Wednesday, January 15, 2014

Αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Share
Τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει τα πυρά του προς την κυβέρνηση, αν και σε όχι ιδιαίτερα οξυμένους φραστικά τόνους όπως σε άλλες φορές στο παρελθόν, κατηγορώντας την πως παρέχει «συγκάλυψη» στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αφορμή τη δικαστική διερεύνηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παράλληλα χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη υπόθεση «κορυφή του παγόβουνου» για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, καταγγέλλοντας πως επίκειται σε «εξευτελιστικές τιμές» επανιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ρωτά «ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;».
Με αφορμή αυτές τις τελευταίες εξελίξεις έρχεται ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα, οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν παρατηρητικοί σχολιαστές των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται η παραδοχή πως μετά το PSI ήταν αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «μετά και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έγινε ακόμη πιο επιτακτική και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη είχε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες  από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τις συνέπειες από τη ύφεση και τη λιτότητα που προκάλεσαν τα μνημόνια».
Η αξιωματική αντιπολίτευση με επίσημη ανακοίνωσή της τις προηγούμενες μέρες που επαναλαμβάνεται και στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα εστιάζει στο ζήτημα, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Οικονομικού Τύπου, ότι «αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης έχουν απορροφηθεί τα 40 δις ευρώ απ’ τις συστημικές τράπεζες και επίκειται σύμφωνα πάντα με την αξιωματική αντιπολίτευση ανάκτηση των μετοχών των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών σύμφωνα με διαδικασίες κατά τις οποίες τελικά στο δημόσιο θα επιστραφούν το πολύ 18 δις ευρώ, που σημαίνει ζημιά που θα επωμιστεί το ελληνικό δημόσιο χρεώνοντας στο δημόσιο χρέος το μεγαλύτερο μέρος του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην μεθόδευση που προωθείται για άμεσο ξεπούλημα των τραπεζών, που αποσκοπεί αποκλειστικά στην επιβίωση και ενδυνάμωση της ντόπιας τραπεζικής ολιγαρχίας εις βάρος των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Παράλληλα, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στην διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές το Ελληνικό Δημόσιο, και θα αποδοθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους και υπαίτιους οι σοβαρότατες ευθύνες, που τους αναλογούν».
Από τους πιο διεισδυτικούς παρατηρητές των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι ενώ σε όλες τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως παραπάνω γίνεται λόγος για το δημόσιο χαρακτήρα των τραπεζών (αν και μιλάει μόνο για τις συστημικές τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί) εντούτοις εάν προχωρήσει η διαδικασία που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τοποθετείται για την παραμονή των τραπεζών αυτών στο δημόσιο και για ακύρωση κάθε διαδικασίας επανιδιωτικοποίησης. Είναι χαρακτηριστική απ’ αυτή την άποψη η τοποθέτηση πως ουσιαστικά περιορίζεται να τονίσει ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων».
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ρητά όπως σε άλλες παρελθούσες φορές πως αυτή η διαδικασία που περιγράφει γίνεται υπό την επιτήρηση της τρόικας και φυσικά όταν μιλάει για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών αποφεύγει να μιλήσει για το πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο όντας η χώρα μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης όπου ισχύουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον των αντιφάσεων της πολιτικής που επαγγέλλεται για μια άλλη οικονομική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ. Εστιάζει λοιπόν στη διαδικασία καταγγέλλοντας «αμαρτωλό τρίγωνο τραπεζών – κομμάτων εξουσίας – επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων» προσπαθώντας να αποφύγει τη διατύπωση θέσεων που τον ρίχνουν κατευθείαν πάνω σε κυβερνητικές θέσεις απ’ τη στιγμή που ο ίδιος θέλει στο επίπεδο της ηγεσίας του να δηλώνει πολιτική δύναμη που εγγυάται την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επισημαίνεται από καλά γνωρίζοντες την οικονομική επιστήμη «για να έχει υπόσταση η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ή να δεχτεί την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ή να δεχτεί καθ’ ολοκληρίαν το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, ωστόσο σ’ αυτή την περίπτωση έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των Βρυξελλών για την τραπεζική ένωση».
Πάντως αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Γιάννης Δραγασάκης έχει μιλήσει απερίφραστα για σταδιακή επαναφορά των τραπεζών που ανακεφαλαιοποίθηκαν στους ιδιώτες μετόχους με το δημόσιο να ασκεί πιο αποτελεσματική εποπτεία στη λειτουργία τους.
Κάλχας
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.  ΑΝΤΙΝΕWS

No comments:

Post a Comment