Wednesday, December 4, 2013

Δημήτρης Κούρκουλας: «Η προεδρία είναι εθνική υπόθεση»

Δημήτρης Κούρκουλας: «Η προεδρία είναι εθνική υπόθεση»

Δημήτρης Κούρκουλας: «Η προεδρία είναι εθνική υπόθεση»
«Είναι ακατανόητο τι προσπαθεί να επιτύχει και τι σκοπούς έχει» λέει για τον κ. Τσίπρα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κούρκουλας
εκτύπωση  

«Η προεδρία είναι εθνική υπόθεση» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Δ. Κούρκουλας. Ο «άνθρωπος πίσω από την ελληνική προεδρία» του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2014 προσπαθεί προς το παρόν να κλείσει όλα τα οργανωτικά μέτωπα - τα οποία δεν είναι λίγα. Μετά θα μπορέσει να ασχοληθεί με τα... χιλιάδες μίλια που θα πρέπει να καλύψει για να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως τότε δεν χάνει την ψυχραιμία του, αλλά ενοχλείται σφόδρα με τα «προσβλητικά», όπως τα χαρακτηρίζει, σχόλια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για την ελληνική προεδρία. Στέκεται μάλιστα σε μια δήλωση του κ. Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γνωστή ιστοσελίδα www.euractiv.com, η οποία έχει μεγάλη απήχηση στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σε αυτή για το επίπεδο προετοιμασίας της χώρας μας ο κ. Τσίπρας απαντά μεταξύ άλλων: «Θα ήταν παράλογο για κάποιον να πιστεύει ότι μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να λάβει ή να επηρεάσει αποφάσεις στην ίδια της τη χώρα θα μπορούσε να το πράξει για ολόκληρη την Ευρώπη»«Είναι ακατανόητο τι προσπαθεί να επιτύχει και τι σκοπούς έχει» παρατηρεί ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Για τον κ. Κούρκουλα, η ουσία και ο συμβολισμός μιας λιτής προεδρίας έχουν πολύ μεγάλη σημασία. «Ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα πάντα» τονίζει. «Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη π.χ. με τη Δανία, η οποία είχε μεν προϋπολογισμό 62 εκατ. ευρώ, αλλά σε αυτόν δεν περιλαμβάνονταν επιπλέον κονδύλια προς τα υπουργεία, εμείς δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε το ταβάνι που θέσαμε» επιμένει.

Μπορεί μάλιστα η προεδρία να μη θυμίζει εκείνες άλλων εποχών, ωστόσο η διοργάνωση δεν είναι απλή. «Σε σχέση με το 2003, η ΕΕ έχει πλέον 28 μέλη. Μιλάμε για περίπου 120 συναντήσεις στην Ελλάδα, εκ των οποίων 14 αφορούν άτυπα υπουργικά συμβούλια» λέει ο κ. Κούρκουλας και εξηγεί ότι αυτό αυξάνει την ανάγκη για προσωπικό. Ωστόσο η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες έχει ενισχυθεί από τον περασμένο Ιούλιο με 40 άτομα, ανεβάζοντας το προσωπικό της από 110 σε 150, όταν η κυπριακή προεδρία είχε περίπου 260 και η πολωνική περίπου 300. «Ολοι όμως θα επιστρέψουν πίσω αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η προεδρία» διαβεβαιώνει.

Πέρα από την οριζόντια προτεραιότητα για τη θαλάσσια πολιτική, καθώς και εκείνη για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, ιδιαίτερα κρίσιμες για τον κ. Κούρκουλα είναι τόσο αυτή που αφορά την «Ανάπτυξη και Απασχόληση» όσο και εκείνη για τη θεσμική θωράκιση της ευρωζώνης και της ΕΕ, όπου ενδεχομένως να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM) των τραπεζών.

«Υπάρχουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα θέλαμε μα προωθήσουμε για την αντιμετώπιση κυρίως της ανεργίας των νέων, όπως είναι η πρωτοβουλία Youth Guarantee Scheme, καθώς και άλλες δράσεις στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού»
 λέει, χωρίς να παραλείπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Εργασίας. Και αυτό καθώς, αν δεν κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, υπάρχει κίνδυνος να μην απορροφηθούν κονδύλια από τη χώρα μας. Παράλληλα η Αθήνα θέλει να προωθήσει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Κούρκουλας πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται συνεκτική στρατηγική «ώστε να είναι αξιόπιστη». Προσθέτει επίσης ότι η Αθήνα κατανοεί πως είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να αλλάξει η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», αλλά «μεταξύ της αλλαγής και του να μη γίνει τίποτε υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια. Αυτά» καταλήγει «αφορούν π.χ. την ενδυνάμωση της προστασίας των θαλασσίων συνόρων και τον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στη σύναψη και εφαρμογή συμφωνιών επανεισδοχής ή καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης με τρίτες χώρες είτε προέλευσης (origin) ή διέλευσης (transit) παράνομων μεταναστών».   ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment