Sunday, January 19, 2014

Συλλογή με... παλάτια έκανε ο Γριβέας

Συλλογή με... παλάτια έκανε ο Γριβέας

«Συλλέκτης» πανάκριβων ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποδεικνύεται ο Κυριάκος Γριβέας, εκ των βασικών πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Συλλογή με... παλάτια έκανε ο Γριβέας
Oπως αποκαλύπτει σήμερα το «Eθνος της Κυριακής» από κοινού με τη σύζυγό του, Αναστασία Βάτσικα, διαθέτουν 19 πολυτελή κτίσματα (μονοκατοικίες, διαμερίσματα, σαλέ, γραφεία) και οικόπεδα «φιλέτα».
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα δείχνουν ότι οι... επενδύσεις μέσω δανείων του κ. Γριβέα στον κλάδο των ακινήτων τον ανακηρύσσουν επάξια σε «βασιλιά» του real estate. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρότι είχε αδυναμία σε ακριβά ακίνητα... αμελούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δηλώσει στο E9 όσα βρίσκονται στο εξωτερικό.
Το ζευγάρι Γριβέα - Βάτσικα, το οποίο αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές καθώς έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είχε, ως φαίνεται, ακριβά γούστα.
Στην Ελλάδα το «χαρτοφυλάκιο» της οικογένειας Γριβέα περιέχει 15 ακίνητα, από τα οποία ξεχωρίζει η έπαυλη στην Παλαιά Πεντέλη και ο «πύργος» στο Οίτυλο.
Τα ακίνητα στο εξωτερικό βρίσκονται σε περιοχές για λίγους, στις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου (όπου ζούσαν μόνιμα μέχρι να αρχίσει η αναζήτησή τους) και των Βρυξελλών αλλά και στις γαλλικές Αλπεις κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.
Πιο αναλυτικά, η κατοικία των Γριβέα - Βάτσικα βρίσκεται στο Σίτι του Λονδίνου (Fleet Street 167), ενώ διαθέτουν και ιδιόκτητα γραφεία στο Μπρέντφορντ δίπλα στον ποταμό Τάμεση.Οπως σημειώνουν παράγοντες με γνώση της λονδρέζικης κτηματααγοράς πρόκειται για περιοχές με ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Προσθέτουν δε ότι ένα διαμέρισμα στο Σίτι επιφάνειας 100 τ.μ. κοστίζει τουλάχιστον 1 εκατ. λίρες.
Ο Γριβέας έχει επίσης στην κατοχή του ακίνητο στις Βρυξέλλες, πόλη που φημίζεται για τις... απλησίαστες τιμές στο real estate, καθώς πέραν όλων των άλλων στην πόλη εδρεύει η γραφειοκρατία της ΕΕ. Πρόκειται για διαμέρισμα δευτέρου ορόφου 240 τετραγωνικών. Για τις χειμερινές του διακοπές ο καταζητούμενος επιχειρηματίας και η σύζυγός του επέλεξαν τις γαλλικές Αλπεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, διαθέτει ένα πολυτελές σαλέ 180 τ.μ. σε οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων. Το σαλέ είναι χτισμένο στη Μεζέβ, θέρετρο που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελβετία...
Από το ζευγάρι των επιχειρηματιών με την τεράστια ακίνητη περιουσία ξεκίνησε η έρευνα και η αποκάλυψη τελικά του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Γριβέας και Βάτσικα κατηγορούνται για άμεση συνέργια στα κακουργήματα που φέρονται ότι διέπραξαν ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Αγγελος Φιλιππίδης και τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας που τους χορήγησαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
Τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2009, σύναψαν με το Τ.Τ. δύο ομολογιακά δάνεια μέσω της εταιρείας C&C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία τους είχε ως αντικείμενο τη διοργάνωση και διενέργεια συνεδρίων και σεμιναρίων, κατά κύριο λόγο ιατρικού αντικειμένου. Τα χρήματα παραδόξως δόθηκαν άμεσα, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες εγγυήσεις και παρά το γεγονός ότι το πρώτο αφορούσε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας για την ερχόμενη δεκαετία.
Το δάνειο
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων, και συγκεκριμένα ένα ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους δύο μετόχους Γριβέα και Βάτσικα, καθώς οι δυο τους το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες. Πρόκειται για εταιρείες με αρνητική θέση 99.000 ευρώ.
Εκτός από τα δύο μεγάλα επισφαλή δάνεια το Τ.Τ. συμμετείχε στην εταιρεία, Postbank Green Institute, την οποία δημιούργησε από κοινού με την C&C International συμφερόντων Γριβέα - Βάτσικα. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ορίστηκε σε 500.000 ευρώ και η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρηματοδότησε την εταιρεία με 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010, και όπως προκύπτει από τη δικογραφία τα χρήματα πήγαν σε εταιρείες που διέθετε το ζευγάρι για υπηρεσίες διαφημιστικής προβολής, χορηγιών και οργάνωσης εκδηλώσεων. Μόνο για το 2011 τα έξοδα για δημόσιες σχέσεις και προβολή ανήλθαν σε 2.082.000 ευρώ.
Η... Διεθνής των ακινήτων
Οι «επενδύσεις» του Κ. Γριβέα σε ακίνητα του εξωτερικού άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και κορυφώθηκαν εν μέσω κρίσης στις αρχές του 2012. Η πρώτη αγορά έγινε στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2005 όταν και απέκτησε με τη σύζυγό του διαμέρισμα 240 τ.μ.
Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα αγόρασε «εξοχικό» στη Μεζέβ στις γαλλικές Αλπεις. Ενα σαλέ 180 τετραγωνικών καλά «κρυμμένο» σε οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων. Το 2011 ξεκίνησε τον προγραμματισμό για μόνιμη εγκατάσταση στο Λονδίνο όπου μετέφερε και την επιχειρηματική του δράση, αφήνοντας όμως ανοιχτούς, απλήρωτους... λογαριασμούς στην Αθήνα.
Το σχέδιο έλαβε σάρκα και οστά το 2012, χρονιά κατά την οποία αγόρασε δύο ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα. Στο Σίτι κατοικία και στο Μπρέντφορντ, στην όχθη του Τάμεση, γραφεία. Στους μη γνωρίζοντες, η κίνησή του δεν προκάλεσε υποψίες καθώς πολλοί συμπατριώτες μας μέσα στην κρίση επέλεξαν να επενδύσουν στο Λονδίνο. Γιατί πραγματικά το έκανε αποδείχθηκε με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Τ.Τ.
Μιαν άκρως εντυπωσιακή αν μη τι άλλο διαδρομή ακολούθησε ο Κυριάκος Γριβέας. Από ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στο Μαρούσι, όπου έδρευε η πρώτη του εταιρεία (επιστημονικές εκδόσεις), έφθασε να κινείται μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και να κάνει τις διακοπές του σε σαλέ στις Αλπεις. Και αν η πρώτη του επαγγελματική στέγη ήταν με ενοίκιο, τα πολυτελή ακίνητα στο εξωτερικό είναι όχι μόνο πανάκριβα αλλά και ιδιόκτητα. Τα κατέχει από κοινού με τη σύντροφό του στη ζωή, την επιχειρηματική δράση και τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αναστασία Βάτσικα.
Η θητεία του στην ΟΝΝΕΔ του άνοιξε πόρτες, γεγονός πάντως που δεν τον εμπόδισε να κάνει δουλειές με το Τ.Τ. και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, πιστεύει πως το χρήμα δεν έχει χρώμα.
ΚΩΣΤΑΣ TΣΑΧΑΚΗΣ
ktsahakis@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment