Επισκόπηση τύπου
«Κανείς δεν ξέρει τι θέλει ο Τσίπρας»
Την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχολιάζει εκτενώς σήμερα ο γερμανόφωνος τύπος.
«Φαίνεται να έχει εξαντληθεί η υπομονή και των ευρωπαϊκών κρατών με την Αθήνα» τιτλοφορεί ηFrankfurter Allgemeine Zeitung άρθρο της, το οποίο αναφέρεται στα χθεσινά γεγονότα στις Βρυξέλλες. Το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι πιο ανοιχτό από ποτέ, γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος. Σαφές είναι μόνο ότι ακόμη και σε περίπτωση επίλυσης των διαφορών κάποια σημαντικά ζητήματα θα αναβληθούν. Το ΔΝΤ για παράδειγμα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμβιβασμό που αντίκειται στους κανόνες του, αλλά ενδέχεται να ζητήσει εγγύηση από τα ευρωπαϊκά κράτη να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες βρέθηκαν στο επίκεντρο και της Neue Zürcher Zeitung, η οποία εκτιμάει ότι το βασικότερο θέμα δεν ήταν οι διαπραγματεύσεις αυτές καθεαυτές σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του προγράμματος στήριξης, αλλά η μεταφορά ενός μηνύματος, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα συνοψίζεται ως εξής: «Εμείς, Αλέξη, κάναμε αρκετά βήματα προς την πλευρά σου και αρκετή υπομονή. Τώρα πρέπει εσύ να δεχτείς τις ελάχιστες απαιτήσεις μας για τα δάνεια και να καταλήξεις το συντομότερο δυνατό με τους θεσμούς σε συμφωνία». Η ελβετική εφημερίδα κλείνει το άρθρο της μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες: «Η νευρικότητα στους ευρωπαϊκούς κύκλους εντείνεται αφού προφανώς κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά θέλει ο Τσίπρας και εάν ελέγχει την κατάσταση στη χώρα του».
Η Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τρόπο
Άρθρο σχετικά με τη στάση της Ευρώπης αλλά και ειδικά της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα ηHandelsblatt. Η πρόσφατη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ. «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος» δείχνει ότι η καγκελάριος «θέλει να σώσει την Ελλάδα υπό όλες τις συνθήκες άσχετα, από το πόσο τη δυσκολεύει ο Τσίπρας με το αντιδραστικό στιλ του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος. Παράλληλα διερωτάται για ποιο λόγο η Μέρκελ, που συνηθίζει να μην κλείνει παράθυρα και να αφήνει όλες τις επιλογές ανοιχτές, επιλέγει στην περίπτωση της Ελλάδας να δεσμευτεί κατά κάποιον τρόπο.
Ο Γιαν Χίλντεμπραντ παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια: «Μπορεί πολλοί οικονομολόγοι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζουν συνεχώς ότι η χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τρομάζουν πια, αλλά η καγκελάριος δεν είναι πρόθυμη να διαπιστώσει εάν οι ειδικοί έχουν δίκιο ή αν κάνουν λάθος, όπως στην περίπτωση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας συντάραξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας». Η δεύτερη πιθανή εξήγηση, κατά τον αρθρογράφο, μπορεί να είναι η επιθυμία της γερμανίδας πολιτικού να επιδείξει διάθεση συμφωνίας, προκείμενου να απομακρύνει το ζήτημα της ευθύνης από την Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Όποιοι και να είναι λόγοι, επισημαίνει ο Χίλντεμπραντ, αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια εκβιασμού της Ευρώπης από την Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα θα έπρεπε να ακολουθεί τους κανόνες, όπως όλα τα μέλη, πρωτίστως για να μην υπάρξουν μιμητές.
Το θετικό κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ σχολιάζει η Tageszeitung. «Υπάρχει πάλι συμπάθεια ανάμεσα στους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Αλέξη Τσίπρα. Αφού ο επικεφαλής της Κομισιόν κράτησε επιδεικτικά μούτρα για λίγες ημέρες, την Πέμπτη στη Βρυξέλλες πάλι αγκαλιάζονταν με τον έλληνα πρωθυπουργό» σχολιάζει καυστικά. Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στην τελική, κρίσιμη φάση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με τους ευρωπαίους διαπραγματευτές, αφού την επόμενη Πέμπτη στο Eurogroup πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, προκειμένου η Ελλάδα να προλάβει να λάβει τα 7,2 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στις 30. Ιουνίου.
Αλεξάνδρα Κοσμά
No comments:
Post a Comment