Monday, June 1, 2015

Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ: «Χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης»

Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ: «Χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης»

Το ελληνικό ζήτημα και το μέλλον της Ευρώπης στο επίκεντρο του δείπνου στη γερμανική πρωτεύουσα - Δηλώσεις Μέρκελ για Ελλάδα την Τρίτη
Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ: «Χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης»
9
εκτύπωση  

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν σε σύσκεψη «κορυφής» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία του καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) τη νύχτα της Δευτέρας. Σκοπός της, ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία.

Συμφωνία οτι «χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης», πρόθεση των δανειστών να παρουσιάσουν την πρόταση τους προς την Αθήνα εντός της εβδομαδας και δηλώσεις Μέρκελ για Ελλάδα την Τρίτη

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, στη «μίνι» σύνοδο κορυφής του Βερολίνου συζητήθηκε έγγραφο, το οποίο περιέχει τα σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές -Αθήνας και δανειστών.

O εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η σύσκεψη είχε ως στόχο τη συγκρότηση πρότασης προς την Ελλάδα με την οποία φαίνεται πως υπήρξε επικοινωνία στο πλαίσιο της αποψινής μίνι - συνόδου στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως όλα δείχνουν το μεγάλο «αγκάθι» είναι το ασφαλιστικό.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι από την σύσκεψη αποστέλλεται ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία δίχως πολιτικό κόστος, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πως δεν μπορεί η Αθήνα να πληρώνει το υψηλότερο ποσοστό σε συντάξεις.
«Οι δανειστές θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση απόψε», ειπώθηκε από το γερμανικό κανάλι ZDF. Όπως ωστόσο μεταδίδουν οι Financial Times, σκοπός της αποψινής συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.

Δρομολογούνται εξελίξεις

Ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι στο περιθώριο της συνάντησης και του δείπνου Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT) θα διεξάγονταν συζήτηση για το ελληνικό θέμα.

Εντούτοις, η παρουσία Ντράγκι και Λαγκάρντ στη συνάντηση υπήρξε απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία δίνει άλλη βαρύτητα στις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλούνταν κυβερνητικούς κύκλους, επιβεβαίωναν αργά το βράδυ ότι και η Αθήνα αναμένει εξελίξεις.

Το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε ότι μετά την κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Πριν από το δείπνο εργασίας με τους βιομηχάνους, κατά τις δηλώσεις προς τον Τύπο που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για προσπάθεια σύγκλισης ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ ώστε να υπάρξει μια κοινή πρόταση προς την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ με τρεις στντελεστές 6%, 11% και 22% ενώ γίνεται προσπάθεια για καθορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Προς προσχέδιο συμφωνίας;

Η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών ότι η πλευρά των δανειστών επεξεργάζεται κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.

Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται πρόσωπο με γνώση του θέματος, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές πέρασαν το Σαββατοκύριακο για να συγκλίνουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αξιολόγηση.

«Η κοινή θέση (των θεσμών) μπορεί να κοινοποιηθεί στον Τσίπρα από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες» ανέφερε η ίδια πηγή.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες αυτές. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών» δήλωσε.

Η εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε (μίλησε για «εγγραφολογία») την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνίας τύπου MOU (Memorandum of Understanding) -Μνημονίου.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμφωνία που ενδεχομένως προταθεί στην Αθήνα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» και η Ελλάδα ζητά εγγυήσεις εγγυήσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας.

Οι δηλώσεις πριν το δείπνο


Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν τέθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων προς τον Τύπο που έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από το δείπνο εργασίας, στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν αποκλείεται μετά το τέλος του δείπνου να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.

Στις δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού».

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών.

Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ.

Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Συνέντευξη Γιούνκερ

Ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη σημερινή Sueddeutsche Zeitung δήλωσε ότι θα ξαφνιαζόταν αν το ελληνικό θέμα δεν αποτελούσε απόψε αντικείμενο συζήτησης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η συνάντηση πραγματοποιείται όμως και υπό το φως της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Αγκ. Μέρκελ, του Φρ. Ολάντ και του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία, όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση των τριών στη Ρίγα».
 
Το δείπνο εργασίας άρχισε στις 19:00 (τοπική ώρα), ενώ προηγήθηκαν δηλώσεις των τριών ηγετών και του προεδρείου των επιχειρηματιών στον Τύπο.to vima

No comments:

Post a Comment