Saturday, January 25, 2014

ΔΝΤ: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα»


ΔΝΤ: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα»

«θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τεχνικά ζητήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Δημήτρης Μανής
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της αποστολής της Τρόικα στην Αθήνα» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρι, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μέρι τόνισε ότι «για να επιστρέψει η αποστολή του Ταμείου στην Ελλάδα θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα» και πρόσθεσε ότι οι «διαφορές» που υπάρχουν αφορούν δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα», ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι διαφορές αυτές αναμένεται να επιλυθούν σύντομα.

Στις συνεχιζόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό και ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν διεξάγονται συζητήσεις για ένα νέο «κούρεμα». Επανέλαβε, ωστόσο, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, σχετικά με την ανησυχία που προκαλεί η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο, ο κ. Μέρι αφού διευκρίνισε ότι δεν προκαλεί ανησυχία η σημερινή κατάσταση, αλλά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, επανέλαβε τα όσα είχε πει ο κ. Μπλανσάρντ ότι δηλαδή «όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό του πληθωρισμού, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αποπληθωρισμός σημαίνει υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, υψηλότερα χρέη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερη ανάπτυξη».      VOA

No comments:

Post a Comment