Saturday, October 17, 2009

Οικονομία | 16.10.2009

Σε τροχιά ανάπτυξης η γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση το 2010 σύμφωνα με τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας που προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,2 %.

Στην φθινοπωρινή τους έκθεση τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας διορθώνουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας την ερχόμενη χρονιά. Ενώ στην εαρινή έκθεσή τους προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,5 %, οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι το 2010 η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 1,2%.

Πού οφείλεται αυτή η διόρθωση; Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς την τηλεόραση της DW ο Ρόλαντ Ντερν, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης: "Ουσιαστικά η τωρινή έκθεση δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με την προηγούμενη. Για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχαμε προβλέψει τρόπον τινά ένα ‘ριμπάουντ’, ότι δηλαδή η οικονομία θα αρχίσει να συνέρχεται. Η αναθέρμανση ήρθε τελικά πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση από ότι περιμέναμε. Ουσιαστικά όμως δεν υπάρχει μεγάλη ανατροπή. Προχωράμε προς τα εμπρός, αλλά με αργά, με μικρά βήματα".

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βγαίνει με ταχύτερους ρυθμούς από την ύφεση. Για το τρέχον έτος ωστόσο οι ειδικοί προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά

-5%.

Τα αγκάθια

Τα ινστιτούτα διορθώνουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το 2010Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τα ινστιτούτα διορθώνουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το 2010Ποιά είναι στην παρούσα φάση τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία;

"Υπάρχουν τρία προβληματικά πεδία", λέει ο οικονομολόγος. "Η αγορά εργασίας είναι ακόμη σχετικά ανθεκτική, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και να χρειαστούν ορισμένες προσαρμογές. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει εκ νέου τα εισοδήματα. Το δεύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη δεν ισχύουν οι όροι δανειοδότησης που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η κρίση. Αυτό σχετίζεται εν μέρει με την ανάπτυξη με αποτέλεσμα αρκετοί δανειολήπτες να είναι τώρα λιγότερο φερέγγυοι. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι το πρόβλημα των τραπεζών δεν έχει ξεπεραστεί τελείως. Ο τρίτος προβληματικός τομέας είναι τα δημόσια οικονομικά. Το χρέος της Γερμανίας αυξάνεται συνεχώς και τα χρέη αυτά θα πρέπει να τακτοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική".

Μικρότερη από ότι αρχικά αναμενόταν θα είναι η αύξηση του αριθμού των ανέργωνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μικρότερη από ότι αρχικά αναμενόταν θα είναι η αύξηση του αριθμού των ανέργωνΤέλος δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για δραματική αύξηση της ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων θα κινηθεί το 2010 μάλλον στα 4,1 εκατομμύρια και όχι στα 4,7 εκατομμύρια, όπως είχαν προβλέψει οι ειδικοί την άνοιξη.

Thomas Helfrich/DW-TV/Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

antigrafikon from DW.

No comments:

Post a Comment