Friday, June 26, 2015

Στα όρια της χρεοκοπίας η ελληνική κυβέρνηση

Στα όρια της χρεοκοπίας η ελληνική κυβέρνηση
26/06/2015
Με… συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, αντιμετωπίζουν οι κορυφαίοι Ευρωπαίου αξιωματούχοι το ελληνικό ζήτημα.

Το βλέμμα όλων έχει στραφεί στις Βρυξέλλες όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνητικά στελέχη συνεδριάζουν διαρκώς, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία λύση στην κρίση.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει κανονικά τα 1,53 δισ. στις 30 Ιουνίου.
«Η προσδοκία μας είναι ότι η πληρωμή της δόσης θα γίνει κανονικά» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
«Θα πρέπει να περιμένουμε έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να δούμε τι θα γίνει» συμπλήρωσε, αν και διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς η παράταση της προθεσμίας.
«Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, τότε θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ» εξήγησε εν συνεχεία ο κ. Ράις, ενώ αποσαφήνισε ότι η μη καταβολή της δόσης θα αποτιμηθεί ως ληξιπρόθεσμη οφειλή και όχι ως χρεοκοπία.
Δεν έχουμε επιτέλεσει ακόμη επαρκή πρόοδο, δήλωσε χθες από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς, ενώ σημείωσε για άλλη μία φορά ότι θα αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική συμφωνία δεν είναι η λύση του προβλήματος εξέφρασε παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
«Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Σούλτς.
Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα τράβηξαν πολύ, ενώ εκτίμησε ότι η γρήγορη εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας θα είναι δύσκολη.elzoni gr

No comments:

Post a Comment