Wednesday, June 17, 2015

Το γράφημα του Mason για τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα

Το γράφημα του Mason για τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
TSIPRAS
Σε ένα γράφημα παρουσιάζει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα, ο δημοσιογράφος του βρετανικού «Channel 4», Paul Mason.
Το γράφημα περιλαμβάνει μία σειρά από διακλαδώσεις, τα οποία περιέχουν απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις.
«Χαρτογράφησα την κατάσταση σαν ένα δέντρο αποφάσεων, που περιγράφει τα σενάρια της κρίσης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι τις πιο ομαλές εξελίξεις. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να ρίξεις μια ματιά και να μην ανησυχήσεις για το μέλλον 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», αναφέρει στο άρθρο του ο Mason.
Τα ενδεχόμενα βέβαια στο τέλος είναι δύο: Είτε η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιβιώσει ή θα διενεργηθούν εκλογές ή δημοψήφισμα.
Στη μέση υπάρχει ένας κόμβος το οποόο γράφει «capital controls» δηλαδή «έλεγχοι κεφαλαίων». Από εκεί ένα κλαδί πηγαίνει προς εθνικοποίηση τραπεζών, παράλληλο νόμισμα, στάση πληρωμών του χρέους προς την ΕΚΤ, περίοδο πολιτικής αναταραχής, εκλογές ή δημοψήφισμα.
Το καλό σενάριο
Σύμφωνα με τον Mason υπάρχει ένα καλό σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Συμφωνία για εννιάμηνη παράταση του προγράμματος και έγκριση στη Βουλή του περιεχομένου της συμφωνίας πλην της Αριστερής Πλατφόρμας.
Ο Mason έχει συμπεριλάβει βέβαια και το ενδεχόμενο απώλειας της δεδηλωμένης και προσσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναφορά για ελάφρυνση του χρέους σε ενδεχόμενη συμφωνία. 

No comments:

Post a Comment