Ξεκίνησε η παγκόσμια ενεργειακή στροφή
Η παγκόσμια ενεργειακή και κλιματική πολιτική γυρίζει σελίδα, διαπιστώνει έκθεση της γερμανικής οργάνωσης Germanwatch. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για στροφή σημαντικών βιομηχανικών xωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η έκθεση της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch είναι αναμφίβολα ελπιδοφόρα. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πολλές σημαντικές βιομηχανικές χώρες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες γυρίζουν την πλάτη στον άνθρακα και στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε η οργάνωση σήμερα σε Βόννη και Βερολίνο.
Ενδιαφέρον έχει ότι η Germanwatch θεωρεί εφικτή την επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς κελσίου. «Οι έρευνές μας αποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι εκπομπές άνθρακα έχουν σταθεροποιηθεί, δήλωσε ο Γιαν Μπουρκ, κύριος συντάκτης της έκθεσης προσθέτοντας: «Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη αν αναλογιστούμε ότι παράλληλα η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται παράλληλα με σταθερούς ρυθμούς».
Κίνα και Ινδία στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές
Η Germanwatch θεωρεί εφικτή την επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς κελσίου
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το 2013 κατασκευάστηκαν περισσότερες μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας από ότι εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα, πετρέλαιο, αέριο ή πυρηνική ενέργεια. «Η τάση αυτή πρέπει να ενισχυθεί στην Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι, τέλη Νοεμβρίου. Είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά και το κατάλληλο πλαίσιο», τόνισε ο Γιαν Μπουρκ.
Η εξάπλωση των εναλλακτικών πηγών οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, και στις πλέον χαμηλότερες τιμές πράσινης ενέργειας. 18 χώρες καλύπτουν ήδη περισσότερο από το 10% των αναγκών με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα κατασκεύασε το 2014 περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας για εναλλακτικές πηγές παρά για άνθρακα. Την ίδια στιγμή η Ινδία δεκαπλασίασε τις πράσινες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία και στο Ντουμπάι η κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας έχει πλέον χαμηλότερο κόστος από μια συμβατική.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (epd, dpa)
No comments:
Post a Comment