Thursday, October 22, 2009

Το «τσιράκι» των ΗΠΑ

Ετοιμη να πέσει πάλι στην αμερικανική αγκαλιά, δεχόμενη να συμμετάσχει στη νέα αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η Πολωνία και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έσπευσε να τη διαβεβαιώσει ότι θα έχει την πολυπόθητη αμερικανική στήριξη.

Τη διαβεβαίωση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν (εδώ με τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Καζίνσκι) ότι δεν την... έχει ξεχάσει, απέσπασε η Πολωνία (φωτ. Reuters) Τη διαβεβαίωση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν (εδώ με τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Καζίνσκι) ότι δεν την... έχει ξεχάσει, απέσπασε η Πολωνία (φωτ. Reuters) Ο Τζο Μπάιντεν άρχισε από την Πολωνία μικρή περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη και χθες έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό. Ο Ντόναλντ Ντουσκ δήλωσε ότι «η Πολωνία θεωρεί τη νέα αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική και, υπό την κατάλληλη κλίμακα, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε». Ο Μπάιντεν τόνισε ότι το νέο σύστημα θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα καλύπτει μεγαλύτερο κομμάτι. Ο λόγος είναι για το σύστημα SM-3, που εξοπλίζεται με πυραύλους μέσου βεληνεκούς αντί για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που είχε συμφωνήσει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση Μπους. Η Πολωνία και η Τσεχία είχαν υπογράψει συμφωνίες με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση για την εγκατάσταση ραντάρ και πυραύλων στο έδαφός τους. Η ακύρωση των σχεδίων εκείνων από την κυβέρνηση Ομπάμα έκανε τις δύο χώρες να σκεφτούν ότι η Ουάσιγκτον τις εγκατέλειψε, αδιαφορώντας για την ασφάλειά τους, με στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Δεσμευόμαστε...

Αυτούς τους φόβους επιχείρησε να διασκεδάσει ο Μπάιντεν: «Η δέσμευσή μας απέναντι στην Πολωνία είναι σταθερή», δήλωσε, κατά το πρακτορείο Ρόιτερ. Η Πολωνία δεν ενδιαφέρεται για το είδος των όπλων και του εξοπλισμού που θα εγκατασταθούν. Ενδιαφέρεται για μια σαφή δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλειά της, όπως ομολόγησε άλλωστε στο Ρόιτερ ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας της Πολωνίας. Ντουσκ και Μπάιντεν απέφυγαν επιμελώς πάντως να αναφερθούν στην εγκατάσταση συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ, που σημαίνει ότι οι συνομιλίες επί νομικών και τεχνικών λεπτομερειών συνεχίζονται.

Την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναπτύξει πυραύλους Πάτριοτ στην Πολωνία το 2010 και πρότεινε στη Βαρσοβία να δεχθεί πυραύλους SM-3 που προορίζονται για τη νέα αντιπυραυλική ασπίδα. Η νέα αμερικανική προσέγγιση προβλέπει την εγκατάσταση στοιχείων στο ευρωπαϊκό έδαφος ώς το 2015.

«Χαιρετίζω τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι έτοιμη η Πολωνία να δεχτεί στοιχεία του μελλοντικού συστήματος αντιπυραυλικής ασφαλείας που προτείναμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πριν από τη συνέντευξη με τον Ντουσκ και εν όψει της επίσκεψης Μπάιντεν, είχε δημοσιευτεί συνέντευξη του Αμερικανού στην πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita». «Δεν έχουμε συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία εις βάρος της κεντρικής Ευρώπης», υποστήριξε στην εφημερίδα ο Μπάιντεν, κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα στη Ρουμανία και την Παρασκευή στην Τσεχία. *

1 comment:

  1. Εχει ανασφάλειες η Πολωνία και ζητεί πάντα προστασία; ποίους φοβάται τους Ρώσσους η τους Γερμανούς;Δεν αρκείται που είναι μέλος τηςΕΕ και αυτομάτως προστατεύεται; Δεν αρκείται που μεγάλωσε αρκετά με τα εδάφη που της παρεχωρήθηκαν με το τέλος του μεγάλου πολέμου σε βάρος της Γερμανίας, και ερωτώ μήπως ο λόγος αυτός την κάνει να μην νοιώθει ανετα ;νομίζω πως πρέπει να αποδιωχθούν τέτοια συμλέγματα απο την Πολωνική ελίτ.Οι καιροί άλλαξαν οριστικά στην Ευρώπη.

    ReplyDelete