Monday, January 20, 2014

Συντονισμός εν αναμονή τρόικας

«Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα»Συντονισμός εν αναμονή τρόικας
20/01/2014

Την έλευση της τρόικας αναμένει η κυβέρνηση, η οποία έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας.
Η τελευταία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των υπουργείων.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δηλώνει προσηλωμένος στην προσπάθεια εξόδου της χώρας με τις δικές της δυνάμεις από τα μνημόνια εντός του 2014. Όπως έγινε γνωστό, ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πάει σε εκλογές είτε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015, είτε με την ολοκλήρωση της τετραετίας το 2016, εκφράζοντας σταθερά την αντίθεσή του σε μία πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και στον ανασχηματισμό.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου, ανέφερε ότι η τρόικα δεν έχει σκληρύνει τη στάση της και ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και στέλνει ό,τι πρέπει να σταλεί όσον αφορά τα στοιχεία της πορείας του προϋπολογισμού.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε σχετικά με τα ισοδύναμα μέτρα που φέρεται να μη δέχεται η τρόικα, τον ΦΠΑ στην εστίαση και το φόρο ακινήτων, ότι δεν ελέχθη ποτέ ότι τα μέτρα δεν τυγχάνουν ευηκοων ώτων, «υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα».

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Την ίδια ώρα, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ μίλησε για την ελληνική κρίση τονίζοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι «το γιατί οι ίδιοι οι Έλληνες οδήγησαν τη χώρα τους σε μια κατάσταση τέτοιας δημοσιονομικής ανισορροπίας».
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ακόμη ότι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί «ώστε να λειτουργήσει η οικονομία της χώρας με τον τρόπο που πρέπει» είναι ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός.
Επιπλέον, ο κ. Τρισέ έκανε λόγο για προσπάθεια που ήταν «εξαιρετικά επώδυνη για την Ελλάδα, γιατί η χώρα σας ήταν αυτή με τα μεγαλύτερα προβλήματα: είχατε τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και δημοσιονομικό έλλειμμα. Έτσι, από την αρχή κατέστη σαφές ότι η προσπάθεια για να έρθουν τα οικονομικά της Ελλάδας σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες».
«Το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί» πρόσθεσε.   ELZONI GR

No comments:

Post a Comment