"Οι επιτυχίες μας είναι εντυπωσιακές"
Εφόλης της ύλης συνέντευξη με αφορμή την ελληνική προεδρία στην ΕΕ παραχωρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών. Μιλά για τις προόδους της χώρας, τη Γερμανία, το ρόλο της ΕΚΤ και της Τρόικας και το ΠΑΣΟΚ.
Όχι σε νέο haircut του ελληνικού χρέους αλλά καλύτερους δανειακούς όρους, όπως παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής δανείων και μείωση του επιτοκίου ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Frankfurter Allegemeine Zeitung. Όπως υποστηρίζει αναβίωση της συζήτησης για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο μιας πραγματικής της εξόδου. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε απειλή για τα χρήματα των γερμανών και ευρωπαίων φορολογουμένων.
«Υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος προειδοποιεί τους ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και σε ένα, όπως το χαρακτηρίζει “μέτωπο της αντιπολίτευσης” που αποτελείται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, του οποίου κοινός παρανομαστής είναι η πάλη κατά των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Σε σχετική ερώτηση ο Βενιζέλος ζητά ριζική τροποποίηση της δομής του συστήματος οικονομικής βοήθειας στη Ευρώπη. Αναφερόμενος στην τρόικα θέτει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και υποστηρίζει ότι αυτή η νομιμοποίηση θα μπορούσε να επιτευχθεί με την καθιέρωση της δυνατότητας ελέγχου της τρόικας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Σε μια αξιοσημείωτη δήλωση για υπουργό Εξωτερικών χώρας που έχει αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, ο κ. Βενιζέλος θέτει επίσης θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά των κεντρικών τραπεζών των κρατών - μελών. «Σε ποιον λογοδοτούν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών;» θέτει το ερώτημα. «Στον Θεό; Είναι αυτό δημοκρατικό»; Ας σημειωθεί, ότι ο κ. Βενιζέλος αμφισβητείμία θέση ταμπού στην ΕΕ για το ότι ρόλος των κεντρικών τραπεζών είναι να δρουν ανεξάρτητα από τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες.
«Το success story η απάντηση»
Αναφερόμενος στη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι η χώρα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως πρότυπο ανταγωνιστικότητας προς μίμηση και ότι δεν της είναι εύκολο να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πολυμορφία και το δικαίωμα των άλλων εταίρων, προπαντός των χωρών του Νότου, να επιλέγουν δικές τους λύσεις. Για το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι μετά από μια πολύ δύσκολη φάση αντιπαράθεσης έχει αναπτυχθεί θετική προσωπική σχέση και ότι αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο με σεβασμό, ακόμη κι αν προέρχονται από διαφορετικό πολιτικό χώρο. Ο γερμανός δημοσιογράφος ρωτά τον έλληνα υπουργό για τις ευρωεκλογές και την πιθανότητα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης σε περίπτωση που για το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα είναι άσχημο.
«Οι ευρωεκλογές είναι παντού, και όχι μόνο στην Ελλάδα, κατά μια έννοια, δημοσκόπηση για τις εθνικές κυβερνήσεις. Το ερώτημα της νομιμοποίησης είναι μια δυναμική διαδικασία που τίθεται κάθε μέρα» απαντά κάνοντας λόγο και για το success story της κυβέρνησης με βάση τους αριθμούς. Τέλος, στην ερώτηση, πώς νοιώθει για το ότι για τους Έλληνες δύο είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αθλιότητα, η Μέρκελ και η έλληνες πολιτικοί, απαντά ότι δεν συμμετείχε στην πολιτική προ της κρίσης, ούτε διαπραγματεύτηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας, με δυσμενέστερους όρους από το δεύτερο, αλλά ωστόσο «καθίσταμαι υπεύθυνος για τις συνέπειές του».
Παναγιώτης Κουπαράνης/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου dw de
Παναγιώτης Κουπαράνης/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου dw de
No comments:
Post a Comment