Wednesday, January 8, 2014

Οι μίζες ταλανίζουν την Αθήνα

Οι μίζες ταλανίζουν την Αθήνα

Το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα, καθώς και τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Τουρκία και την Ισπανία βρίσκονται στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και των σχολίων του γερμανικού Τύπου.
«Το σκάνδαλο των εξοπλισμών ταλανίζει την Αθήνα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Neue Zürcher Zeitung. «Η ελληνική πολιτική ασχολείται με ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Τα ποσά των εκατομμυρίων πρέπει να διοχετεύονταν μέσα από λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες» σημειώνεται στον υπότιτλο.
Και το άρθρο γράφει: «Η εισαγγελία δεν έχει ακόμα στοιχεία για πολιτικούς, οι έρευνες βρίσκονται όμως στην αρχή και έχουν καθυστερήσεις επίσης λόγω των εορτών. Το ότι το πολιτικό σύστημα θα μείνει ανέπαφο δεν το πιστεύει κανείς στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Κάντας, του οποίου η σύλληψη στις 13 Δεκεμβρίου έφερε αυτές τις εξελίξεις, στην κατάθεσή του τόνισε πως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν αναμεμειγμένη. (...) Για την ελληνική κυβέρνηση αυτά δεν είναι καλά νέα, ακόμα και εάν οι υπεύθυνοι έχουν εδώ και καιρό αποσυρθεί από την πολιτική. Εκτός αυτού, το σκάνδαλο με τους εξοπλισμούς σε μια χρονιά εκλογών είναι ένα δώρο για την αντιπολίτευση».
Το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ
Το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ
Η Thüringer Allgemeine αναφέρεται στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ και σημειώνει: «Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Με αυτή την αφορμή γίνεται και η συνεδρίαση της Κομισιόν σήμερα στην Αθήνα. Αποφάσεις δεν αναμένονται. Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ από τη Λιθουανία. Ο προϋπολογισμός για την ευρωπαϊκή προεδρία υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ και είναι το μικρότερο ποσό από τότε που θεσπίστηκε ο θεσμός της προεδρίας της ΕΕ».
Περί διαφθοράς…
Ένα από τα θέματα πάντως που κυριαρχεί σήμερα στο γερμανικό Τύπο είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία. Η Welt γράφει: «Στο βάθος η κοσμική ελίτ περιμένει μια εκδίκηση. Τώρα το νόμισμα και η οικονομία καταβαραθρώνονται. Το άμεσο μέλλον δεν προμηνύει τίποτα καλό. Καταλύτης αυτής της διαμάχης είναι η διαφθορά και η πολιτική δικαιοσύνη. Ο Ερντογάν φαίνεται τώρα να αναγνώρισε πως ο νεποτισμός κατατρώει τη βάση της εξουσίας του»
Η πριγκίπισσα Κριστίνα, κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος
Η πριγκίπισσα Κριστίνα, κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος
Η Welt γράφει λίγο παρακάτω: «Ακόμα και αυτός (σ.σ. ο Ερντογάν) διαπιστώνει πόσο επικίνδυνη είναι μια δικαιοσύνη προσανατολισμένη στην εξουσία. Η κρίση στη διεφθαρμένη Τουρκία θα μπορούσε να φέρει καλύτερες εποχές. Στο τέλος και ο ίδιος ο Ερντογάν θα συμβάλλει σε αυτό. Οι αρχές της συναίνεσης, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, που ο ίδιος εξήγγειλε και στη συνέχεια καταπάτησε, συνεχίζουν να υπάρχουν».
Τέλος, στη διαφθορά στην Ισπανία αναφέρεται η Tageszeitung του Βερολίνου και στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν το βασιλικό οίκο. Η εφημερίδα γράφει: «Αντί να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία, η κυβέρνηση παρεμποδίζει τις έρευνες. Δικαστές απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Σχεδιάζονται νέοι νόμοι, οι οποίοι θα περιορίζουν το δικαίωμα στις διαμαρτυρίες, όπως επίσης και την ελεύθερη πληροφόρηση σε θέματα υποθέσεων διαφθοράς. Η Ισπανία μετατρέπεται σε ένα αυταρχικό κράτος».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής  dw de

No comments:

Post a Comment