Επισκόπηση τύπου
«Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα με κάθε τίμημα»
Στο επίκεντρο των σχολιών και άρθρων του γερμανόφωνου τύπου βρίσκεται σήμερα η πενταμερής συνάντηση για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στην καγκελαρία αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Μετά από πρόσκληση της γερμανίδας καγκελαρίου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γύρω από το μέλλον της Ελλάδας, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας καθώς και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.
«Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αυτοπροσκληθεί» γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, «αφού διεμήνυσε ότι ενδέχεται να πετάξει στο Βερολίνο την τελευταία στιγμή». Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Τελικός για την Αθήνα. Οι σωτήρες της Ελλάδας συμφωνούν σε μια προσφορά βοήθειας. Αλλά ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντικρούει με δικό του σχέδιο». Η δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δεν υποκύπτει απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών σχολιάζεται ως εξής: «Με πομπώδη ρητορική ο Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει το κόμμα του στη γραμμή που έχει χαράξει. Για να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές θα πρέπει να αποφασίσει το ελληνικό κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση με αβέβαιη έκβαση, αφού εντός του Σύριζα η αντίσταση στο συμβιβασμό με τους εταίρους ενισχύεται και θεωρείται προδοσία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ιδιαίτερα από την αριστερή πλατφόρμα».
«Δύο μέρες μέχρι τη χρεοκοπία της Ελλάδας» τιτλοφορεί σχετικό της άρθρο η Tageszeitung. Εν όψει της Παρασκευής, ημέρας καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ και την ενδεχόμενη αδυναμία της χώρας να πληρώσει, η εφημερίδα εκτιμά ότι η συνάντηση στην καγκελαρία δεν ήταν απροσδόκητη. «Έκπληξη προκαλεί όμως, το γεγονός ότι η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ παίρνει την πρωτοβουλία. Έκπληξη είναι επίσης και το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Μέρκελ ψάχνει τη λύση: ούτε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ούτε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσκλήθηκαν στην καγκελαρία, για τον Τσίπρα ούτε λόγος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Δικαίωμα της Ελλάδας να φύγει
Για το δικαίωμα της Αθήνας στην έξοδο από το ευρώ κάνει λόγο σήμερα η Neue Zürcher Zeitung. «Η Ελλάδα δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους κανόνες της ευρωζώνης. Είναι δικαίωμά της. Μόνο που τότε η χώρα δεν έχει καμία θέση στη νομισματική ένωση». Εν συνεχεία η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα είναι η πλέον αρμόδια για να αποφασίσει για το μέλλον της, είτε αυτό είναι εντός είτε εκτός ευρωζώνης. «Επίλυση της κρίσης, ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές, δεν υπάρχει. Ωστόσο διαφαίνεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν η καλύτερη των κακών επιλογών». Επιπλέον ο συντάκτης του άρθρου θίγει και το θέμα της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος όσο η Ελλάδα παραμένει σε αυτό: «Οι κανόνες καταλήγουν σε φάρσα όταν η τήρησή τους εξαρτάται από επιδέξιες διαπραγματεύσεις και στην περίπτωση της Ελλάδας από αρκετή δόση εκβιασμού. Όταν η παραβίαση των όρων γίνεται κανόνας, τότε αυτό συνιστά πρόσκληση προς όλες εκείνες τις αντίθετες σε μεταρρυθμίσεις δυνάμεις άλλων χωρών της ευρωζώνης να ζητήσουν ίση μεταχείριση».
«Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα με κάθε τίμημα» γράφει σήμερα η Bild και συμπληρώνει ότι η καγκελάριος «εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για μια συμφωνία με την Αθήνα». Σχετικά με την συνάντηση στην καγκελαρία η εφημερίδα γράφει: «Η Άγκελα Μέρκελ δέχεται ακόμη και να διαπληκτιστεί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν θέλει να δώσει άλλα δάνεια στην Ελλάδα, εάν η χώρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος λιτότητας». Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει τη διάθεση της καγκελαρίου να στηρίξει την Ελλάδα ακόμη και εάν χρειαστεί ένα νέο κούρεμα.
Αλεξάνδρα Κοσμά
No comments:
Post a Comment