήσουμε πολιτικά και να επανεξετάσουμε την ταυτότητά μας με γνώμονα τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των πολιτών. Και, πάνω απ' όλα, να αρχίσουμε να ακούμε. Χωρίς προκαταλήψεις και φοβικά σύνδρομα.
* Ποια λάθη έγιναν και η Ν.Δ. έφθασε να σημειώσει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της;
- Δεν είναι εύκολο να αποτιμήσει κανείς μια πορεία χρόνων με δύο φράσεις. Σίγουρα υπήρξε μια σειρά πραγμάτων που δεν «μας βγήκαν». Σε ένα βαθμό έφταιξε η λάθος επιλογή προσώπων και πολιτικών, σε κάποιον άλλο βαθμό η μειωμένη ταχύτητα με την οποία προχωρήσαμε στο μεταρρυθμιστικό μας έργο, ενδεχομένως και πολλά άλλα που στην πορεία του χρόνου, με τη σωστή ανάλυση, θα τα δούμε, θα τα αξιολογήσουμε και θα τα αποφύγουμε στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρώ ότι είναι ώρα να προσωποποιήσουμε ευθύνες. Είναι η ώρα να προσδιορίσουμε πολιτικές. Να γίνουμε και πάλι κόμμα οργανωμένο, σύγχρονο, με συγκεκριμένη ταυτότητα.
* Η Ν.Δ., λένε πολλοί, χρειάζεται κατεδάφιση και ξαναχτίσιμο.
- Βρίσκω υπερβολική τη διατύπωση. Δεν κατεδαφίζεις έτσι την ιστορία σου. Και, σε κάθε περίπτωση, δεν δικαιούται κανείς να κατεδαφίσει κάτι που δεν του ανήκει. Η παράταξη ανήκει πρώτα στον κόσμο της και μετά σε εμάς. Χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας, θα ήμασταν στα αζήτητα όλοι μας. Και γι' αυτόν το λόγο πρέπει να ανοιχτούμε και πάλι στην κοινωνία και να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα του διαλόγου. Να χτίσουμε πάνω στα θεμέλιά μας. Δεν χρειαζόμαστε κατεδάφιση, αλλά ριζική ανακαίνιση.
* Μήπως χρειάζεται και εντελώς νέα «υλικά»; Μήπως πρέπει πολλοί παράγοντες να αποστρατευθούν;
- Χρειάζονται νέα υλικά, αλλά όχι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα προσώπων και σίγουρα δεν είναι θέμα ηλικιών. Είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικών. Πρέπει να βάλουμε νέα στοιχεία στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος. Για παράδειγμα, να θεσπίσουμε όριο θητείας για τον πρόεδρο. Να έχει λόγο η βάση όχι για αυτή τη μία και μοναδική φορά, αλλά να μπορεί να προσέρχεται σε κάποιο τακτό χρονικό διάστημα στις κάλπες και να επιβεβαιώνει ή να αποδοκιμάζει τον ηγέτη που η ίδια εξέλεξε. Να μετατρέψουμε τις τοπικές επιτροπές σε κυψέλες πολιτικής, με υπεύθυνους για τα σχολεία, για τις μεταφορές, για τους δρόμους της κάθε περιοχής. Αυτά είναι τα νέα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, όχι να αλλάξουμε απλώς και μόνο τα πρόσωπα κρατώντας τις ίδιες παρωχημένες δομές. Θα ήταν δώρο άδωρο.
* Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει ευθύνες που έφθασε το κόμμα σ' αυτή την κατάσταση; Ως αρχηγός δεν έπρεπε να το αλλάξει εκ βάθρων;
- Δεν έκανε λίγα ο Κ. Καραμανλής όλα αυτά τα χρόνια. Να σας θυμίσω ότι παρέλαβε ένα κόμμα που είχε έντονα εσωκομματικά προβλήματα, κατάφερε να το ενώσει -όχι προσχηματικά, αλλά ουσιαστικά- και να το φέρει σε τροχιά εξουσίας. Και έκτοτε έφερε σημαντικές νίκες για την παράταξη.
* Πώς πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, η Ν.Δ. στο μέλλον;
- Η δική μου Ν.Δ. του μέλλοντος είναι η παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που δίνει λόγο και αξία στα στελέχη και τους φίλους της, που αγκαλιάζει τη νέα γενιά και δίνει τη μάχη για το περιβάλλον και την εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού. Είναι η παράταξη που ξεφεύγει από τη γραφειοκρατία προκειμένου να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Χωρίς δογματισμούς και ανώφελες παρωπίδες που την αποκόπτουν από τη βάση της.
* Μήπως πρέπει να αλλάξει έδρα και όνομα, ώστε ακόμη και σημειολογικά να απομακρυνθεί από το παρελθόν;
- Η παράταξή μας έχει ιστορία προσφοράς και παρουσίας. Δεν εγκλωβίζεται σε τοτέμ και ταμπού. Δεν υπάρχει στέλεχος της Ν.Δ. που να μην είναι περήφανο για το παρελθόν της παράταξής μας. Ακόμα και σε περιόδους που αντιμετωπίσαμε κρίσεις, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε με αγάπη για την παράταξή μας και αυτοκριτική για τα λάθη μας. Και δεν υπάρχει στέλεχος που δεν θέλει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να φέρουμε την κοινωνία μαζί μας και να δώσουμε προοπτική εξουσίας.
* Τη νέα κυβέρνηση πώς την είδατε;
- Επικοινωνιακά άριστες οι πρώτες κινήσεις. Πολιτικά όμως ανησυχώ. Καλό το σόου της Ηλείας αλλά γιατί υποτιμούμε τη δημιουργική ικανότητα των ελλήνων αρχιτεκτόνων; Γιατί τραυματίσαμε τη διεθνή υπόληψη της χώρας με τα όσα γίνονται στο λιμάνι του Πειραιά; Πώς καταργήσαμε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας; Αυτά είναι κορυφαία λάθη, για να μην αναφερθώ και σε πολλά άλλα.
No comments:
Post a Comment