Thursday, June 11, 2015

Ένα βήμα πριν από ρήξη ή συμβιβασμό

Ένα βήμα πριν από ρήξη ή συμβιβασμό
11/06/2015
Με νέες συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μέρκελ και Ολάντ απηύθυναν έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να ξεμπλοκάρει η κατάσταση, που βρίσκεται σε οριακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες για το κλίμα της μεταξύ τους συνάντησης είναι αντιφατικές.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.
Ακόμη, σημείωσε πως τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Το μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από τις Βρυξέλλες.

Στόχος, είπε, είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Αλλά κάθε ημέρα μετράει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση να «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις.
«Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία, επανέλαβε.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου, της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.
«Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κ. Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε», είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.elzoni gr

No comments:

Post a Comment