Wednesday, January 15, 2014

ΗΠΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟΗΠΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
15/01/2014
Τέλος στο ενδεχόμενο ακόμη μιας παράλυση στις λειτουργίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ έβαλε η συμφωνία που επετεύχθη στο Κογκρέσο σχετικά με το νομοσχέδιο περί δαπανών, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοδότησης της Γερουσίας, Μπάρμπαρα Μικούλσκι ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Tο νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των δαπανών σε εγχώρια και στρατιωτικά προγράμματα για το οικονομικό έτος 2014, κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο μεταξύ, στην ανάγκη ενίσχυσης του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίαςσυμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την αύξηση του εμπορίου και της ανάπτυξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομικών πλευρών στον κόσμο», είπε ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). «Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί εντατικές ενέργειες και σοβαρούς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Με τον πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι αξίζει την προσπάθεια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον κ. Ραχόι για την πρόοδο της ισπανικής οικονομίας, δεδομένης της οικονομική κρίσης, δηλώνοντας ότι αισθάνεται αισιόδοξος τόσο για την ανάκαμψη της Ισπανίας όσο και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του ο κ. Ραχόι, κατά την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει την εμπορική συμφωνία. Τόνισε ότι το 0,3% της ανάπτυξης που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σημάδι για την Ισπανία.

No comments:

Post a Comment