Thursday, October 29, 2009

ανεξάρτητη επιτροπή για το έλλειμμα

Ανεξάρτητη επιτροπή συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταγράψει και να αποτυπώσει σε πόρισμα τη δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το πόρισμα αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Η σύσταση της επιτροπής συζητήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Ανεξάρτητη επιτροπή για το έλλειμμα αποφάσισαν Παπακωνσταντίνου - Προβόπουλος (δηλώσεις)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντησε ξεκίνησε στο υπ. Οικονομικών διεκόπη μετά από τηλεφώνημα για βόμβα και συνεχίστηκε σε παρακείμενο ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός συμφωνήθηκε στην επιτροπή να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της TτE , του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Παράλληλα στο πόρισμα θα καταγραφούν και προτάσεις βελτίωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η κίνηση αυτή είναι επιβεβλημένη προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Μάλιστα σημείωναν πως δεν πρόκειται για απογραφή και προσέθεταν ότι στην απογραφή άλλαξαν οι κανόνες αποτύπωσης του ελλείμματος.
Τέλος να αναφερθεί πως το υπουργείο για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση εντός των επομένων 10 ημερών.

Κώστας Τσαχάκης

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα της διαφάνειας είναι κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης. Διαφάνεια στην Δημόσια Διοίκηση και, βεβαίως, διαφάνεια και στα δημόσια οικονομικά.

Με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα στοιχειά για το έλλειμμα - τα οποία είχε παρουσιάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση - και τα πραγματικά στοιχεία, είναι αναγκαίο να γίνουν μια σειρά από κινήσεις, για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στοιχείων και να πειστεί ο Έλληνας πολίτης ότι η οικονομική πολιτική γίνεται στη βάση συγκεκριμένων και απολύτως αξιόπιστων στατιστικών. Για το λόγο αυτό, ζήτησα την συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα δημιουργηθεί μία Επιτροπή σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με συμμετοχή εκπροσώπων από το ΙΟΒΕ, από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το ΚΕΠΕ, ενώ θα ζητηθεί και εκπρόσωπος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στόχος είναι, η Ανεξάρτητη Επιτροπή να παραδώσει στον Υπουργό Οικονομικών, πριν το τέλος του έτους, το πόρισμά της με την πραγματική αποτύπωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, με την αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην καταγραφή των στοιχείων και με προτάσεις βελτίωσης.

Πιστεύουμε ότι είναι μια πρωτοβουλία που θα δώσει στα στοιχεία ακριβώς αυτή την εγκυρότητα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, κάτι βεβαίως που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους Ευρωπαίους εταίρους.

No comments:

Post a Comment