Friday, December 13, 2013

Βενιζέλος - Νταβούτογλου: «Κλειδί» το Κυπριακό

Βενιζέλος - Νταβούτογλου: «Κλειδί» το Κυπριακό
Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Αχμέτ, Νταβούτογλου, όπου έγινε σαφής η διάσταση απόψεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν. Και οι δύο πλευρές πάντως έδειξαν ότι θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία.

Στην συνάντηση των αντιπροσωπειών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον τούρκο ομόλογο του ότι η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί το κλειδί για να προχωρήσουν όλα τα θέματα». Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τρεις φορές στη διάρκεια των δηλώσεων του ότι πηγαίνει ο ίδιος στην Κύπρο σήμερα, θέλοντας να υποδηλώσει ότι θα προσπαθήσει να σπρώξει τα πράγματα και τόνισε, ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».
Η διάσταση με το κοινό ανακοινωθέν έγινε σαφή στις δημόσιες τοποθετήσεις. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης. Μάλιστα τόνισε εμφατικά την ουσιαστική σημασία του κοινού ανακοινωθέντος, λέγοντας ότι αυτό «συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».
Ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν «πολύ λίγα παγκοσμιοποιημένα ζητήματα, που να έχουν συζητηθεί σε τέτοια έκταση όπως το Κυπριακό» και υποστήριξε ότι το 2004 με το σχέδιο Ανάν «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα πάντα». Ο τούρκος ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση. Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα περίμενε περισσότερα από τον κ. Αναστασιάδη και ότι θέλει να ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες και να δει γι’ αυτό τη βούληση και από την κυπριακή πλευρά.
«Οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε πολύ σημαντικές συμφωνίες, 27 διμερείς συμφωνίες σε διάστημα 3 χρόνων, κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία της σύσφιξης των σχέσεων μας. Πιστεύω ότι η σύσφιξη αυτών των σχέσεων είχε οφέλη πολύ σημαντικά για την οικονομία και το εμπόριο με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχο 10 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος έθεσε πάντως εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών».
Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι τέθηκαν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την προεδρία. «Αποδίδουμε πολύ σημασία στην ελληνική προεδρία για την ευρωπαϊκή μας προοπτική, και η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών θα επιταχύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», επεσήμανε ο κ. Νταβούτογλου.  kathimerini

No comments:

Post a Comment