Tuesday, January 14, 2014

Βουλιάζει στην οικονομική ανελευθερία η Ελλάδα

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Βουλιάζει στην οικονομική ανελευθερία η Ελλάδα

Στην 119η θέση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας που συντάσσει κάθε χρόνο το (συντηρητικό) Heritage Foundation σε συνεργασία με την Wall Street Journal κατατάσσεται η Ελλάδα με επίδοση 55,7%,

Βουλιάζει στην οικονομική ανελευθερία η Ελλάδα
Οπως σχολιάζεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η ελληνική επίδοση είναι ελαφρά καλύτερη της περυσινής χρονιάς, καθώς οι βελτιώσεις στους κανόνες που αφορούν στην αγορά εργασίας αλλά και την νομισματική ελευθερία, εξανεμίσθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τα επίπεδα επενδυτικής ελευθερίας, ελέγχου των κρατικών δαπανών αλλά και των επιπέδων διαφθοράς.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 40η ανάμεσα σε 43 ευρωπαϊκές χώες και το συνολικό της σκορ βρίσκεται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Παρά τις βελτιώσεις σε 5 από τα 10 πεδία οικονομικών ελευθεριών, η μεγάλη οπισθοχώρηση στα περιουσιακά δικαιώματα, τη διαφθορά, τις κρατικές δαπάνες και το επενδυτικό περιβλάλλον, έχουν εξανεμίσει τα όποια κέρδη, σημειώνεται στην έκθεση.

Στην 20ετή ιστορία του δείκτη «η Ελλάδα ταλαντεύεται μεταξύ μίας μετρίως ελεύθερης και κυρίως ανελεύθερης, οικονομικά, χώρας», προστίθεται στην έκθεση που καταλήγει:

«Οι ελληνικές επιδόσεις κατέρρευσαν ιδίως μετά το 2010 καθώς σημαντικές δημοσιονομικές αδυναμίες και η κρίση της ανεργίας δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς ενώ η σχετικά ασθενείς δημοσιονομικές επιδόσεις που σχετίζεται με τα σημαντικά χαμηλότερα από άλλες χώρες της ΕΕ, επίπεδα οικονομικής ελευθερίας , έχουν οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας και ακόμη και σε πολιτική αστάθεια.  ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment