Tuesday, December 10, 2013

Δυναμικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την ελληνική «Ελιά»

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ «ΑΚΡΟΠΟΛ»

Δυναμικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την ελληνική «Ελιά»

Δυναμικό ξεκίνημα με ηχηρές παρουσίες, πολλαπλά μηνύματα και επίμονο κάλεσμα για την κοινή κάθοδο όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στις προσεχείς ευρωεκλογές έκανε χθες η Κίνηση των «58» με την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από δύο χιλιάδες άτομα.

Κατέκλυσαν χθες την αίθουσα του θεάτρου «Ακροπόλ» οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Κίνησης των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Κατέκλυσαν χθες την αίθουσα του θεάτρου «Ακροπόλ» οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Κίνησης των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Το ραντεβού ήταν στο θέατρο «Ακροπόλ», όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο και στην «πλατεία» και στους εξώστες, ενώ αρκετοί συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να ακούσουν τους ομιλητές έξω, με αποτέλεσμα να κλείσει για αρκετή ώρα η οδός Ιπποκράτους, μεταξύ της Ακαδημίας και της Πανεπιστημίου.
«Το σημερινό μαζικό "παρών" κάνει την έκκληση απαίτηση», ήταν το... σύνθημα με το οποίο άρχισε την ομιλία του ο Γιάννης Βούλγαρης τονίζοντας ότι η έκκληση ενότητας, αγωνίας και ελπίδας που καταγράφηκε προ δύο μηνών με την ιδρυτική διακήρυξη των «58» μετατρέπεται σε απαίτηση να προχωρήσουν, εδώ και τώρα, οι διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. «Να γίνει πράξη η ενότητα των πολιτών, των κομμάτων, των κινήσεων, των πολιτικών προσώπων, που εμπνέονται από τη σοσιαλδημοκρατία, τη δημοκρατική αριστερά, το φιλελεύθερο κέντρο, την πολιτική οικολογία, τον προοδευτικό ευρωπαϊσμό.
Χωρίς ταμπέλες
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο στην εκδήλωση της Κίνησης των «58».
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο στην εκδήλωση της Κίνησης των «58».
Ο κ. Βούλγαρης επιχείρησε με την ομιλία του να «απομακρύνει» τις ταμπέλες που κρατούν σε στασιμότητα τις διαδικασίες. «Δεν είμαστε βενιζελικοί, δεν είμαστε κουβελικοί, δεν είμαστε σημιτικοί, παπανδρεϊκοί ή λυκουδικοί», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας επίθεση στη ΝΔ του κ. Σαμαρά και τα «Ζάππεια» και τον ΣΥΡΙΖΑ (που έσκιζε το μνημόνιο και έπαιζε με τη δραχμή») αναλύοντας τους λόγους δημιουργίας της Κίνησης των «58» και εξηγώντας ότι στόχος τους είναι η πολιτική σταθερότητα, η αποτροπή πρόωρων εκλογών και η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου αναφοράς για μελλοντικές συνεργασίες.
«Προτείνουμε να βρούμε συναινετικά χωρίς εκβιασμούς και προϋποθέσεις ένα σχήμα ενωτικής καθόδου στις ευρωεκλογές», επεσήμανε ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές και κατά της άκαμπτης στάσης της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλων στελεχών. Οι πολίτες θέλουν σύγκλιση -υπογράμμισε ο κ. Βούλγαρης- όχι κλεισίματα, ούτε ευτελείς μεταπηδήσεις, ούτε καιροσκοπισμό και κατάπτυστες προσωπικές δήθεν διασώσεις.
Διακρίνονται ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός , ο Ν. Μπίστης και ο Γ. Γραμματικάκης
Διακρίνονται ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός , ο Ν. Μπίστης και ο Γ. Γραμματικάκης
Νωρίτερα η συντονίστρια Αθηνά Δρέττα έδωσε τον λόγο στους Π. Αυγερινό, Γ. Μπέζο, Π. Αγανίδη και Χ. Καρακωτσάκη - όπως και στον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γρ. Ψαριανό, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης του χώρου λέγοντας ότι «πολλά από αυτά που κάναμε ως χώρος δεν απευθύνονταν σε πολίτες αλλά σε πελάτες των κομμάτων!».
Από το ΠΑΣΟΚ απηύθυνε χαιρετισμό ο Π. Ρήγας καλώντας σε συστράτευση και απαντώντας στις «ενστάσεις» για την ενοποίηση της παράταξης.
«Πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Ολοι έχουμε δαγκώσει το μήλο, έχουμε κάνει λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβουμε», ήταν το μήνυμα του κ. Ρήγα προς στελέχη πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζητεί την αυτοδιάλυση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ και τη μετατροπή των «58» σε κόμμα.
Προτείνουμε να βρούμε συναινετικά, χωρίς εκβιασμούς και προϋποθέσεις, ένα σχήμα ενωτικής καθόδου στις ευρωεκλογές», τόνισε ο Γ. Βούλγαρης, βασικός ομιλητής της εκδήλωσης. Δεξιά, οι Π. Αυγερινός και Γ.
Προτείνουμε να βρούμε συναινετικά, χωρίς εκβιασμούς και προϋποθέσεις, ένα σχήμα ενωτικής καθόδου στις ευρωεκλογές», τόνισε ο Γ. Βούλγαρης, βασικός ομιλητής της εκδήλωσης. Δεξιά, οι Π. Αυγερινός και Γ. Μπέζος που έκαναν παρεμβάσεις
Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ πολλών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος επέλεξε να μην παρακολουθήσει την εκδήλωση από την πρώτη σειρά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος προσερχόμενος υπενθύμισε με δήλωσή του ότι «το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην υπόθεση αυτή, τη στηρίζει παρά πολύ καιρό, χωρίς μιζέριες, ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό».
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που καταγράφονται σε διάφορους χώρους υπέρ της εντόητας της παράταξης και στα μηνύματα (βινετοσκοπημένα) των κ. Σουλτς και Σβόμποντα, οι οποίοι έθεσαν επί της ουσίας το δίλημμα προς την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, πολλά στελέχη της οποίας συμμετείχαν στην εκδήλωση (τρεις μέρες πριν από το Συνέδριό τους, όπου αναμένονται εξελίξεις). Τα επόμενα βήματα των «58» θα γίνουν άμεσα και στην κατεύθυνση να ολοκληρωθεί ο «Οδικός Χάρτης» με ανοιχτές διαδικασίες για το κοινό ευρωψηφοδέλτιο και τη στήριξη αυτοδιοικητικών με προοδευτικό πρόσημο και μόνο.
Παρόντες στην εκδήλωση ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση Π. Καψής. Δεξιά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και Αντζελα Γκερέκου
Παρόντες στην εκδήλωση ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση Π. Καψής. Δεξιά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και Αντζελα Γκερέκου
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Πάνω από 2.000 οι συμμετέχοντες
Πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, προσωπικότητες από τον χώρο της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς αλλά και απλοί πολίτες παρευρέθησαν στο χθεσινό προσκλητήριο των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 2.000, που κατέκλυσαν την αίθουσα του θεάτρου «Ακροπόλ» από τις 6.30 μ.μ., ενώ μισή ώρα αργότερα «έκλεισε» και η Ιπποκράτους από φίλους της Κίνησης που παρακολούθησαν την εκδήλωση από τα μεγάφωνα και τις οθόνες που είχαν στηθεί έξω από το θέατρο.
Η προσδοκία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς οδήγησε απλό κόσμο που προερχόταν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στο Ακροπόλ.
Ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος στην είσοδο μοίραζε στους παρευρισκόμενους τις κάρτες με τα στοιχεία επικοινωνίας της Κίνησης. Η Αθηνά Δρέττα βρισκόταν επί της υποδοχής, ενώ τον πρώτο λόγο στα οργανωτικά είχαν ο Ν. Μπίστης και ο Χ. Δερβένης. Στα καθίσματα των τριών πρώτων σειρών ήταν γραμμένα τα ονόματα των προσωπικοτήτων που είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Με τον γραμματέα
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μπήκε στην αίθουσα λίγο πριν από τις 7.00 καταχειροκροτούμενος και κάθισε στην τρίτη σειρά, δίπλα από τον Ν. Μπίστη και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, με τον οποίο είχε μια σύντομη συζήτηση. Στην ίδια σειρά κάθισαν ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός, ο Τ. Γιαννίτσης και ο Γ. Παγουλάτος. Παρόντες οι πρώην υπουργοί Στ. Μπένος και Ν. Χριστοδουλάκης, ο πρώην βουλευτής Γ. Θωμάς αλλά και ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος παραχώρησε τη θέση του στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, λίγο αργότερα μπήκε στην αίθουσα ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης που χειροκροτήθηκε, ενώ παρευρέθη και ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης.
Χειροκροτήθηκε
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εισήλθε στο «Ακροπόλ» λίγα λεπτά μετά την έναρξη της εκδήλωσης και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα διέκοψε την εισαγωγή της Αθ. Δρέττα.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» από τη ΔΗΜΑΡ οι Στ. Λειβαδάς και Γ. Γεωργάτος, που είναι μέλη της Γραμματείας των «58», αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Α. Παπαδόπουλος μαζί με δεκάδες φίλους και μέλη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ. Παρευρέθησαν επίσης οι Ν. Ροζάκης και Γ. Καλογήρου, ενώ στις πρώτες θέσεις της αίθουσας διακρίθηκαν ο υφυπουργός Π. Καψής, ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Γ. Ιωαννίδης, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, Δημ. Λιτζέρης, Α. Μακρυπίδης, Κ. Καρτάλης και οι πρώην υπουργοί Γ. Δρυς και Β. Κοντογιαννόπουλος.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και οι υφυπουργοί Εύη Χριστοφιλοπούλου και Σ. Κεδίκογλου.
Η Αντζελα Γκερέκου κάθισε δίπλα στον Π. Κουκουλόπουλο, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης έφτασε με καθυστέρηση στα μέσα της εκδήλωσης. Παρευρέθησαν επίσης ο Γ. Βερνίκος, η συγγραφέας Σ. Τριανταφύλλου, ο Απ. Δοξιάδης και ο Γ. Γραμματικάκης, ο Ευθ. Ευθυμιόπουλος, ο καθηγητής Απ. Κουκιάδης, ενώ δεν έλειψαν από τη συνάντηση και τα παλαιά στελέχη του Κινήματος Γ. Ρωμαίος, Γ. Κατσιμπάρδης και ο Χ. Ροκόφυλλος.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ - ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

1 comment:

  1. ΚΑΜΑΡΏΣΤΕ 30 ΧΡΌΝΙΑ ΕΞΟΥΣΊΑς ΟΙ ΑΜΕΤΑΝΌΗΤΟΙ ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΧΑΟΣ,ΑΝΑΓΝΩΡΊΣΤΕ ΤΟΥΣ

    ReplyDelete