Τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ προτείνουν μια ριζοσπαστική λύση για το χρέος ορισμένων κρατών: Μην κάνετε τίποτα γι' αυτό
Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Τον γρίφο του χρέους και πότε πρέπει να μας προβληματίζει, προσπαθούν να λύσουν τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε μελέτη τους για τα υψηλά χρέη.
Οι Jonathan D. Ostry, Atish R. Ghosh και Raphael Espinoza, υποστηρίζουν ότι ορισμένες χώρες, με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους θα πρέπει απλά να το δεχτούν και να μην κάνουν απολύτως τίποτα γι' αυτό. Και αυτό γιατί οι προσπάθειες μείωσης των χρεών τους ενέχουν άλλους κινδύνους.
Σε άρθρο τους με τίτλο «Πότε η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους δεν έχει ουσία» -που συνοδεύει την μελέτη τους- υποστηρίζουν:
«Οι πρόσφατες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ρυθμό με τον οποίο θα αποπληρώνονται τα χρέη, ενώ λίγοι διερωτήθηκαν για το εάν το χρέος πρέπει τελικά να μειωθεί. Μια ριζοσπαστική λύση για το υψηλό χρέος είναι να μην κάνεις απολύτως τίποτα, απλώς ζήσε με αυτό. Πράγματι, από την οπτική γωνία των οικονομικών πολιτικών του κοινωνικού κράτους αυτό θα ήταν το ιδανικό. Μελετούμε αυτό το θέμα στην πρόσφατη έρευνά μας. Την στιγμή που κάποια κράτη πρέπει σαφέστατα να μειώσουν το χρέος τους, υπάρχουν άλλα κράτη που βρίσκονται σε μια πιο άνετη θέση να χρηματοδοτηθούν με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, και θα μπορούσαν πράγματι απλώς να ζήσουν με το χρέος τους (επιτρέποντας την μείωση του χρέους τους μέσα από την ανάπτυξη ή απροσδόκητα έσοδα)».
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το χρέος βλάπτει την ανάπτυξη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η μείωση του δια της αποπληρωμής του ωφελεί την ανάπτυξη. Υπάρχει περίπτωση η θεραπεία να είναι χειρότερη από την ασθένεια λένε, καθώς η αποπληρωμή του χρέους θα προϋπέθετε την περαιτέρω στρέβλωση της οικονομίας, με ανάλογες συνέπειες για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν αναφέρονται σε πολλές συγκεκριμένες χώρες, παραθέτουν ωστόσο ένα γράφημα του 2014 της Moody's Analytics που παρουσιάζει τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, στην «πράσινη ζώνη», κάτι που σημαίνει ότι έχουν μεγάλα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και δεν υπάρχει καμιά βιασύνη για τη μείωση του δημοσίου χρέους τους.
Ωστόσο χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, ή η Ιρλανδία, λένε πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά το δημόσιο χρέος τους, ενώ η Πορτογαλία αντιμετωπίζει «σημαντικό» κίνδυνο.
Η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος όμως αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρό κίνδυνο», πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουν να προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το γράφημα.
Στην μελέτη τους αναφέρουν ρητά ότι οι απόψεις αυτές δεν αποτελούν επίσημη θέση του ΔΝΤ, ωστόσο το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι προσπάθειες να περισταλούν οι δαπάνες ή να αυξηθούν οι φόροι πολύ γρήγορα μετά την κρίση θα έπλητταν την οικονομική ανάπτυξη.
No comments:
Post a Comment