Wednesday, June 3, 2015

Μέρκελ: «Εργαζόμαστε πυρετωδώς για μια λύση»

Μέρκελ: «Εργαζόμαστε πυρετωδώς για μια λύση»

Ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος εντός των χρονικών ορίων επιθυμεί το Βερολίνο. «Δεν γίνεται να μην ακουστεί η ελληνική γνώμη» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις.
Όλες οι προσπάθειες που καταβάλουν αυτό το διάστημα οι θεσμοί, η ίδια, αλλά και ο γάλλος πρόεδρος Φράνσουα Ολάντ με τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος εντός του χρονικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί. Αυτό δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Όπως συμπλήρωσε: «Για αυτό εργαζόμαστε πυρετωδώς».
Διαφορές μεταξύ καγκελαρίας και υπ. Οικονομικών
Για «αιφνιδιαστική κίνηση» κάνει λόγο το υπ. Οικονομικών αναφερόμενο στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων
Για «αιφνιδιαστική κίνηση» κάνει λόγο το υπ. Οικονομικών αναφερόμενο στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων
Λίγο νωρίτερα το ελληνικό ζήτημα απασχολούσε εκτενώς το κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης. Όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα έγινε αισθητή η διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζαίμπερτ και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.
Σε μια πρώτη απάντηση για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που εστάλη την Δευτέρα το βράδυ στους θεσμούς ο κ. Γέγκερ έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση» μετά από ολιγωρία μηνών. Δήλωσε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης. Με βάση όμως όσα δηλώνουν στην Αθήνα έλληνες υπουργοί έκρινε ότι «αυτή η λίστα δεν θα είναι η οριστική λύση του προβλήματος». Αλλά αυτό «δεν είναι και τόσο σημαντικό» δεδομένου ότι οι θεσμοί έχουν αποφασίσει να καταθέσουν δική τους πρόταση. «Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η βάση των συνομιλιών». Ερωτηθείς αν πράγματι η ελληνική πρόταση θα παρακαμφθεί και οι διαπραγματεύσεις γίνουν στη βάση μόνο της πρότασης των θεσμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε ότι δεν εξέλαβε έτσι τα λεγόμενα του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε κατόπιν ο Μίχαελ Γέγκερ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ότι δεν γίνεται να μην ακουστεί η ελληνική γνώμη».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία των διαπραγματεύσεων θεσμών και ελληνικής πλευράς ο κ. Γέγκερ εξέφρασε την άποψη ότι το τελευταίο διάστημα διεξάγονται «πολύ πιο δυναμικά, εντατικά και αποδοτικότερα ως προς το περιεχόμενο». Όπως όμως υπενθύμισε υπάρχουν «σταθεροί παράμετροι» του τρέχοντος προγράμματος που θα πρέπει να τηρηθούν. Θα πρέπει δηλαδή στο τέλος να συμφωνηθεί μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Γέγκερ απέκλεισε τέλος κούρεμα του χρέους.
ΠΓΔΜ: Η επίλυση έχει γεωστρατηγική σημασία
«Όσο ποιο σταθερές είναι οι συνθήκες στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες», είπε ο Μ. Σέφερ
«Όσο ποιο σταθερές είναι οι συνθήκες στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες», είπε ο Μ. Σέφερ
Στην κυβερνητική ενημέρωση ετέθη ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας σε σχέση με την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ και τις προσπάθειες της ΕΕ για σταθεροποίηση της περιοχής. Αν δηλαδή η επίλυση του δημοσιονομικού αδιεξόδου της χώρας θα έδινε το περιθώριο στην ελληνική πλευρά να δραστηριοποιηθεί περισσότερο συμβάλλοντας στις διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό των κοινωνιών των εν λόγω χωρών. Η δε Ελλάδα είναι ένας «σημαντικός εταίρος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που θα έπρεπε να συμβάλει μαζί μας στη σταθεροποίηση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» αλλά και πέραν αυτής». Όπως πρόσθεσε ακόμη ο κ. Σέφερ «όσο ποιο σταθερές και καλές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

No comments:

Post a Comment